Uyt den ouden doosch: de Apple Watch

Door: Night - 11 reacties
De allereerste Apple Watch, de TimeBand

We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel. We werpen soms zelfs blikken vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, eens een blik in de geschiedenis te werpen. In deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de Apple Watch. Niet die van nu, maar de eerste.

Ik hoor je denken… Apple Watch? Die hoort toch helemaal niet thuis in Uyt den ouden doosch? Dacht jij met je huidige Apple Watch het eerste horloge van Apple in handen te hebben? Fout, fout en nogmaals fout. De huidige Apple Watch, of het nou serie 1,2 3 of 4 is, is helemaal niet de eerste. Al veel eerder was Apple aan het experimenteren met een computer die je om je pols kon dragen. We gaan terug in de tijd naar 1990.

De Apple TimeBand

Dus de huidige Apple Watch was niet het eerste horloge van Apple? Nou, eigenlijk is het antwoord zowel ‘ja’ als ‘nee’. Er was een Apple TimeBand ‘polshorloge’. Het was eigenlijk niet echt een horloge maar een computer die je om je pols kon dragen. De Watch heeft enige gelijkenis met de Apple Newton. Het is nooit duidelijk geworden of het gadget gebruik maakte van NewtonOS of een van de eerste versies van Mac OS. De Apple TimeBand is gemaakt als conceptstuk door de ‘Industrial Design Group’.

Eind jaren ’80 was er een bedrijf, genaamd ‘Frog Design’. Zij hielpen Steve Jobs destijds met het ontwerpen van de Apple ] [ c en introduceerden de ‘Snow White’ ontwerptaal, die Apple gebruikte bij het ontwerp van de eerste Macintosh modellen in de periode 1984-1990. We kunnen echter binnen de Apple-geschiedenis nergens een referentie vinden naar deze ‘Industrial Design Group’.

Apple TimeBand
De publicatie van Apple’s eerste Apple Watch, de TimeBand, was in 1991, op de achterkant van het tijdschrift Industrial Design (klik/tap voor groter)

De eerste openbare publicatie van de Apple TimeBand verscheen op de achterkant van maart-april nummer uit 1991 van het tijdschrift Industrial Design. Aan de rechterzijde heeft de polscomputer een schattige kleine gele muisknop, waarmee je door de menu’s kon scrollen. De knoppen aan de linkerkant suggereren een telefoon- en afdrukfunctie.

Op het scherm is het menu-item Schema geselecteerd en in het dialoogvenster Transporttype worden de opties Luchtvaartmaatschappij, Trein, Bus, (veer)boot en Interplanetair weergegeven waaruit je kan kiezen. De TimeBand wordt getoond met het regenboog Apple-logo op het horloge. De advertentie zelf heeft echter het nieuwere puur witte logo in de hoek. Dat impliceert dat Apple het ontwerp heeft goedgekeurd en reclame maakte voor dit toentertijd zeer geavanceerde industriële ontwerpwerk bij Apple.

De hier getoonde afbeeldingen komen niet uit Industrial Design, maar uit een artikel uit 1991 van het Japanse tijdschrift Axis. Dit tijdschrift werd gevonden in een tweedehands boekhandel in Newtown, Australië door Apple-fan Zac Davies. Als een plichtsgetrouw lid van de Mac-gemeenschap scande hij elke pagina en plaatste ze allemaal op Flickr.

Het prototype van de Apple TimeBand
Het prototype van de Apple TimeBand (klik/tap voor groter)

Conceptontwerp

Hoewel het ontwerp fascinerend is, is het eigenlijk interessanter dat Apple zijn conceptontwerpen destijds gewoon openbaar maakte. Kun je je voorstellen dat dit nu gebeurt, in het Tim Cook era? Wij in ieder geval niet. Helaas is het bij een conceptontwerp gebleven. Ondanks alle publicaties is Apple’s eerste Apple Watch, de TimeBand nooit in productie genomen. Toch zijn er wel degelijk echte Apple horloges verschenen voordat de huidige Apple Watch het daglicht zag. Dit waren dan wel geen computers, die je om je pols kon dragen, maar horloges niettemin.

Apple Watch door de tijd heen

Apple heeft in de loop van de tijd toch nog enkele horloges op de markt gebracht, voordat de huidige Apple Watch aan de consument werd getoond tijdens het Apple Event in 2014. Deze horloges waren echter meer een promotieartikel, dan een onderdeel van het Apple assortiment. Toch was de in 1995 uitgebrachte Apple Watch wel degelijk een in eigen huis ontworpen horloge.

Bij de release van System 7.5 kregen mensen de mogelijkheid om een cadeautje uit te kiezen als ze zouden upgraden. Je kon toen kiezen uit een softwarepakket of een horloge met de naam, jawel, ‘Apple Watch’.

De eerste echte Apple Watch dateert uit 1995 (klik/tap voor groter)

Later, in 1998 kwam er nóg een Apple horloge uit, die als promotiemateriaal kan worden gezien voor de ‘Think Different’ advertentiecampagne van Apple. Dit horloge kwam er in diverse uitvoeringen, met witte of zwarte wijzerplaat. Het horloge werd natuurlijk niet door Apple zelf gemaakt. Toch is het een uniek model, omdat het klokje niet vooruit, maar achteruit loopt. op de wijzerplaat staan de cijfers dan ook andersom. Vandaag de dag zijn beide horloges nog steeds prijzige, maar zeer geliefde collectors-items.

Dankzij de opmerkzaamheid van lezer Frans, weten we dat er ook nog ter ere van de iMac een horloge uitgebracht met een karakteristieke oranje wijzerplaat met slechts het Apple logo en de witte tekst iMac. De foto’s ervan vind je in de reacties hieronder.

Apple horloge 'Thing Different'
Apple’s ‘Think Different’ horloge uit 1998 (klik/tap voor groter)

En dan dit

Als we het toch over de Apple Watch hebben, willen we je dit niet onthouden. De gasten van Instructables hebben zich ook gestort op de Apple Watch. Het is echter geen oude model, maar een werkend 3D geprint model van de klassieke Apple ][. Het heeft (veel) van de functies van de huidige Apple Watch, maar dan net even anders. Uiteraard heeft de Apple ][ Watch tijdweergave, maar het biedt ook fitness opties, foto’s, een telefoonboek, het weer, muziek en nog meer. Aan alles is gedacht: met de miniatuur floppy drive kan je zelfs updates installeren. Je moet hem alleen nog even zelf maken.

Zelf maken: De Apple ][ Watch
Deze Apple Watch kun je zelf maken. Website Instructables biedt je een uitgebreide instructiepagina (klik/tap voor groter)

 

 

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Er is nog een ander model ‘Apple Watch’ uitgebracht. Ik heb er een met een mat-transparante band en behuizing, een oranje wijzerplaat, zonder cijfers of streepjes, met een wit Apple logo aan de 12 uur kant en de tekst iMac aan de 6 uur kant. De watch heeft witte wijzers voor seconde, minuten en uren. Op de verpakking, een simplel bubble-plastic enveloppe, zit een sticker met de code ‘ZM 015-0091A’.

  Ik weet helaas niet meer hoe ik er aan gekomen ben en heb er ook niets over kunnen vinden op internet. Als iemand meer weet zie ik het graag in de commentaren.

 • Profielfoto
  Night

  Ah, je bedoeld deze. Ook een promo artikel.

  Wordt omschreven als “Apple Computer Inc 1998 Promotional Watch, issued at iMac introduction, vintage, analog”. Vermoedelijk uitgebracht bij de introductie van de tweede serie iMac G3, waarbij onder andere de kleur oranje (Tangerine) aan het assortiment werd toegevoegd.

  Je kunt ze ook nog wel op eBay terugvinden, voor prijzen rond de 100 euro.

  Er zijn meer promotionele watches uitgebracht. Apple houdt nu eenmaal van horloges 🙂 Wat dacht je van deze?

 • Profielfoto
  pruus

  Al die tijd, ontwerpen, en of steeds hebben ze geen fatsoenlijk horloge….

 • Profielfoto
  Ruwepit

  pruus op 7 juli 2019 11:11
  Al die tijd, ontwerpen, en of steeds hebben ze geen fatsoenlijk horloge….

  Ik vind dat ze een prima horloge hebben. Nu sta ik ook elke dag op met het motto: ik ga er weer een mooie dag van maken.

 • Profielfoto
  pruus

  Ruwepit op 7 juli 2019 14:55

  pruus op 7 juli 2019 11:11
  Al die tijd, ontwerpen, en of steeds hebben ze geen fatsoenlijk horloge….

  Ik vind dat ze een prima horloge hebben. Nu sta ik ook elke dag op met het motto: ik ga er weer een mooie dag van maken.

  Ja hoor, eerst schudden voor tijd, en elke avond opladen. Gaaf!

 • Profielfoto
  Reinier666

  Apple iPod nano watch?

 • Profielfoto
  polansky

  Ja hoor, eerst schudden voor tijd, en elke avond opladen. Gaaf!

  ´Één keer in de drie dagen… als je het niks vind houd dan gewoon je mond.
  Je hoeft hem niet te kopen, of proef ik gewoon enige jaloezie?
  Dat zal het zijn. Je reageert als een kind dat van mamma zijn snoepjes niet krijgt.

   

 • Profielfoto
  tuuur

  😂

 • Profielfoto
  yellow

  De TimeBand is niet eens zo’n gek idee. Het moet alleen nog even ge-jonathan-ived worden. Lekker strak, dun, van glas en aluminium of staal. Apple Watch Pro met een brede scherm.

  Daarom streeft Ive altijd naar dunner en kleiner zodat bepaalde dingen mogelijk worden. Er moet een aanjager zijn en ik hoop dat Apple de leider hier in blijft. Ingenieurs worden gedwongen om oplossingen te vinden. Als mensen tevreden zijn met “het is wel dun/goed genoeg” dan hadden we nu nog steeds floppydisks. Of bovenstaande ontwerpen.

 • Profielfoto
  Frans

  @Night, Ja, die bedoel ik! Dank voor de aanvulling.:-)

 • Profielfoto
  Wankei

  Compleet, maar dan ook compleet naast de kwestie:

  Welk geslacht heeft ‘doosch’ in Nederland? In Nederlandstalig België is dat vrouwelijk.

  ‘Den’ wordt/werd enkel voor mannelijke substantieven gebruikt.

  Maar zoals ik zei; compleet naast de kwestie