Politie slaat de plank mis met waarschuwing voor FaceApp

Door: Raymon Mens - 12 reacties

De Nederlandse politie slaat met een oproep om FaceApp te verwijderen de plank ernstig mis. Diverse korpsen hebben een waarschuwing op Facebook geplaatst met het bericht dat de Europese privacywet niet van toepassing is op app die je onder andere een ouderdomsfilter toe laat passen. Dat zou komen omdat de maker Russisch is. De app verzamelt volgens de politie­korpsen ook extreem veel gegevens.

Dit bericht ging daarna als een lopend vuurtje. Onder andere Metro, Nu.nl en Radar namen het over. Het probleem is dat de politie hiermee min of meer desinformatie heeft verspreid. De app verzamelt namelijk niet meer data dan Facebook, Instagram of Snapchat en de Europese privacywet is wel degelijk van toepassing.

FaceApp is onterecht controversieel

De controverse rondom FaceApp begon vorige week. Toen plaatste een slecht geïnformeerde ontwikkelaar op Twitter dat de app al je foto’s naar servers in Rusland zou uploaden. Dat bleek niet zo te zijn, maar werd door veel nieuwssites overgenomen. De NOS gooide olie op het vuur door een privacy­expert te quoten die van mening was dat FaceApp extreem veel gegevens verzamelde. Ook dat bleek grotendeels onjuist. De app verzamelt niet meer gegevens dan Facebook of Instagram en heeft een vergelijkbaar privacybeleid.

Dat de app een Russische maker heeft, wordt ook vaak als reden genoemd om achterdochtig te zijn. Dat een app een Russische maker heeft, wil echter niet zeggen dat er ook met servers in Rusland wordt gecommuniceerd. FaceApp gebruikt cloudservers van Google en Amazon in de VS en EU. Met een uitgebreid artikel hebben wij vorige week alle paranoia proberen te stoppen.

faceapp 002
Voorbeeld van de filters in FaceApp – Klik/tap voor groter.

Politie zat fout

Dat artikel is duidelijk niet door de politiekorpsen in Nederland gelezen. Het korps in Maastricht plaatste onderstaand bericht op Facebook, dat vervolgens door veel andere korpsen werd overgenomen.

“De Faceapp is een product van een Russisch bedrijf. De Europese privacywetgeving is hier dus niet van toepassing. Door het gebruik van de Face-App worden extreem veel gegevens verzamelt. Zoals foto’s, IP-adressen, specifieke gegevens van je smartphone en ook worden er cookies geplaatst. Daarom adviseren wij u om de Face-App te verwijderen van uw telefoon!”

Het Europees privacyrecht is echter altijd van toepassing, want het is iets dat Europese burgers hebben. Of een app uit Europa, Afrika, de Verenigde Staten of Rusland komt, doet er niet toe. Ontwikkelaars moeten het privacyrecht respecteren. De bewering dat extreem veel gegevens verzameld worden is ongefundeerd. De app verzamelt niet meer gegevens dan gemiddeld en er is slechts één advertentienetwerk geïntegreerd dat persoonlijke advertenties probeert te tonen. Dat is ook nog eens een vertrouwd netwerk van Google dat ook op talloze websites actief is. Facebook verzamelt bijvoorbeeld ook gegevens, waarschijnlijk nog meer dan FaceApp. Daar waarschuwt de politie echter niet voor. Dit is dus een rare zet.

Goedbedoelde misser

Vooralsnog is er door de politie geen rectificatie of verduidelijking gepubliceerd. Wij hebben de dienst woordvoering om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen. Laten we het voorlopig maar op een goedbedoelde misser houden.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Hebben jullie aandelen van FaceApp of zo? Het vorige artikel was ook al zo tendentieus en leek meer op een veredeld persbericht van de makers van FaceApp zelf dan een kritisch artikel te zijn… Dit is beneden alle peil…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  De app verzamelt niet meer gegevens dan Facebook of Instagram en heeft een vergelijkbaar privacybeleid.

  Op zich al wel reden genoeg om je zorgen te maken lijkt me.

   

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik dacht het valt wel mee, maar ze verzamelen nog meer data, wel net zo veel als Facebook en Instagram.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  kMIkaZu op 23 juli 2019 14:45

  Hebben jullie aandelen van FaceApp of zo? Het vorige artikel was ook al zo tendentieus en leek meer op een veredeld persbericht van de makers van FaceApp zelf dan een kritisch artikel te zijn… Dit is beneden alle peil…

  Nee. Gewoon klaar met alle onnodige paniekzaaien van andere media. Dat de politie daar ook aan meedoet is helemaal bizar. Hier past een sterk tegengeluid.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Raymon Mens op 23 juli 2019 17:05

  kMIkaZu op 23 juli 2019 14:45
  Hebben jullie aandelen van FaceApp of zo? Het vorige artikel was ook al zo tendentieus en leek meer op een veredeld persbericht van de makers van FaceApp zelf dan een kritisch artikel te zijn… Dit is beneden alle peil…

  Nee. Gewoon klaar met alle onnodige paniekzaaien van andere media. Dat de politie daar ook aan meedoet is helemaal bizar. Hier past een sterk tegengeluid.

  Een “sterk” tegengeluid. Komaan, serieus blijven zeg. In het voorgaande artikel werd er gewoon klakkeloos wat verklaring van de maker zelf overgenomen. Niet echt een objectieve bron lijkt me. Verder stond er helemaal niks anders in van onafhankelijk onderzoek. Geen bal.

  En in dit artikel wordt een semantische taalfout aangewend om aan te tonen dat de Politie fout zou zijn. Het persartikel van de Politie is fout geformuleerd, maar daarom valt hun waarschuwing nog niet meteen in duigen. Een Europees inwoner geniet inderdaad bescherming van de GDPR-wet. Probleem IS net dat er aangetoond werd dat FaceApp die wet helemaal niet respecteert omdat ze ongevraagd data verzamelen. En neen, het magere vorige artikel ontkracht dat helemaal niet.

  En omdat de Politie Facebook niet aanklaagt, is het allemaal een beetje raar? Wat voor een conclusie is dat nu? Het bewustzijn van ongewenst data verzamelen en daar niet-koosjere dingen mee doen groeit, dat is het enige dat hier gelukkig maar aangetoond wordt…

  OneMoreThing was kritischer in het verleden, dat is wel het minste wat men kan zeggen…

 • Profielfoto
  Basket Case

  Raymon Mens op 23 juli 2019 17:05

  Nee. Gewoon klaar met alle onnodige paniekzaaien van andere media. Dat de politie daar ook aan meedoet is helemaal bizar. Hier past een sterk tegengeluid.

  Een tegengeluid mag natuurlijk altijd, maar naar mijn mening slaat OMT hier net zo zeer de plank mis als dat de ze de politie van beschuldigen.

  Het is uiteraard foute informatie dat een bedrijf van buiten Europa zich niet aan de Europese regels zou hoeven houden. Tot zo ver is jullie kritiek op de berichtgeving terecht. Maar niet verder. Een belachelijk simpele app als FaceApp heeft geen enkele aanleiding om gegevens te verzamelen. Facebook en conculega’s verzamelen een schrikbarende hoeveelheid gegevens. Als FaceApp hetzelfde doet dan is dat wel degelijk een waarschuwing waard. Waar de servers van FaceApp staan is ook weinig relevant. Simpel feit is dat er geen enkele technische noodzaak is om in de eerste plaats de foto’s naar een server te sturen. Moderne mobiele hardware is perfect in staat de berekeningen op het toestel zelf uit te voeren.

  Met welke reden dan ook (kan zo simpel zijn als op een rechtmatige manier geld verdienen), FaceApp legt onnodig een database aan van gebruikersinformatie en foto’s van de gezichten van gebruikers van de app. De paniek is wellicht overdreven, er wordt inderdaad foutieve informatie verspreid, maar stellen dat hier ‘nothing to see, move along people’ is net zo zeer niet juist. Het is altijd goed mensen te wijzen op wat er gebeurt met je gegevens.

 • Profielfoto
  Night

  Ik wet het niet hoor. Iedereen loopt wel hard te blazen, maar alle info – inclusief waarschuwing – staan gewoon in dit artikel.

 • Profielfoto
  Imade

  Raymon Mens op 23 juli 2019 17:05

  kMIkaZu op 23 juli 2019 14:45
  Hebben jullie aandelen van FaceApp of zo? Het vorige artikel was ook al zo tendentieus en leek meer op een veredeld persbericht van de makers van FaceApp zelf dan een kritisch artikel te zijn… Dit is beneden alle peil…

  Nee. Gewoon klaar met alle onnodige paniekzaaien van andere media. Dat de politie daar ook aan meedoet is helemaal bizar. Hier past een sterk tegengeluid.

  Dat FB je data verkoopt is oud nieuws, FaceApp plempt alles over jouw op hun servers.. veel meer dan mag en neen… niet alle apps hoeven zich aan de AVG wet te houden. Hangt ook net af wat hun markt precies is… laat mij raden; jij verdient aan die app of doet OMT dat?
  In deze heb ik meer vertrouwen in Daniel Verlaan dan in OMT.
  Daarnaast zijn de tech reuzen Google en Amazone ook actief in Rusland.
  Dus ja… die app is inderdaad afgeraden.

 • Profielfoto
  Imade

  Night op 23 juli 2019 18:11
  Ik wet het niet hoor. Iedereen loopt wel hard te blazen, maar alle info – inclusief waarschuwing – staan gewoon in dit artikel.

  Ik noem dit artikel eerder damage controle…. aangezien de ontwikkelaar in persberichten het woordje MOST gebruikte… dat betekend dat NIET alles wordt verwijderd… maar bijna alles en in het juridische wereld heeft iedere letter, iedere puntje, iedere komma een betekenis.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Dus de politie is de schuldige hier. Dat verbaast mij ook gewoon niet. De politie slaat de plank mis?? De politie slaat wel vaker de plank mis. Sterker nog, ze slaan gewoon vaak zonder reden ook nog

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Dus de politie is de schuldige hier. Dat verbaast mij ook gewoon niet. De politie slaat de plank mis?? De politie slaat wel vaker de plank mis. Sterker nog, ze slaan gewoon vaak zonder reden ook nog