Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 juli 2019

Apple voorziet MacBook Air 2019 van tragere SSD

De MacBook Air uit 2019, die onlangs door Apple werd geïntroduceerd, is weinig anders dan zijn voorganger uit 2018. Er is True Tone-technologie, waarmee het scherm zijn kleuren automatisch kan aanpassen aan het omgevingslicht. Ook de prijs is lager. Er is echter nog een andere verandering. De SSD van de MacBook Air 2019 is een beetje langzamer.

Wij hebben zowel het model met 128 GB als 256 GB opslag getest. De schrijfsnelheid van de nieuwe generatie Air is in sommige gevallen iets lager, maar de leessnelheid van de SSD is aanzienlijk minder. Dat is opvallend, omdat Apple’s flashopslag de afgelopen jaren alleen maar sneller en beter is geworden.

Snelheid SSD MacBook Air 2019

Er was altijd al een verschil in snelheid tussen het model met 128GB en 256GB. Meer capaciteit zorgde altijd al voor snellere opslag. Dit jaar is de snelheid echter wel flink teruggeschroefd, zowel bij het instapmodel als bij de upgrade naar 256GB opslag.

De SSD snelheid nu:

  • MacBook Air 2019 (128GB): 1,3 GB/sec (lezen) en 500 MB/sec (schrijven)
  • MacBook Air 2019 (256GB): 1,3 GB/sec (lezen) en 1,0 GB/sec (schrijven)

Het was:

  • MacBook Air 2018 (128GB): 1,6 GB/sec (lezen) en 640 MB/sec (schrijven)
  • MacBook Air 2018 (256GB): 2,0 GB/sec (lezen) en 920 MB/sec (schrijven)

Apple heeft de afgelopen jaren steeds snellere flashopslag in zijn laptops gestopt. Vaak met snelheden die voor de meeste gebruikers compleet overbodig zijn. Dat heeft een nadeel: SSD-opslag kost in een MacBook een klein fortuin. Bij de Air 2019 heeft Apple een prijsverlaging van € 100,- voor alle modellen doorgevoerd. Daar staat blijkbaar een wat tragere SSD tegenover.

MacBook Air 2019 speed SSD
Klik/tap voor groter.

Prima voor dagelijks gebruik

De snelheden van deze nieuwe modellen zijn bij dagelijks gebruik zeer comfortabel. Ze sluiten perfect aan bij het gemiddelde gebruik van de MacBook Air 2019. En zelfs voor iemand die eens een 4K video monteert is de SSD snel genoeg. Vergeet niet dat de Air vooral een computer is die het grote publiek moet bedienen. De overgrote meerderheid van gebruikers zal geen verschil merken, behalve in de portemonnee. In plaats van € 1349,- kost het instapmodel nu namelijk € 1249,-.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple voorziet MacBook Air 2019 van tragere SSD
Sluiten