De Raspberry Pi 4 bezorgt USB-C een slechte naam

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Steeds meer apparaten hebben USB-C. Apple begon er op de MacBook als een van de eerste bedrijven mee en nu heeft de onlangs uitgebrachte Raspberry Pi 4 ook USB-C als stroomtoevoer. De fabrikant heeft echter een fout gemaakt bij de implementatie. Daardoor werkt niet iedere kabel.

Door de fout zullen kabels en laders met een zogenaamde e-marker de Raspberry Pi 4 incorrect identificeren als een adapter voor audio. De kabels en laders die zich automatisch aanpassen, leveren dan geen stroom. Dit is een misser, want USB-C is juist gemaakt als één standaard die overal mee werkt.

Raspberry Pi 4 werkt niet met slimme USB-C-kabels

Kabels die voorzien zijn van e-marker hebben een ingebouwde chip. Die communiceert met het apparaat en geeft de optimale stroomsterkte door. Zo kan een apparaat nooit te veel of te weinig stroom krijgen. De Pi 4 bevat echter een ontwerpfout. Twee pinnen voor de verbinding delen één weerstand. Er zijn geen individuele weerstanden geplaatst. Daardoor wordt de kleine computer onterecht voor audio-accessoire aangezien.

Apple levert slimme USB-C-kabels bij bijvoorbeeld de iPad en MacBook. De laders en kabels van Apple werken dus niet met de Raspberry Pi 4. De organisatie achter de mini-computer erkent de fout en adviseert consumenten USB-C-kabels zonder e-marker te gebruiken. Hiermee wordt het idee van “iedere USB-C-connector kan voor alles dienen” helaas teniet gedaan.

Raspberry Pi 4 USB-C
Klik/tap voor groter.

Volgende revisie lost probleem op

Eben Upton, mede-oprichter van de Raspberry Pi Foundation, zegt in een reactie tegenover TechRepublic dat de fout in een volgende revisie van de Pi opgelost wordt. Het is geen kwestie van een software-update uitrollen. De hardware bevat gewoon een ontwerpfout die niet werd gezien voordat de massaproductie is gestart.

Dit maakt de nieuwe Pi natuurlijk niet helemaal onbruikbaar. Met de juiste kabel werkt het bordje gewoon, maar er moet dan ook een voeding van 5,1V en 3A gebruikt worden. De Raspberry Pi Foundation komt in augustus met een eigen voeding die gegarandeerd werkt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Voeding komt in augustus? Ik heb de officiële rpi 4 voeding al in huis hoor. Werkt prima. Ben erg tevreden over de nieuwe rpi. Alleen jammer dat die standaard niet via USB kan booten maar dat komt met software update 😊

 • Profielfoto
  djneo

  Wat een vreselijke slechte Clickbait titel

  De USB-c adapter is al gewoon te koop
  https://www.kiwi-electronics.nl/raspberry-pi/raspberry-pi-stroomvoorzieningen/raspberry-pi-usb-c-psu-white-eu

  Trouwens als je echt iets de schuld wilt geven van een slechte naam voor usb-c is dat het freaking USB forum.

  USB 3.0 vernoemen naar USB 3.1 gen 1 dan USB 3.2 Gen 2

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Dit is een misser, want USB-C is juist gemaakt als één standaard die overal mee werkt.

  Dat was misschien ooit het idee, maar realiteit is het vanaf het begin nooit geweest.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Wat moet je eigenlijk met zo’n Pi?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Lolsmurf op 10 juli 2019 21:44
  Wat moet je eigenlijk met zo’n Pi?

  Nou, je kan er leuke dingetjes mee doen, ik wilde er een backup fileserver van maken. Helaas was de ethernet aansluiting erg traag en net iets te weinig geheugen. Nu met deze nieuwe versie gaat dit wel lukken.

  Maar als je echt creatief bent, dan kan je er echt alles mee, Google er maar eens op los.

 • Profielfoto
  peterharte

  djneo op 10 juli 2019 20:59
  Wat een vreselijke slechte Clickbait titel

   

  Handelsmerk van de heer Mens…

 • Profielfoto
  Pad

  Lolsmurf: Met de nieuwe Pi heb je voor 75 euro een 4K mediaspeler met een kwadraat meer mogelijkheden dan een Apple TV.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lolsmurf op 10 juli 2019 21:44
  Wat moet je eigenlijk met zo’n Pi?

  Friemelen als je vrouw/partner hebt en naar PTT postzakken ruikt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  *+geen

 • Profielfoto
  Kotter86

  Shmoo op 11 juli 2019 00:35
  *+geen

  Die +geen kan je slechte grap niet redden hoor…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zie jij een emoji? Das geen grap!

   

 • Profielfoto
  Kotter86

  Shmoo op 11 juli 2019 08:17
  Zie jij een emoji? Das geen grap!

   

  Jij bent een grap…

 • Profielfoto
  Kotter86

  Grapje 😎