Lockdown Apps: de eerste open source ‘firewall’ voor iOS

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Lockdown Apps firewall 16x9

Er is een nieuwe app voor iedereen die graag wat meer controle heeft over het netwerk­verkeer dat zijn iPhone en iPad verlaat. Lockdown Apps is een firewall-achtige applicatie voor iOS. Je blokkeert er netwerkverkeer naar bepaalde domeinnamen volledig mee.

Lockdown Apps staat in de App Store, maar is volledig open source. De broncode van de app is op Github te bekijken. Rahul Dewan, de hoofd­ontwikkelaar, is geen onbekende. Hij bedacht ook de populaire app Duet Display. Ook voormalig iCloud-engineer Johnny Lin werkt mee aan de app.

Zo werkt de firewall van Lockdown Apps

Technisch gezien is Lockdown Apps niet echt een firewall. De app vraagt namelijk niet bij iedere netwerkverbinding of deze toegelaten mag worden. Je dient zelf een blacklist te maken. Standaard worden bekende cryptominers en trackers van Facebook geblokkeerd. Je kunt zelf ook domeinnamen of IP-adressen toevoegen.

De app belooft geheel lokaal te werken en tapt niet al je netwerkverkeer af om het langs een proxy of VPN te sturen. Zo werken andere apps die netwerk­verkeer kunnen filteren vaak wel. Bij installatie wordt wel gevraagd om een VPN-verbinding te configureren, maar die stuurt geen verkeer naar externe servers. De app werkt zelf als virtuele VPN-server en filtert internetverkeer.

iOS firewall Lockdown Apps 001
Klik/tap voor groter.

Adblocker vs. firewall

Het verschil met een reguliere adblocker is dat die alleen op websites werkt. Een firewall zoals deze app werkt ook in apps. Die zijn namelijk ook wel eens voorzien van trackers of rapporteren informatie op de achtergrond naar Facebook. Een firewall is dan een goede oplossing.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik vraag me af hoe die app technisch werkt.

  Ik heb hem even geprobeerd. Maar kan zo even geen app vinden die bijvoorbeeld veel Facebook zooi laadt. Jammer dat je ook geen blocklists, zoals hosts of pi-hole, kunt importeren maar slechts domeinen.

  En hoe kan dit gratis? Ik vind het misschien toch wel wat fishy…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Technisch gezien maakt de app een lokale server op je iPhone aan die als tunnel om verkeer te filteren werkt. Het leuke is dat het open source is, dus kun je de code daarvoor hier vinden.

 • Profielfoto
  .Robin

  “De app belooft geheel lokaal te werken en tapt niet al je netwerkverkeer af om het langs een proxy of VPN te sturen.”

  En het eerste wat ik moet doen als ik de App installeer is een VPN verbinding opzetten. :/

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  @.Robin, even verder lezen:
  “Bij installatie wordt wel gevraagd om een VPN-verbinding te configureren, maar die stuurt geen verkeer naar externe servers. De app werkt zelf als virtuele VPN-server en filtert internetverkeer.”

 • Profielfoto
  Roko

  Ik zou dit afraden vanwege het feit dat al je netwerkverkeer via een onbekende VPN loopt. Geen idee wat zij vervolgens met al je data doen. Wat dat aangaat gebruik ik de app 1.1.1.1. Dat is in feite ook een VPN die al je DNS verkeer afhandelt, maar dan via een betrouwbare partij (Cloudflare).

 • Profielfoto
  Night

  Je eigen iPhone is toch geen onbekende VPN? Lees even wat er vlak boven je geschreven wordt (en ook in het artikel) voordat je wat roept.

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  @Night – inderdaad… heb het zelfs nog eens gekopieerd in de post erboven 😂😂😂

 • Profielfoto
  tuuur

  Veel mensen vinden goed lezen teveel moeite en denken dat de koptekst voldoende informatie verschaft 🤦🏼‍♂️

 • Profielfoto
  Frans

  tuuur op 26 juli 2019 13:27
  Veel mensen vinden goed lezen teveel moeite en denken dat de koptekst voldoende informatie verschaft 🤦🏼‍♂️

  Kan ze toch niet kwalijk nemen, die artikelen op OMT bevatten gewoon teveel tekst;-)