Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 juli 2019

Swiftkey Puppets en Xiaomi Mimoji: Apple’s Animoji volop gekopieerd

Met de iPhone X startte Apple in 2017 een nieuwe trend: Animoji. Deze emoji die door de Face ID-camera op je gezicht reageren, worden nu volop gekopieerd en langzaam mainstream. Natuurlijk was fast follower Samsung er als de kippen bij. Nu volgen meer softwaremakers en fabrikanten. Xiaomi en Swiftkey komen met hun eigen variant.

Swiftkey is een alternatief toetsenbord voor iOS en Android en tegenwoordig eigendom van Microsoft. Xiaomi is een Chinese smartphone­maker die zich wel vaker laat inspireren door Apple. Ook nu is dat het geval.

Swiftkey Puppets

De geanumeerde emoji van Swiftkey lijken op Apple’s Animoji. De zogenaamde Puppets vereisen alleen een selfiecamera en geen 3D-scan van het gezicht. Je kunt kiezen uit vijf dieren: een dinosaurus, panda, kat, uil en hond. Elk dier zal je gezichtsuitdrukkingen en hoofdbewegingen nabootsen. Die kun je dan via korte video’s delen met vrienden en familie, legt Microsoft uit.

Swiftkey is vooral bekend om zijn handige en zeer vaak correcte woord­voorspellingen. Het alternatieve toetsenbord is er ook voor iOS, maar de Puppets komen vooralsnog alleen naar de Android-versie van het toetsenbord. Op iOS staat Apple de variant op Animoji mogelijk niet toe.

SwiftKey Puppets Animoji 001
Klik/tap voor groter.

Xiaomi komt na Apple’s Memoji met Mimoji

Naast Animoji heeft Apple sinds iOS 12 ook Memoji. Dit zijn bewegende emoji die een virtueel even- of tegenbeeld van jezelf vormen. De Chinese smartphone-fabrikant Xiaomi komt nu ook met een eigen variant genaamd Mimoji. Het is geen geheim dat Xiaomi wel vaker “inspiratie put” uit de ideeën van Apple, maar dit valt in de categorie schaamteloos.

Als de naam al geen duidelijke hint was, maakt het ontwerp van de Mimoji het wel volkomen duidelijk. De Mimoji-avatars zijn net als Apple’s variant aan te passen met verschillende haarstijlen en gezichtsstructuren. Het enige verschil is dat je bij Xiaomi diverse hoeden en haarkleuren kunt kiezen. Dat hebben ze wellicht wel zelf verzonnen.

Xiaomi Mimoji
De ‘Mimoji’ van Xiaomi. Zoek de verschillen met die van Apple – Klik/tap voor groter.

Nieuwe mogelijkheden Animoji en Memoji iOS 13

Apple kan niet veel tegen fabrikanten die een idee namaken doen. Het beste plan is zorgen dat de originele Animoji en Memoji de beste blijven en dat is precies wat Apple in iOS 13 doet. Je kunt Animoji en Memoji straks in alle apps gebruiken, niet alleen in iMessage. Daarnaast zijn er nieuwe opties voor het aanpassen van je avatar toegevoegd. Denk aan make-up en accessoires zoals AirPods. (Zie ook → iOS 13 brengt Animoji en Memoji naar WhatsApp en andere apps)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Swiftkey Puppets en Xiaomi Mimoji: Apple’s Animoji volop gekopieerd
Sluiten