Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 juli 2019
Leestijd: 3 minuten

Politie slaat de plank mis met waarschuwing voor FaceApp

De Nederlandse politie slaat met een oproep om FaceApp te verwijderen de plank ernstig mis. Diverse korpsen hebben een waarschuwing op Facebook geplaatst met het bericht dat de Europese privacywet niet van toepassing is op app die je onder andere een ouderdomsfilter toe laat passen. Dat zou komen omdat de maker Russisch is. De app verzamelt volgens de politie­korpsen ook extreem veel gegevens.

Dit bericht ging daarna als een lopend vuurtje. Onder andere Metro, Nu.nl en Radar namen het over. Het probleem is dat de politie hiermee min of meer desinformatie heeft verspreid. De app verzamelt namelijk niet meer data dan Facebook, Instagram of Snapchat en de Europese privacywet is wel degelijk van toepassing.

FaceApp is onterecht controversieel

De controverse rondom FaceApp begon vorige week. Toen plaatste een slecht geïnformeerde ontwikkelaar op Twitter dat de app al je foto’s naar servers in Rusland zou uploaden. Dat bleek niet zo te zijn, maar werd door veel nieuwssites overgenomen. De NOS gooide olie op het vuur door een privacy­expert te quoten die van mening was dat FaceApp extreem veel gegevens verzamelde. Ook dat bleek grotendeels onjuist. De app verzamelt niet meer gegevens dan Facebook of Instagram en heeft een vergelijkbaar privacybeleid.

Dat de app een Russische maker heeft, wordt ook vaak als reden genoemd om achterdochtig te zijn. Dat een app een Russische maker heeft, wil echter niet zeggen dat er ook met servers in Rusland wordt gecommuniceerd. FaceApp gebruikt cloudservers van Google en Amazon in de VS en EU. Met een uitgebreid artikel hebben wij vorige week alle paranoia proberen te stoppen.

faceapp 002
Voorbeeld van de filters in FaceApp – Klik/tap voor groter.

Politie zat fout

Dat artikel is duidelijk niet door de politiekorpsen in Nederland gelezen. Het korps in Maastricht plaatste onderstaand bericht op Facebook, dat vervolgens door veel andere korpsen werd overgenomen.

“De Faceapp is een product van een Russisch bedrijf. De Europese privacywetgeving is hier dus niet van toepassing. Door het gebruik van de Face-App worden extreem veel gegevens verzamelt. Zoals foto’s, IP-adressen, specifieke gegevens van je smartphone en ook worden er cookies geplaatst. Daarom adviseren wij u om de Face-App te verwijderen van uw telefoon!”

Het Europees privacyrecht is echter altijd van toepassing, want het is iets dat Europese burgers hebben. Of een app uit Europa, Afrika, de Verenigde Staten of Rusland komt, doet er niet toe. Ontwikkelaars moeten het privacyrecht respecteren. De bewering dat extreem veel gegevens verzameld worden is ongefundeerd. De app verzamelt niet meer gegevens dan gemiddeld en er is slechts één advertentienetwerk geïntegreerd dat persoonlijke advertenties probeert te tonen. Dat is ook nog eens een vertrouwd netwerk van Google dat ook op talloze websites actief is. Facebook verzamelt bijvoorbeeld ook gegevens, waarschijnlijk nog meer dan FaceApp. Daar waarschuwt de politie echter niet voor. Dit is dus een rare zet.

Goedbedoelde misser

Vooralsnog is er door de politie geen rectificatie of verduidelijking gepubliceerd. Wij hebben de dienst woordvoering om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen. Laten we het voorlopig maar op een goedbedoelde misser houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie slaat de plank mis met waarschuwing voor FaceApp
Sluiten