Apple voorziet MacBook Air 2019 van tragere SSD

Door: Raymon Mens - 8 reacties
MacBook Air 2018

De MacBook Air uit 2019, die onlangs door Apple werd geïntroduceerd, is weinig anders dan zijn voorganger uit 2018. Er is True Tone-technologie, waarmee het scherm zijn kleuren automatisch kan aanpassen aan het omgevingslicht. Ook de prijs is lager. Er is echter nog een andere verandering. De SSD van de MacBook Air 2019 is een beetje langzamer.

Wij hebben zowel het model met 128 GB als 256 GB opslag getest. De schrijfsnelheid van de nieuwe generatie Air is in sommige gevallen iets lager, maar de leessnelheid van de SSD is aanzienlijk minder. Dat is opvallend, omdat Apple’s flashopslag de afgelopen jaren alleen maar sneller en beter is geworden.

Snelheid SSD MacBook Air 2019

Er was altijd al een verschil in snelheid tussen het model met 128GB en 256GB. Meer capaciteit zorgde altijd al voor snellere opslag. Dit jaar is de snelheid echter wel flink teruggeschroefd, zowel bij het instapmodel als bij de upgrade naar 256GB opslag.

De SSD snelheid nu:

 • MacBook Air 2019 (128GB): 1,3 GB/sec (lezen) en 500 MB/sec (schrijven)
 • MacBook Air 2019 (256GB): 1,3 GB/sec (lezen) en 1,0 GB/sec (schrijven)

Het was:

 • MacBook Air 2018 (128GB): 1,6 GB/sec (lezen) en 640 MB/sec (schrijven)
 • MacBook Air 2018 (256GB): 2,0 GB/sec (lezen) en 920 MB/sec (schrijven)

Apple heeft de afgelopen jaren steeds snellere flashopslag in zijn laptops gestopt. Vaak met snelheden die voor de meeste gebruikers compleet overbodig zijn. Dat heeft een nadeel: SSD-opslag kost in een MacBook een klein fortuin. Bij de Air 2019 heeft Apple een prijsverlaging van € 100,- voor alle modellen doorgevoerd. Daar staat blijkbaar een wat tragere SSD tegenover.

MacBook Air 2019 speed SSD
Klik/tap voor groter.

Prima voor dagelijks gebruik

De snelheden van deze nieuwe modellen zijn bij dagelijks gebruik zeer comfortabel. Ze sluiten perfect aan bij het gemiddelde gebruik van de MacBook Air 2019. En zelfs voor iemand die eens een 4K video monteert is de SSD snel genoeg. Vergeet niet dat de Air vooral een computer is die het grote publiek moet bedienen. De overgrote meerderheid van gebruikers zal geen verschil merken, behalve in de portemonnee. In plaats van € 1349,- kost het instapmodel nu namelijk € 1249,-.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Cenobyte

  Mooie machine, jammer nog steeds van het toetsenbord;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voor dat geld moet je bij Apple überhaupt blij zijn dat er een SSD in zit. Er komt een periode dat je voor 999,- een Mac kan kopen die alleen functioneert tijdens de daluren.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik vind dit toch wel slim en goed. Prijs is belangrijk, als de ssd maar riant snel is. En 1gb/s is riant snel, zelfs in 2020

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Kheb gehoord dat SSD’s en flash-opslag maar een beperkt aantal keren kan schrijven en lezen voordat ze niet meer goed werken. Is dat waar??

 • Profielfoto
  Frans

  IcyDragon68 op 15 juli 2019 19:23
  Kheb gehoord dat SSD’s en flash-opslag maar een beperkt aantal keren kan schrijven en lezen voordat ze niet meer goed werken. Is dat waar??

  Dat klopt. Afhankelijk van de gebruikte technologie kan iedere cel van een SSD ongeveer 3 tot 5 duizend keer geschreven worden. De software van een SSD zorgt ervoor dat de slijtage zoveel mogelijk over de gehele SSD verdeeld wordt, dus dat niet steeds dezelfde cellen geschreven worden. Kapotte cellen worden niet meer gebruikt, zodat de SSD eerst langzaam wat capaciteit verliest, voordat deze helemaal stuk gaat. Hoe groter een SSD, hoe beter dat verdelen lukt en hoe langer de SSD probleemloos mee zal gaan. Alleen het schrijven leidt tot slijtage, lezen heeft dus geen effect op de levensduur.

  De levensduur van een SSD kan je berekenen met de formule:

  (max-schrijf-operaties * capaciteit) / data-factor * data-per-jaar

  De data-factor is een correctie voor de geschreven data t.o.v. de werkelijke netto data. Deze kan je voorzichtigheidshalve op 5 stellen. Ga je uit van een max aantal schrijfoperaties van 3.000 per cel, een SSD van 1 TB waar je ieder jaar 6.000 GB naar toe schrijft, dan volgt hieruit dat die SSD naar verwachting 100 jaar mee gaat.

  Kortom, over de levensduur van een SSD heb je in de praktijk geen zorgen, die is zeker langer dan van een HDD en waarschijnlijk langer dan die van de computer waar hij in zit.

 • Profielfoto
  farl4web

  Bij alle nieuwe apparaten van Apple krijg ik steeds minder de behoefte om te upgraden. Het is allemaal niet meer speciaal.

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  Mooie uitleg Frans!

 • Profielfoto
  Gio

  Top Frans!