Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 10 juli 2019

Netflix: waarom steeds meer series slechts 2 seizoenen hebben

Misschien is het je wel eens opgevallen. Een aantal recente Netflix originals heeft slechts twee seizoenen. Dat is voor jou als kijker die helemaal in een verhaal zit en meer wil niet zo leuk. Voor Netflix gelden echter hele andere belangen, heeft de website The Information (betaalmuur) ontdekt.

Het is altijd lastig om te achterhalen waarom een serie op Netflix niet verlengd wordt. De dienst biedt immers geen inzage in kijkcijfers en het is moeilijk om met alleen anekdotisch bewijs het succes van een serie te meten. Geld speelt echter een steeds belangrijkere rol bij de streamingdienst.

Twee seizoenen is optimaal (voor Netflix)

Netflix heeft managers en producenten opgedragen meer op de centen te letten. De dienst wordt namelijk geconfronteerd met concurrentie van aankomende streamingdiensten van Disney en Apple. Content-chef Ted Sarandos heeft begin juni aan producenten en medewerkers verteld dat het bedrijf minder makkelijk geld uit moet geven aan grote producties, aldus The Information. In 2018 gaf Netflix maar liefst 12,04 miljard dollar aan de productie van films en series uit. Dat is een stijging van 35% ten opzichte van de 8,9 miljard in 2017. Dit jaar staat een recorduitgave van 15 miljard dollar aan content in de boeken.

Dat budget wordt niet alleen kleiner, maar ook anders besteed. Terug naar waarom meer series slechts twee seizoenen hebben: volgens de data van Netflix werkt dat het best. Het best om nieuwe abonnees aan te trekken, welteverstaan. Volgens data van het bedrijf trekken nieuwe series de meeste nieuwe abonnees aan. Na twee seizoenen is het effect minimaal. Ook willen producers en showrunners na twee succesvolle seizoenen vaak een bonus of opslag. Dat zijn de redenen om steeds vaker voor slechts twee seizoenen te kiezen.

Netflix Safari Google Chrome
Klik/tap voor groter.

Kans voor Apple TV+ en Disney+

Dat Netflix op de centen gaat letten, is gezien meer concurrentie van Apple en Disney op komst is verstandig. Er zijn echter ook zorgen over de impact van dit soort optimalisaties op de kwaliteit van series en films. Een goed verhaal is niet iets dat zich altijd laat beperken door een zakelijke beslissing die door een algoritme tot stand is gekomen.

Dit kan zeker een kans voor Apple TV+ en Disney+ zijn. Als Netflix doorslaat met het beperken van series door zakelijke optimalisaties, zullen klanten die meeslepende series met veel seizoenen en een gelaagd verhaal verwachten wellicht eens naar de alternatieven gaan kijken. Vooral de aankomende dienst van Disney kan op een positieve ontvangst rekenen. (Zie ook → Nieuwe details Disney+: €6,99 per maand, grote catalogus, meer)

Reageer op artikel:
Netflix: waarom steeds meer series slechts 2 seizoenen hebben
Sluiten