Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 juli 2019

‘Iedere MacBook vanaf 2020 met compleet nieuw toetsenbord’

Na vier jaar met het kwetsbare vlindertoetsenbord, krijgt iedere nieuwe MacBook vanaf 2020 naar verluidt een compleet nieuw toetsenbord. Dat zou weer een klassiek schaar­mechanisme gebruiken. Het door Apple zelf bedachte vlindermechanisme is te kwetsbaar.

Dat meldt de doorgaans zeer goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo. Volgens hem komt Apple eind 2019 eerst met een nieuwe 16-inch MacBook Pro. Die zal het nieuwe toetsenbord als eerste krijgen, waarna de andere MacBook Pro- en Air-modellen in 2020 volgen. Eerder berichtte een andere bron ook al over het verschijnen van de 16-inch MacBook Pro met nieuw toetsenbord aan het eind van 2019.

Het leek zo’n goed idee…

De 12-inch Retina MacBook was in 2015 de eerste Mac ooit die een toetsenbord met vlindermechanisme kreeg. Apple prees het aan als veel stabielere toets die voor een betere type-ervaring zorgt. Er ontstonden echter al snel problemen. Omdat het mechanisme erg plat is, was een klein stofje genoeg om de toetsen te blokkeren. Daarnaast waren er ook problemen met het bevestigingsmateriaal van de toetsen, waardoor ze soms geheel niet meer werkten of bij het typen een karakter twee keer verscheen.

Apple heeft diverse pogingen gedaan dit te verhelpen. Bijvoorbeeld met een extra membraan onder de toetsen bij de MacBook Pro 2018. Dit zou stofjes die de toetsen blokkeren tegenhouden. De MacBook Pro en Air van 2019 hebben bovendien een vlindertoetsenbord met nieuw bevestigingsmateriaal gekregen. Of dit alle problemen oplost, is nog maar de vraag. Apple lijkt zelf niet overtuigd, want ook de nieuwste generatie Apple-laptop is onderdeel van een omvangrijk reparatieprogramma. Toetsenborden die defect raken, worden tot vier jaar na aankoop gratis vervangen.

MacBook vlindertoetsenbord schaartoetsenbord animatie
Klik/tap voor groter.

Planning nieuwe MacBook en toetsenbord

De MacBook Pro en Air zijn midden 2019 nog vernieuwd, maar Apple komt naar verluidt in oktober met een 16-inch MacBook Pro. Die krijgt naar verluidt niet alleen het nieuwe toetsenbord, maar ook een scherm met dunnere randen en afgeronde hoeken. Een concrete planning voor 2020 kon Kuo nog niet geven, maar Apple heeft de laatste tijd laten zien dat het niet bang is om snel nieuwe modellen uit te brengen. Wij verwachten (en hopen) rond mei of juni van 2020 een nieuwe 13- en 15-inch Pro en Air te zien.

Reageer op artikel:
‘Iedere MacBook vanaf 2020 met compleet nieuw toetsenbord’
Sluiten