Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 18 juli 2019

‘Nieuwe producten met retro Apple-logo op komst’

Het kenmerkende logo van Apple is door de jaren heen maar nauwelijks veranderd. Toch kan het zomaar zijn dat Apple ervoor kiest om de allereerste variant van het appeltje weer van stal te halen. Althans, als de berichten van MacRumors kloppen. Een anonieme bron dicht bij Apple zou de terugkeer van het kleurrijke Apple-logo aan de website hebben aangekondigd.

De anonieme tipgever beweert dat niet ieder apparaat het retro-logo krijgt, slechts een aantal Apple-producten zouden worden gekozen. De (RED)-varianten van bijvoorbeeld de iPhone of iPad maken een goede kans om daar bij te horen. Ook de iMac is een grote kanshebber: Apple liet het gekleurde logo immers pronken op de achterkant van de vroegere Mac-modellen. De eerste computer met het vrolijke appeltje was de Apple II uit 1977.

Apple gebruikt steeds meer kleuren

Het is nog maar de vraag of deze bewering klopt. Vlak voor grote evenementen van Apple doemen er meestal allerlei geruchten op die later niet waar blijken te zijn. Zo druppelen nu de geruchten en verwachtingen rondom de in iPhone 11 binnen, die naar alle waarschijnlijkheid begin september pas wordt aangekondigd. Verhalen over de terugkeer van het oude Apple-logo zijn tot dusver nergens anders opgedoken. Toch zou de informant korte lijntjes met Apple en leveranciers hebben – helemaal ondenkbaar is het dus misschien niet.

Het zou een opvallende stap van Apple zijn om de ‘regenboogappel’ weer in te voeren. Het logo is al ruim 20 jaar niet meer gebruikt. Het grijze, zwarte en zilveren appeltje werden ingevoerd rond 1998. Heel soms zijn er subtiele veranderingen, maar zo’n grote wijziging als destijds is er eigenlijk niet meer geweest. Toch gebruikt het bedrijf uit Cupertino de laatste jaren steeds meer kleuren in ontwerpen. Hoofdkantoor Apple Park is onlangs voorzien van de regenboogkleuren, en Lady Gaga mocht op uitnodiging van het bedrijf optreden onder een gekleurde boog. En wat denk je van de iPhone XR in vele kleuren?

Tim Cook en Jon Ivy na introductie iPhones
Tim Cook en Jony Ive bekijken de kleurrijke iPhone XR – Klik/tap voor groter.

Apple-logo: wat is waar?

Er doen veel geruchten de ronde over het ontstaan van het Apple-logo. Zou zou Steve Jobs volgens sommigen er bewust voor gekozen hebben als herinnering aan zijn hippietijd. Anderen beweren weer dat het een eerbetoon is aan de onvolprezen Alan Turing. Het is moeilijk om te beoordelen wat er precies van deze verhalen waar is. Wel is zeker dat Apple het beschermen van zijn logo erg serieus neemt.

Reageer op artikel:
‘Nieuwe producten met retro Apple-logo op komst’
Sluiten