Test: AirPods kunnen verrassend goed tegen water

Door: Dennis Hoogeveen - 9 reacties
AirPods
(Afbeelding: Pexels)

Hoewel de meeste draadloze oordopjes niet bedoeld zijn om mee te zwemmen, is het vaak geen probleem om ze te dragen tijdens een zweterige sportsessie. Dat geldt ook voor Apple’s AirPods, die officieel geen keurmerk dragen waarmee ze ‘waterdicht’ zijn. Toch komen de draadloze oortjes van Apple verrassend goed uit de watertest.

CNet testte drie verschillende merken oordopjes: de Samsung Galaxy Buds, de Powerbeats (ook van Apple) en dus de AirPods. De Powerbeats hebben een IPX4-classificering. Daarmee zouden ze bestand zijn tegen opspattend water. De Galaxy Buds moeten het doen met IPX2, en kunnen niet meer aan dan druppelend water onder een bepaalde hoek. De AirPods hebben zoals gezegd geen enkele certificering, en zijn dus officieel helemaal niet beschermd tegen water

De plantenspuit en vissenkom

CNet heeft de drie verschillende oordoppen aan een flinke watertest onderworpen. Ze zijn tijdens een sportsessie besproeid met een plantenspuit, ondergedompeld in een vissenkom en vervolgens in de wasmachine gegooid. Alledrie de apparaten overleefden de test met de plantenspuit zonder problemen. De AirPods doen daarmee in principe al meer dan Apple belooft. Het wekt ook de suggestie dat je zonder problemen in de regen kunt lopen met je AirPods in, al biedt Apple daar dus geen garantie voor. Hierbij geldt dus: don’t try this at home.

Dan de vissenkom. Vijf seconden lang worden de oortjes op 30 centimeter diepte gelegd. De AirPods liggen er zelfs zeven seconden, omdat de testers de tijd niet goed hadden bijgehouden. Ook hier komen alle oortjes ongeschonden uit de test: het aansluiten op Bluetooth werkt naar behoren, de microfoon geeft geen problemen en de geluidskwaliteit is goed.

Apple AirPods in de wasmachine

Maar de wasmachine zou de doodsteek moeten zijn. Althans, dat is wat de testers van CNet aanvankelijk verwachten. De oortjes worden allemaal in een andere broekzak gestopt, verdeeld over drie verschillende wasmachines. Een half uur lang draaien de machines een intensief wasprogramma met koud water. Een horror voor de AirPods-bezitter, maar het kan je zomaar overkomen natuurlijk.

Na afloop van het wasprogramma blijkt dat de Powerbeats nog gewoon verbinden en ook prima geluidskwaliteit behouden. De microfoon klinkt echter dof. De Galaxy Buds kunnen ook met Bluetooth verbinden, hebben bovendien geen microfoonproblemen, maar slechte audiokwaliteit. Tot slot: de Apple AirPods bleven ook werken, al was de geluidkwaliteit een stuk minder en de microfoon liet ook wat te wensen over.

Na 48 uur bleken de Powerbeats gewoon weer te werken zoals eerst. De Galaxy Buds bleven slechte geluidskwaliteit leveren en de AirPods waren verbeterd, maar nog niet op het oude niveau. Al met al kunnen de AirPods een stuk beter tegen vocht dan Apple zelf aangeeft. Of het nu verstandig is om er mee te gaan zwemmen, valt te bezien. Maar een regenbuitje zullen ze waarschijnlijk wel overleven.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Er zit wel een bug in iOS qua volume icm AirPods.

  Open maar eens Spotify en dan luister je gewoon een muziekje naar keuze. Zet volume op maximaal, dat is als het goed is niet heel erg hard (bescherming, wetgeving blablablabla) dan open je deze pagina en laat je deze embedded Spotify demo afspelen over je huidige muziek heen. Het volume is dan een factor drie keer harder. Zo hard dat het zelfs pijn aan je oren doet.

  https://open.spotify.com/track/222dTwr5XeEgAzEtsrQA0R

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Shit, geen rekening gehouden met de waardeloosheid van de OMT developers. De link embed niet. ☹️

 • Profielfoto
  TimTimA

  Ik ben dan wel benieuwd of ze het ook blijven doen. Laptops met water/koffieschade blijven het ook een paar weken doen, maar gaan daarna vaak toch haperen door corrosie van printplaten en soldeerpuntjes.

 • Profielfoto
  frans01

  Shmoo op 3 juli 2019 16:25
  Shit, geen rekening gehouden met de waardeloosheid van de OMT developers. De link embed niet. ☹️

  Je post is vooral waardeloos.

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Als ervaringsdeskundige kan ik melden dat deze inderdaad goed tegen water kunnen. Mijn AirPods hebben 6 keer de wasmachine overleeft maar een 7e keer was helaas wel 1 te veel. 😅😅

   

 • Profielfoto
  arno1975

  patrickmaur3r op 3 juli 2019 18:08
  Als ervaringsdeskundige kan ik melden dat deze inderdaad goed tegen water kunnen. Mijn AirPods hebben 6 keer de wasmachine overleeft maar een 7e keer was helaas wel 1 te veel. 😅😅

   

  Das balen. Dus je gaat nu gewoon een wasmachine aanschaffen waarmee je AirPods wel 25 keer kunt wassen?🤓🤣

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Dan de vissenkom. Vijf seconden lang worden de oortjes op 30 centimeter diepte gelegd. De AirPods liggen er zelfs zeven seconden, omdat de testers de tijd niet goed hadden bijgehouden. Ook hier komen alle oortjes ongeschonden uit de test: het aansluiten op Bluetooth werkt naar behoren, de microfoon geeft geen problemen en de geluidskwaliteit is goed.

  Dus deze test was dus waardeloos.

  Meten is weten, maar men mete verkeerd. Waardeloze test dus

 • Profielfoto
  checkpointx

  er is nog wel wat te winnen qua water bestendigheid…

  Heb 2 airpods met waterschade gehad:
  1) Wasmachine… Airpods zelf waren nog prima, alleen doosje was kapot gegaan waardoor ik ze niet meer kon opladen. Nieuw doosje gehaald bij de apple store en nu werkt alles weer prima..

  2) Stromende regen… Airpods opgehad tijdens een enorme regen bui, op zich werken ze nog wel, alleen de microfoon van de linker airpod is nu kapot. Ik heb in de instellingen het zo gezet dat ie alleen de andere airpod microfoon gebruikt.

   

  Op zich misschien beiden niet echt normaal gebruik, maar dan wil ik echt niet weten hoe slecht de andere oortjes presteren in dit soort situaties…

 • Profielfoto
  mr.ray

  Mijn airpods ook eens in de was laten liggen. Werken beiden nog, maar de batterij van mijn case gaat wel snel plat. Maar de oordopjes zelf werken nog perfect.