tvOS 13: alle nieuwe functies voor de Apple TV op een rij

Door: Raymon Mens - 6 reacties
tvOS 13

Apple heeft tijdens de WWDC 2019 nieuwe versies van iOS, macOS, watchOS en tvOS onthuld. De komende update voor de Apple TV kreeg echter niet erg veel aandacht. De publieke bètaversie van tvOS 13, dat officieel in september verschijnt, laat zien dat update toch wel een aantal interessante nieuwe functies bevat.

De updates voor de settopbox van Apple zijn vaak een ondergeschoven kindje en vallen soms in het niet bij de grootse aankondigingen van macOS en iOS. Toch biedt tvOS 13 een aantal nieuwe functies die de moeite van het bekijken waard zijn. We zetten ze op een rij.

Nieuw in tvOS 13

 1. Nieuw startscherm
 2. Nieuwe screensavers
 3. Apple TV-app
 4. App Store en Apple Arcade
 5. Apple Music met meer beeld
 6. Picture-in-picture
 7. Meerdere gebruikers
 8. Wireless Audio Sync
 9. Gaming-controllers

*** Een eerdere versie van dit artikel werd onbedoeld zonder eindredactie gepubliceerd. Dat was niet de bedoeling. Dit is op 8 juli hersteld. Excuus! ***

1) Nieuw startscherm en pictogrammen

Laten we beginnen met de meest visuele aanpassing. Na het installeren van tvOS 13 valt als eerste het nieuwe startscherm op. De pictogrammen hebben afgeronde hoeken en het doorschijnende dock kan je gebruiken om de vijf belangrijkste apps bovenaan het scherm te zetten. Het dock zweeft nu als het ware boven previews die getoond worden.

startscherm 001
Klik/tap voor groter.

Previews van films en series zijn een stuk prominenter aanwezig bij apps die in het dock zitten. Ze beginnen automatisch met spelen zodra je een app selecteert. Zo toont de Apple Music-app fragmenten van populaire videoclips. Ze starten met het geluid gedempt, maar met een veeg omhoog kun je ze direct bekijken. Net als de automatische trailers van Netflix zal dit niet bij iedereen in de smaak vallen. In de bèta kun je het automatisch afspelen van previews niet uitschakelen, maar hopelijk komt dat nog in de definitieve versie.

startscherm 002
Klik/tap voor groter.

2) Nieuwe screensavers

De screensavers op de Apple TV bestaan uit indrukwekkende drone-beelden in slow motion. Je ziet steden, natuurgebieden en meer vanuit vogelvlucht. In tvOS 13 worden nieuwe beelden toegevoegd die zijn gemaakt in samenwerking met de afdeling Natural History van de BBC. Je kent ze mogelijk als het team achter de serie Blue Planet. Deze nieuwe screensavers hebben de oceaan als thema. Er zullen onder andere zeebewoners en onderwaterscènes te zien zijn. Deze nieuwe screensavers zijn helaas nog niet actief in de publieke bèta, maar wanneer tvOS 13 officieel wordt uitgebracht moet je ze zeker eens bekijken.

BBC screensaver
Afbeelding via: BBC – Klik/tap voor groter.

3) Nieuwe Apple TV-app

De nieuwe Apple TV-app vervangt straks de iTunes Movies Store. Het wordt ook de plaats waar je Apple’s streamingdienst Apple TV+ kunt vinden. Voordat de Netflix-concurrent van Apple gelanceerd is, valt er voor Nederlanders echter weinig te vinden in de Apple TV-app. Je ziet in het tabblad ‘Nu kijken’ een overzicht van je laatst afgespeelde film en kunt door aanbevelingen bladeren. Apple heeft een stukje kunstmatige intelligentie ingebouwd, dat je eerdere kijkgedrag analyseert en je daarop gebaseerde suggesties toont.

tvOS 13 Apple TV-app 001
Klik/tap voor groter.
tvOS 13 Apple TV-app 002
Kijktips – Klik/tap voor groter.

Daarnaast is het nog steeds mogelijk om films te kopen, maar in Nederland geen series. Wanneer je een film aanklikt om te kopen, valt de nieuwe vormgeving meteen op. Apple gebruikt een stuk groter beeld en er staat minder informatie op één scherm geperst. Alle essentiële informatie zoals trailers, cast en prijzen is te vinden door naar beneden te scrollen. Ook bijzonder: het huren van een film is in deze app niet meer mogelijk.

tvOS 13 Apple TV-app 003
Klik/tap voor groter.
tvOS 13 Apple TV-app 004
Klik/tap voor groter.

4) App Store en Apple Arcade

De App Store lijkt een beetje meer op de nieuwe TV-app. Apps kunnen nu previews op volledig scherm laten zien en de vormgeving van de menubalk bovenaan is aangepast. Het is nu een ronder geheel, in plaats van een hoekige balk die de complete bovenkant van het scherm inneemt. De games van Apple Arcade, de all-you-can-game-dienst van Apple, krijgen hier ook een plaatsje.

tvOS 13 app store
Klik/tap voor groter.

5) Apple Music

Beeld bij geluid wordt bij Apple Music in tvOS 13 een stuk belangrijker. Wanneer je het icoon op het startscherm selecteert, start automatisch een video-playlist op de achtergrond. Ook met lyrics wordt meer gedaan. Net als in iOS 13 is er op de Apple TV een lyrics-optie. De songtekst wordt dan synchroon met de muziek getoond. Ook leuk voor in (karaoke) bars misschien.

tvOS 13 Apple Music 001
Klik/tap voor groter.

6) Picture-in-picture

Met picture-in-picture kun je een video die afgespeeld wordt naar de hoek verplaatsen en iets anders doen. Bijvoorbeeld iets opzoeken of alvast kijken hoe lang de volgende aflevering van je serie duurt. Op de iPad werkt het vergelijkbaar. Er zijn in de bètaversie van tvOS 13 echter nog wel veel beperkingen.

Het werkt bijvoorbeeld alleen met video die in de Apple TV-app van Apple zelf wordt afgespeeld. We hebben getest met andere apps zoals YouTube en Netflix. Die ondersteunen echter nog geen picture-in-picture op de Apple TV in tvOS 13. Ook Apple’s eigen WWDC-app met video’s ondersteunt dit niet. Het is op moment van schrijven niet duidelijk of dit een beperking is die Apple oplegt, of dat andere apps nog niet aangepast zijn. Een andere beperking is dat de video stopt, zodra je een andere app dan de app die de video afspeelt opent. Mogelijk komt hier in een latere bètaversie nog verandering in. (Zie ook → Apple TV krijgt picture-in-picture met tvOS 13, maar het is beperkt)

tvos apple tv picture-in-picture 002
Klik/tap voor groter.

7) Meerdere gebruikers

Een Apple TV staat vaak in een kamer waar meerdere gezinsleden zijn, maar er is toch maar één account op de settopbox ingelogd. In tvOS 13 is dat verleden tijd en kunnen meerdere gebruikers met hun Apple ID inloggen. In de bètaversie van tvOS 13 kent deze functie wel veel beperkingen. Zo is het niet mogelijk om een account met een wachtwoord of code te beveiligen. Ook wordt alleen de inhoud van de Muziek-app en TV-app voor iedere gebruiker aangepast. De rest van de apps blijft hetzelfde. Dat is vooral bij de Foto’s-app een gemis. De foto­bibliotheek van iedere gebruiker is namelijk gewoon in iCloud beschikbaar.

apple tv tvos 13 meerdere gebruikers
Klik/tap voor groter.

Switchen tussen gebruikers kan door de TV-knop op de afstandsbediening van de Apple TV lang ingedrukt te houden. Aan de zijkant opent dan een nieuw bedieningspaneel. Daar kun je niet alleen tussen gebruikers wisselen, maar ook sluimerstand inschakelen en snel wisselen tussen verbonden AirPlay-speakers.

apple tv tvos 13 meerdere gebruikers 2
Klik/tap voor groter.

8) Wireless Audio Sync

Wanneer je AirPlay gebruikt om audio van je Apple TV naar een speaker te streamen, ontstaat enige vertraging tussen beeld en geluid. Meestal wordt dat door de ingebouwde buffer vanzelf synchroon, maar als dat niet het geval is, kan je iPhone worden gebruikt om de audio van een Apple TV te kalibreren. Zo bewegen monden in films ook echt wanneer iets wordt gezegd en zijn gesprekken niet out of sync.

9) Ondersteuning voor Xbox en PS4 controllers

Gamen op de Apple TV? tvOS 13 is niet alleen helemaal klaar voor Apple Arcade, de aangekondigde gaming-dienst van Apple, maar krijgt ook ondersteuning voor de Xbox Bluetooth-controller en de PlayStation DualShock 4-controller. Hierdoor kunnen controllers die al in huis zijn gebruikt worden voor het spelen van games op de Apple TV. Speciale MFi-controllers blijven werken. De controllers werken overigens ook met iOS 13 en iPadOS 13.

tvOS 13 controller
Klik/tap voor groter.

tvOS 13 in september verwacht

Op dit moment is tvOS 13 alleen beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke bètatesters. De volledige versie komt samen met iOS 13 half september. Kan je niet wachten en wil je nu al aan de slag met de publieke beta? Dan moet je je eerst met je Apple ID als tester aanmelden bij Apple. Daarna zul je de bètaversie van tvOS 13 terugvinden in  Instellingen → Systeem → Software-updates.

tvOS 13 is alleen beschikbaar voor Apple TV’s van de 4e en 5e generatie, dus de Apple TV HD en de Apple TV 4K. Eerdere modellen zijn niet compatibel, omdat deze geen tvOS ondersteunen.

apple tv bèta
Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  R3leo

  Blij met de nieuwe functies, erg functionele features.

  Ik ben alleen bang dat de nieuwe voorvertoning van nieuwe videoclips niet op persoon gericht zijn maar de algemene top40 zal volgen, dat is het laatste waar ik behoefte aan heb. Als ze gericht op je luistergedrag videoclips aanbieden, heel blij mee!

 • Profielfoto
  RW076

  Beetje jammer van de beperking qua Apple TV’s. TV OS kan vast prima draaien op eerdere generaties. En zou een mooie extra zijn voor mensen die de Apple TV al langer ondersteunen buiten America.

 • Profielfoto
  Frans

  het huren van een film is in deze app niet meer mogelijk

  Is huren straks helemaal niet meer mogelijk, via geen enkele app? Dat vind ik dan wel een heel groot minpunt. Ik huur vaker een film dan dat ik er een koop, maar ook niet zo vaak dat nog een abonnement op een streaming dienst een voordelige keus zou zijn. Daarbij, als ik een film koop is dat op een BluRay met een mooi doosje er omheen.

 • Profielfoto
  Jan van Arkel

  Vraag me af of je (net als bij de iPhone) twee sets AirPods kunt aansluiten. Of geluid van HDMI naar de TV, plus tegelijkertijd geluid naar Ă©Ă©n set AirPods.

 • Profielfoto
  jasper050

  Kun je ook (zo gemakkelijk)omschakelen naar een andere gebruiker die een account van een andere land heeft?

 • Profielfoto
  Gabriel

  Ik zou tvOS geĂŻntegreerd willen zien in MacOS. Nu zou ik een tv moeten kopen, plus een AppleTV.