Netflix kampt met dipje dat Apple bekend voorkomt

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Na vele kwartalen met waanzinnige groei, zit het Netflix een beetje tegen. De populaire streaming­dienst onthulde vandaag zijn kwartaalcijfers en daaruit blijkt dat er veel minder nieuwe abonnees dan verwacht zijn. Toch komt dat volgens CEO Reed Hastings niet door toegenomen concurrentie.

De cijfers op een rij. Netflix kreeg er het afgelopen kwartaal 2,7 miljoen nieuwe betalende abonnees bij, maar had verwacht 5 miljoen nieuwe klanten aan te trekken. In de VS waren er zelfs 126.000 minder klanten. Het is voor het eerst dat het aantal betalende abonnees in het thuisland van de dienst daalt.

Minder nieuwe abonnees Netflix: de oorzaken

Als we naar vorig jaar kijken, lijkt de groei er ook een beetje uit. Toen werden in het tweede kwartaal nog 5,5 miljoen nieuwe abonnees aangetrokken. De oorzaak van de tegenvallende groei is volgens het bedrijf het eerste kwartaal van 2019. Toen kreeg de dienst er -mede door veel nieuwe series en seizoenen- er 9,7 miljoen betalende klanten bij. Dat heeft nu tot een terugval geleid.

Volgens CEO Reed Hastings is de toenemende concurrentie in ieder geval geen oorzaak. Hij zag geen grote veranderingen in het streaming-landschap. De diensten van Disney en Apple zijn nog niet live en HBO had geen nieuwe blockbusters. Een prijsverhoging die in de VS doorgevoerd werd, kan wel de oorzaak zijn van het dalende aantal abonnees, merkt de dienst op. In Nederland en de meeste Europese landen zijn de prijzen overigens niet verhoogd.

Netflix prijzen Nederland
Hoewel ook in Nederland werd geëxperimenteerd met hogere prijzen, werden die niet doorgevoerd – Klik/tap voor groter.

Het ‘iPhone 6’ probleem

Wie Apple en de verkoop van de iPhone de afgelopen jaren heeft gevolgd, zal dit probleem herkennen. Ook Apple heeft te maken gehad met sterk tegenvallende verkoopcijfers. Dat was vooral het geval rondom de iPhone 6s eind 2015. De smartphonemarkt was toen nog lang niet op zijn hoogtepunt, maar toch wist Apple minder iPhones te verkopen.

De oorzaak? De iPhone 6 was eind 2014 de eerste iPhone met een groter scherm. Het toestel was door zijn grotere schermformaat erg populair en haalde veel mensen die normaal pas een jaar later zouden upgraden over om dit een beetje eerder te doen. Daardoor ontstond een record en piek, maar viel de verkoop later tegen.

Gaat Netflix uit als een nachtkaars? Nee, de dienst kan nog behoorlijk uitbreiden in opkomende landen. Iets dat Apple ook heeft gedaan om de iPhone-verkoop op peil te houden. Pas wanneer ook de groei in opkomende landen eruit is, zal het aantal abonnees stabiliseren. Piekmomenten blijven natuurlijk rondom nieuwe series en seizoenen van blockbusters ontstaan. Ook dat klinkt bekend, want de iPhone-verkoop piekt ook altijd kort rondom een nieuw model. Wil je weten hoe het in de toekomst met de groei van nieuwe Netflix-abonnees gaat? Leer dan gewoon van de trend die de iPhone heeft gevolgd. (Zie ook → Waarom steeds meer series slechts 2 seizoenen hebben)

iphone groei 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Leo Ruiters

  Oh ik dacht dat t probleem van de 6s is: hij loopt leeg waar je bij staat. Nieuwe accu maakt niets uit. En hij kraakt vaak of je hoort niet wat iemand zegt. Hij glimt wel mooi.

 • Profielfoto
  Chuck

  Het ging echt over Netflix.

 • Profielfoto
  pruus

  Het doet mij ook niets…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Verzadiging. Mindere kwaliteit originals. Meer keuze in streamingland. Abonnementsmoe. Content die steeds maar weer verdwijnt. Er is voldoende te noemen.

 • Profielfoto
  Odyssey

  tot zo lang er gee één streaming dienst is die een volledig aanbod heeft van alle video content, weiger ik een of meerdere abonnementen te nemen.  Het kan wel voor muziek ?

 • Profielfoto
  Frans

  iAmRenzo op 18 juli 2019 12:50
  Verzadiging. Mindere kwaliteit originals. Meer keuze in streamingland. Abonnementsmoe. Content die steeds maar weer verdwijnt. Er is voldoende te noemen.

  Een zoekfunctie die heel veel resultaten oplevert behalve wat je zoekt. Blijkbaar is ‘Sorry, die titel hebben we niet’ tonen op het scherm een doodzonde bij Netflix.

  Een ‘verder kijken’ functie die niet in het zijmenu te vinden is en via het hoofdmenu pas na heel veel scrollen tevoorschijn komt, en waaruit series zomaar verdwijnen.

  Previews die vanzelf starten terwijl je aan het bladeren bent.

  Inhoudsbeschrijvingen die afgebroken zijn en die je op geen enkele manier volledig kan bekijken.

  Kortom, onvolledige content achter een zeer gebruikersonvriendelijke interface.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Leo Ruiters op 18 juli 2019 11:58
  Oh ik dacht dat t probleem van de 6s is: hij loopt leeg waar je bij staat. Nieuwe accu maakt niets uit. En hij kraakt vaak of je hoort niet wat iemand zegt. Hij glimt wel mooi.

  Dan moet je ‘m ook niet zo dikwijls tegen de grond smijten. 🙄😉