Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 28 juli 2019

Review: IKEA en Sonos vormen met Symfonisk een goed duo

Na Nick & Simon, ‎Simon & Garfunkel‎ en Ray & Anita (No limit ?‍?) wil een nieuw duo je wat laten horen: IKEA en Sonos. Een duo vol beloftes, want het is de alliantie van de meubelspecialist met de multiroom-audiospecialist. Het resultaat heet Symfonisk en is een Sonos in een jasje van IKEA. Vanaf 1 augustus te koop, maar wij hebben de speakers al uitvoerig getest. Hier is de review.

Hoewel Symfonisk de naam van één productlijn is, zijn er twee losse producten. Er is een speaker die vermomd is als tafellamp en een meer traditioneel uitziende speaker die neergezet of opgehangen kan worden.

De buitenkant: homerun en misser

In een tijd waarin Google, Amazon en in mindere mate Apple hard werken om huizen van muziek te voorzien – en microfoons te plaatsen – is de alliantie van IKEA en Sonos logisch. De eerste brengt zijn know-how op het gebied van ontwerp, de tweede zijn expertise op het gebied van audio en streaming.

Voordat we de verschillen tussen deze twee spekers nader toelichten, is het goed om te zeggen dat er ook overeenkomsten zijn. Beiden werken uitsluitend op Wi-Fi, je kunt geen geluid via Bluetooth streamen, en worden aangesloten op het lichtnet. Dit zijn luidsprekers die gemaakt zijn voor gebruik in huis, niet onderweg. Dat blijkt ook uit de ethernet-poort die aan de achterkant zit. Je hoeft dus geen Wi-Fi te gebruiken, maar het kan wel.

IKEA Sonos symfonisk 001
De tafellamp en boekenplankspeaker met in het midden een Sonos One – Klik/tap voor groter.

IKEA Symfonisk boekenplankspeaker (€ 99,-)

Het eerste model, de boekenplankspeaker, is op het gebied van ontwerp wat ons betreft een homerun. De vorm en gebruikte materialen maken het een strak geheel dat er niet goedkoop uitziet. Verkrijgbaar in zwart of wit, de boekenplankspeaker is gemaakt van een veel voorkomend ABS-plastic en de voorkant is bedekt met stof. Het is een relatief groot geheel van 31 x 15 x 10 cm en weegt 2,16 kg.

De term boekenplankspeaker kun je op twee manieren lezen. De speaker zelf kan gemakkelijk op een kastje of plank geplaatst worden, hij past zelfs precies in de bekende KALLAX. Daarnaast kan de speaker met optioneel verkrijgbare beugeltjes (voor € 10,-) zelf ook een boekenplank worden. Je kunt er maximaal 3 kg aan boeken of andere voorwerpen op kwijt. Zo kan het ook een nachtkastje worden. Een vissenkom erop zetten is echter geen goed idee, want er is geen bescherming tegen vocht. IKEA levert wel een antislipmatje mee met zijn Sonos.

IKEA Sonos symfonisk 002
Klik/tap voor groter.

IKEA Symfonisk lampspeaker (€ 179,-)

Terwijl de boekenplankspeaker universeel en strak is, is de lamp… origineel. Tevens verkrijgbaar in zwart en wit, ziet het apparaat eruit als een HomePod die een lampenkap heeft ingeslikt en op een dienblad is geplaatst. Op afbeeldingen wist dit ontwerp ons niet te overtuigen en na installatie thuis was dat ook niet het geval. De looks zijn een beetje vintage en de lampspeaker zal niet bij ieder interieur passen. Dit is echter ook een kwestie van smaak. Ook dit is met 21,6 x 21,6 x 40,1 cm en 3,28 kg geen kleine gadget. Er past een slimme lamp in (E14, kleine fitting, maximaal 7 watt), maar de speaker heeft zelf geen functies voor slimme lampen.

Functioneel is een lampspeaker een goed idee. Twee apparaten die vaak naast elkaar worden geplaatst combineren is slim, maar esthetisch en functioneel lijkt het wel een ontwerpexperiment dat nog wat verfijning kan gebruiken. De stoffen bekleding zit maar losjes om de behuizing heen en heeft niet het strakke textielgaas van een HomePod. Het voelt als een haastig aangetrokken sok. De knop aan de zijkant lijkt een volumeregelaar of dimmer, maar is alleen een schakelaar om de lamp aan of uit te zetten. Vorm spreekt functie tegen en het is verbazingwekkend dat IKEA hiervoor gekozen heeft.

IKEA Sonos symfonisk 003
Klik/tap voor groter.

Functioneel een echte Sonos met AirPlay 2

De binnenkant is het terrein van Sonos. Functioneel zijn de IKEA Symfonisk speakers dan ook gelijk aan een echte Sonos. Met de Sonos-app kun je de speakers instellen en bedienen. Het is erg gemakkelijk om de speakers te installeren en daarna wordt ook het Trueplay-kalibratieproces gestart. Dat stemt het geluid af op de akoestische karakteristieken van de kamer. Je moet daarna 45 seconden met je iPhone in de hand door de kamer lopen. Het is niet zo praktisch als de HomePod, die zijn omgeving zelf analyseert, maar zonder ingebouwde microfoon kan het moeilijk anders.

Het gebrek aan een microfoon zorgt er ook voor dat je geen virtuele assistenten kunt gebruiken. Dat kan de Sonos One wel, maar die is met € 229,- een stuk duurder. Als je al een Sonos hebt, bijvoorbeeld een Playbar of Beam, kun je de speakers van IKEA ook als surround-speakers of extra stereopaar configureren. Hiervoor heb je wel twee dezelfde modellen nodig. Een plankluidspreker laat zich niet combineren met de lampspeaker.

IKEA Sonos app 001
Klik/tap voor groter.

Muziek afspelen is via de app van Sonos zelf snel en stabiel. De app ondersteunt talloze diensten zoals Apple Music, Spotify, Deezer, Plex, YouTube Music, Pocket Casts en TuneIn Radio. Je kunt de IKEA Symfonisk speakers als een volwaardige Sonos gebruiken en meerdere kamers groeperen zodat alle speakers hetzelfde laten horen, of juist iets anders in iedere kamer afspelen. Dit gaat net zo goed als met speakers van Sonos zelf. Je hoeft de app van Sonos echter niet te gebruiken als je een iPhone, iPad of Mac hebt. Dan is AirPlay 2 ook mogelijk en kun je direct vanuit iedere app geluid streamen. Ohja, laten we Spotify Connect niet vergeten.

IKEA Sonos symfonisk 003
Klik/tap voor groter.

Multiroom audio (naar meerdere speakers) vanuit de Sonos-app streamen was tijdens onze test probleemloos. Het schakelde snel, haperde niet en viel nooit uit. Helaas zorgde direct vanaf een iPhone of Mac met AirPlay 2 streamen wel voor haperingen. In ongeveer 20 procent van de gevallen was muziek niet synchroon. Waardoor een raar echo-effect ontstond. Uiteindelijk werd dit vanzelf opgelost, de ene speaker werd soms even uitgeschakeld en er werd een nieuwe poging gedaan om synchroon te worden. Dit duurde echter soms een minuut. Met een HomePod of andere Sonos hebben we dit nooit gehad. In onderstaand fragment is dit te horen.

Geluidskwaliteit

Wat het geluid betreft, zijn de Symfonisk speakers alle twee uitgerust met twee klasse D-versterkers, een tweeter en een driver voor middentonen en het laag. Zonder een monster van kracht te zijn, hebben de speakers genoeg volume onder de motorkap om een ​​gemiddelde woonkamer van geluid te voorzien, zonder te vervormen. De geluidsweergave is vergelijkbaar met die van de andere Sonos-luidsprekers, namelijk natuurlijk met een beetje aangedikt laag. Je kunt in de Sonos-app ook de lage en hoge tonen naar wens regelen.

Symfonisk boekenplankspeaker: beter dan verwacht

Deze speaker is tweemaal zo groot als een Sonos One, maar klinkt net niet zo goed. Vergeleken met de Sonos One mist de boekenplankspeaker van IKEA een beetje laag en dynamiek. Bij mainstream pop en rock zoals Ed Sheeran, Billy Ocean, The Beatles, Madonna of Taylor Swift klinkt de speaker vele malen beter dan verwacht. Bij dance zoals Major Lazer, Jax Jones, Calvin Harris of deep house zoals dit nummer van Dynoro is het gebrek aan sub-laag echter wel beetje te merken. Het geheel mist wat ‘punch’, maar in het algemeen is het niet storend.

Muziek die veel gebruik maakt van gecompliceerde beats met sub-laag, wordt echter wat rommelig. Bij One Dance van Drake klinken sommige passages alsof iemand met een stok op een kartonnen doos staat te slaan, de stevige beat wordt niet goed gereproduceerd. Bij Niggas in Paris van Jay-Z wordt het laag een wollige brij die weinig recht meer doet aan het origineel. De Sonos One kan echter ook weinig met dit nummer en de HomePod weet zich als enige staande te houden, maar gaat op hogere volumes ook de fout in.

Als hip-hop en R&B met beukende beats je ding zijn, is dit niet de speaker die je wil kopen. Voor 99 euro is dit in alle andere gevallen echter veel beter dan verwacht. Je krijgt 85 procent van de geluidskwaliteit van de Sonos One voor minder dan de helft van de prijs.

IKEA Sonos symfonisk 004
Klik/tap voor groter.

Lampspeaker: duurder en een minder geluid

De lamp heeft hetzelfde type audio-apparatuur als de boekenplankspeaker: twee klasse D-versterkers, een tweeter en mid-woofer. Het ontwerp suggereert dat er 360-graden geluid is, maar dat is niet het geval. De speakers zitten alleen aan de voorzijde.

De geluidskwaliteit is iets slechter dan verwacht. De lamp heeft onder andere minder bas. Alle muziek, ook de muziek die de plankspeaker moeiteloos afspeelde, klinkt een beetje “hol”. Voor de meerprijs van 80 euro hadden we een upgrade in geluidskwaliteit verwacht, maar het is een kleine downgrade. Mogelijk heeft dit te maken met het andere ontwerp en dus andere klankkast. Het is jammer dat de geluidskwaliteit een beetje minder is, maar deze is nog steeds als toereikend te omschrijven.

IKEA Sonos symfonisk 005
Klik/tap voor groter.

Conclusie review

De eerste producten in het Symfonisk-assortiment komen hun beloften na. Een volledig functionele Sonos van IKEA. Vooral de boekenplankspeaker is een uitstekende combinatie van doordacht ontwerp, geluid en prijs. De lampspeaker is een interessant idee en valt op, maar het ontwerp spreekt niet iedereen aan. De geluidskwaliteit doet ook een beetje onder voor zijn goedkopere broer.

Deze Symfonisk-luidsprekers zijn een goede start voor iedereen die het Sonos-ecosysteem wil proberen. Het is echter ook een goede manier om een ​​bestaande installatie tegen minimale kosten uit te breiden. Zet bijvoorbeeld twee Symfonisk speakers weg om surround aan je bestaande Sonos-systeem toe te voegen. Het enige dat je mist is native ondersteuning voor spraakassistenten. Wij raden vooral de boekenplankspeaker aan. Voor 99 euro krijg je een speaker die de verwachtingen overtreft.

Dit is slechts het begin van de samenwerking tussen IKEA en Sonos, de partners beloven nog meer gezamenlijke producten. Een interessante weg om in te slaan is het maken van meer gespecialiseerde meubelspeakers, zoals een model dat niet bang is voor water in de badkamer.

Reageer op artikel:
Review: IKEA en Sonos vormen met Symfonisk een goed duo
Sluiten