Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Hardware 3 juli 2019

Test: AirPods kunnen verrassend goed tegen water

Hoewel de meeste draadloze oordopjes niet bedoeld zijn om mee te zwemmen, is het vaak geen probleem om ze te dragen tijdens een zweterige sportsessie. Dat geldt ook voor Apple’s AirPods, die officieel geen keurmerk dragen waarmee ze ‘waterdicht’ zijn. Toch komen de draadloze oortjes van Apple verrassend goed uit de watertest.

CNet testte drie verschillende merken oordopjes: de Samsung Galaxy Buds, de Powerbeats (ook van Apple) en dus de AirPods. De Powerbeats hebben een IPX4-classificering. Daarmee zouden ze bestand zijn tegen opspattend water. De Galaxy Buds moeten het doen met IPX2, en kunnen niet meer aan dan druppelend water onder een bepaalde hoek. De AirPods hebben zoals gezegd geen enkele certificering, en zijn dus officieel helemaal niet beschermd tegen water

De plantenspuit en vissenkom

CNet heeft de drie verschillende oordoppen aan een flinke watertest onderworpen. Ze zijn tijdens een sportsessie besproeid met een plantenspuit, ondergedompeld in een vissenkom en vervolgens in de wasmachine gegooid. Alledrie de apparaten overleefden de test met de plantenspuit zonder problemen. De AirPods doen daarmee in principe al meer dan Apple belooft. Het wekt ook de suggestie dat je zonder problemen in de regen kunt lopen met je AirPods in, al biedt Apple daar dus geen garantie voor. Hierbij geldt dus: don’t try this at home.

Dan de vissenkom. Vijf seconden lang worden de oortjes op 30 centimeter diepte gelegd. De AirPods liggen er zelfs zeven seconden, omdat de testers de tijd niet goed hadden bijgehouden. Ook hier komen alle oortjes ongeschonden uit de test: het aansluiten op Bluetooth werkt naar behoren, de microfoon geeft geen problemen en de geluidskwaliteit is goed.

Apple AirPods in de wasmachine

Maar de wasmachine zou de doodsteek moeten zijn. Althans, dat is wat de testers van CNet aanvankelijk verwachten. De oortjes worden allemaal in een andere broekzak gestopt, verdeeld over drie verschillende wasmachines. Een half uur lang draaien de machines een intensief wasprogramma met koud water. Een horror voor de AirPods-bezitter, maar het kan je zomaar overkomen natuurlijk.

Na afloop van het wasprogramma blijkt dat de Powerbeats nog gewoon verbinden en ook prima geluidskwaliteit behouden. De microfoon klinkt echter dof. De Galaxy Buds kunnen ook met Bluetooth verbinden, hebben bovendien geen microfoonproblemen, maar slechte audiokwaliteit. Tot slot: de Apple AirPods bleven ook werken, al was de geluidkwaliteit een stuk minder en de microfoon liet ook wat te wensen over.

Na 48 uur bleken de Powerbeats gewoon weer te werken zoals eerst. De Galaxy Buds bleven slechte geluidskwaliteit leveren en de AirPods waren verbeterd, maar nog niet op het oude niveau. Al met al kunnen de AirPods een stuk beter tegen vocht dan Apple zelf aangeeft. Of het nu verstandig is om er mee te gaan zwemmen, valt te bezien. Maar een regenbuitje zullen ze waarschijnlijk wel overleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Test: AirPods kunnen verrassend goed tegen water
Sluiten