Netflix: waarom steeds meer series slechts 2 seizoenen hebben

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Netflix logo bingen

Misschien is het je wel eens opgevallen. Een aantal recente Netflix originals heeft slechts twee seizoenen. Dat is voor jou als kijker die helemaal in een verhaal zit en meer wil niet zo leuk. Voor Netflix gelden echter hele andere belangen, heeft de website The Information (betaalmuur) ontdekt.

Het is altijd lastig om te achterhalen waarom een serie op Netflix niet verlengd wordt. De dienst biedt immers geen inzage in kijkcijfers en het is moeilijk om met alleen anekdotisch bewijs het succes van een serie te meten. Geld speelt echter een steeds belangrijkere rol bij de streamingdienst.

Twee seizoenen is optimaal (voor Netflix)

Netflix heeft managers en producenten opgedragen meer op de centen te letten. De dienst wordt namelijk geconfronteerd met concurrentie van aankomende streamingdiensten van Disney en Apple. Content-chef Ted Sarandos heeft begin juni aan producenten en medewerkers verteld dat het bedrijf minder makkelijk geld uit moet geven aan grote producties, aldus The Information. In 2018 gaf Netflix maar liefst 12,04 miljard dollar aan de productie van films en series uit. Dat is een stijging van 35% ten opzichte van de 8,9 miljard in 2017. Dit jaar staat een recorduitgave van 15 miljard dollar aan content in de boeken.

Dat budget wordt niet alleen kleiner, maar ook anders besteed. Terug naar waarom meer series slechts twee seizoenen hebben: volgens de data van Netflix werkt dat het best. Het best om nieuwe abonnees aan te trekken, welteverstaan. Volgens data van het bedrijf trekken nieuwe series de meeste nieuwe abonnees aan. Na twee seizoenen is het effect minimaal. Ook willen producers en showrunners na twee succesvolle seizoenen vaak een bonus of opslag. Dat zijn de redenen om steeds vaker voor slechts twee seizoenen te kiezen.

Netflix Safari Google Chrome
Klik/tap voor groter.

Kans voor Apple TV+ en Disney+

Dat Netflix op de centen gaat letten, is gezien meer concurrentie van Apple en Disney op komst is verstandig. Er zijn echter ook zorgen over de impact van dit soort optimalisaties op de kwaliteit van series en films. Een goed verhaal is niet iets dat zich altijd laat beperken door een zakelijke beslissing die door een algoritme tot stand is gekomen.

Dit kan zeker een kans voor Apple TV+ en Disney+ zijn. Als Netflix doorslaat met het beperken van series door zakelijke optimalisaties, zullen klanten die meeslepende series met veel seizoenen en een gelaagd verhaal verwachten wellicht eens naar de alternatieven gaan kijken. Vooral de aankomende dienst van Disney kan op een positieve ontvangst rekenen. (Zie ook → Nieuwe details Disney+: €6,99 per maand, grote catalogus, meer)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Stranger Things , Orange Is The New Black , Designated Survivor, Better Call Saul, Narcos,, La Casa del Papel….

 • Profielfoto
  Maikelw

  2 seizoenen en dan een compleet verhaal vind ik minder vervelend dan al die halve series die er op staan: van een serie met 10 seizoenen hebben ze vaak alleen seizoen 4, 5 en 6.

 • Profielfoto
  ro_me

  Wim Van Hemelrijk op 10 juli 2019 11:13
  Stranger Things , Orange Is The New Black , Designated Survivor, Better Call Saul, Narcos,, La Casa del Papel….

  Dark, seizoen 3 bevestigd. Hoop dat Netflix het in de toekomst meer in niet Amerikaanse producties gaat zoeken.  La casa…Dark….meeste scandic series etc. zijn de ware pareltjes op Netflix.

 • Profielfoto
  langbeest

  Heerlijk twee seizoen
  Die eeuwig durende series worden er naarmate meer seizoenen niet echt beter op
  De eerste 2 seizoen zijn vaak het best

 • Profielfoto
  Melle

  Hoeveel seizoenen maakt toch niet uit. Zolang er maar een duidelijk gepland begin en eindpunt is.

  Series die onbeholpen een open einde forceren met het idee dat er nog iets kan komen en bewust het verhaal niet volledig vertellen… en wat dan nooit meer komt door zakelijke beslissingen – dat is vreselijk.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zo simpel is dat natuurlijk ook niet.

  Series dienen vaak ook als springplank voor beginnende acteurs richting de filmindustrie. Je kunt wel vijf seizoenen willen maken maar je hebt ook te maken met de planning van je cast. Als een serie opvalt en succes heeft dan komen de lucratieve aanbiedingen door deze acteurs niet veel later. Probeer ze dan maar eens vast te houden voor nog een seizoen.

  We kennen allemaal de verhalen van een miljoen per uitzending voor The Big Bang Theory cast. Das natuurlijk een uitzonderlijk geval maar ga er maar eens aanstaan.

  Open eindes zorgen er ook voor dat zo’n series later weer opgepakt kan worden, wat voor mijn gevoel prima is. Er zijn een boel series op Netflix waar ik van denk, over drie of vier jaar zou je daar best verder op kunnen bouwen wanneer deze acteurs weer ‘afgedankt’ worden in de filmindustrie.

 • Profielfoto
  SvS

  Ja. Goed voorbeeld is Arrested Development. Daar zit ook een gat in van een jaar of 7 tussen 2 seizoenen en daarna weer eens 5 jaar. Geen idee waarom, maar het kàn wel, met telkens een open einde.

 • Profielfoto
  Rinkel

  Ik zie graag meer series die maar 1 seizoen zijn. Ik heb genoten van HBO’S chernobyl. Maak 1 kwalitatief hoge serie zonder dat je het jaren hoeft te rekken.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Precies, ik was bang dat chernobyl ook zo’n lang verhaal zou worden als GOT.
  Inderdaad beter 1 seizoen.

 • Profielfoto
  error

  Twee of hooguit drie seizoenen is top (The UK Office, Fleabag). Het liefst zelfs ‘limited series’ zoals Chernobyl of The Virtues.

  Eindeloos uitmelken van matige concepten (The US Office, Walking Dead e.v.a.) is bloedsaai.

 • Profielfoto
  polansky

  ro_me op 10 juli 2019 11:30
  Hoop dat Netflix het in de toekomst meer in niet Amerikaanse producties gaat zoeken.  La casa…Dark….meeste scandic series etc. zijn de ware pareltjes op Netflix.

  Hier ben ik het volledig mee eens.
  In dat geval zul je Weisensee wellicht ook goed vinden.
  Het begin is wat traag, maar naarmate de serie vordert wordt het toch een bingewatcher.

  Er schijnt een 4e seizoen te zijn, helaas nog niet op Netflix.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Met sommige series zou dat best kunnen, maar er zijn genoeg series die meerdere seizoenen waard zijn. Na twee of drie seizoenen begint het verhaal pas.

 • Profielfoto
  Frans

  2 seizoenen Netflix is eigenlijk al meer dan genoeg.;-)

 • Profielfoto
  PowerMac

  LOST was, uiteindelijk, zo’n typisch uitgemelkte serie met een vreemd, raar, bizar “einde”.

  Cheers en Friends daarentegen deden het vele jaren (13 jaar voor Cheers!)