Raymon Mens
Raymon Mens App Store 25 juli 2019

Lockdown Apps: de eerste open source ‘firewall’ voor iOS

Er is een nieuwe app voor iedereen die graag wat meer controle heeft over het netwerk­verkeer dat zijn iPhone en iPad verlaat. Lockdown Apps is een firewall-achtige applicatie voor iOS. Je blokkeert er netwerkverkeer naar bepaalde domeinnamen volledig mee.

Lockdown Apps staat in de App Store, maar is volledig open source. De broncode van de app is op Github te bekijken. Rahul Dewan, de hoofd­ontwikkelaar, is geen onbekende. Hij bedacht ook de populaire app Duet Display. Ook voormalig iCloud-engineer Johnny Lin werkt mee aan de app.

Zo werkt de firewall van Lockdown Apps

Technisch gezien is Lockdown Apps niet echt een firewall. De app vraagt namelijk niet bij iedere netwerkverbinding of deze toegelaten mag worden. Je dient zelf een blacklist te maken. Standaard worden bekende cryptominers en trackers van Facebook geblokkeerd. Je kunt zelf ook domeinnamen of IP-adressen toevoegen.

De app belooft geheel lokaal te werken en tapt niet al je netwerkverkeer af om het langs een proxy of VPN te sturen. Zo werken andere apps die netwerk­verkeer kunnen filteren vaak wel. Bij installatie wordt wel gevraagd om een VPN-verbinding te configureren, maar die stuurt geen verkeer naar externe servers. De app werkt zelf als virtuele VPN-server en filtert internetverkeer.

iOS firewall Lockdown Apps 001
Klik/tap voor groter.

Adblocker vs. firewall

Het verschil met een reguliere adblocker is dat die alleen op websites werkt. Een firewall zoals deze app werkt ook in apps. Die zijn namelijk ook wel eens voorzien van trackers of rapporteren informatie op de achtergrond naar Facebook. Een firewall is dan een goede oplossing.

Reageer op artikel:
Lockdown Apps: de eerste open source ‘firewall’ voor iOS
Sluiten