Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 26 juli 2019
Leestijd: 2 minuten

Mac Pro 2019 is ‘made in China’ en dat komt Apple duur te staan

In tegenstelling tot zijn voorganger, is de nieuwe Mac Pro die tijdens WWDC 2019 aangekondigd werd, niet in de VS gemaakt. Apple produceert de nieuwe machine in China. President Trump reageert op zijn zachtst gezegd niet blij en laat in -hoe kan het ook anders- een Tweet weten dat dit Apple (letterlijk en figuurlijk) duur komt de staan.

Het bedrijf verzocht de Amerikaanse president om de Mac Pro te ontzien bij de verhoogde invoerheffing op producten uit China. Trump zegt nu op Twitter resoluut dat Apple niet ontzien wordt in de handelsoorlog met China. Als Apple zijn nieuwe Mac Pro in China wil produceren, krijgt het te maken met dezelfde invoerheffing als alle andere bedrijven.

Niet alleen de Mac Pro komt uit China

Apple laat een meerderheid van zijn hardware in China maken en Trump vindt dat niet leuk. De Mac Pro is het laatste Apple-product dat tot voor kort nog in de Verenigde Staten werd gemaakt. Apple stuitte in de VS op aanzienlijke productie-problemen bij het maken van de krachtigste Mac. Hele simpele dingen gingen fout. Het bedrijf kon bijvoorbeeld een bepaald type schroef niet snel in de VS krijgen. In China zitten honderden bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van schroeven voor massaproductie.

Als Apple de productie naar de VS zou verplaatsen, zou dat de dure Mac Pro nóg duurder maken. Het zou er dus op neer komen dat het bedrijf dus of de prijs van de 6.000 dollar kostende computer zal moeten verhogen of de importheffing voor lief nemen. Geen van beide opties is natuurlijk ideaal.

Tim Cook Donald Trump
Klik/tap voor groter.

Apple is al langer een doorn in oog Trump

Als het aan Trump ligt, gaat Apple -als het geen importheffingen wil betalen- de Mac Pro gewoon in de VS maken. De Amerikaanse president voert voortdurend druk uit op Apple om meer producten in de VS te maken. Apple doet dat niet, maar stelt Trump wel op andere manieren tevreden. Zo startte het bedrijf een groot investeringsoffensief waarbij het beloofde 4.000 nieuwe banen op een nieuwe campus te scheppen. Ook werd het Advanced Manufacturing Fund uitgebreid. Dit is een fonds dat een miljard dollar bevat en Apple investeert het in hoogwaardige Amerikaanse technologie.

Inmiddels hebben Cook en Trump al diverse gesprekken gehad met elkaar en leek het standpunt van de president ten aanzien van Apple een stuk milder geworden. Toch laat het statement van vandaag duidelijk zien dat Trump nog steeds zijn ‘America First’ ideologie nastreeft. Apple of geen Apple, die invoerheffing geldt voor iedereen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1154774656861257732

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac Pro 2019 is ‘made in China’ en dat komt Apple duur te staan
Sluiten