Nieuwe iPhone zonder Face ID? Geruchten vertellen het halve verhaal

Door: Raymon Mens - 6 reacties
iPhone XR 2 2019

Een bijzonder gerucht van Credit Suisse in Azië doet vandaag de ronde. Apple zou over twee jaar Face ID op de iPhone opgeven. Het bedrijf zou zich volledig gaan focussen op een vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat is zeer onwaarschijnlijk en mogelijk maar het halve verhaal.

Technisch is een vingerafdrukscanner onder het scherm niet onmogelijk. Fabrikanten als Oppo, Xiaomi, Samsung en OnePlus doen dit al langer en het werkt prima. Het zou de grote notch bovenaan het scherm een stuk kleiner kunnen maken. Toch is het onwaarschijnlijk dat Face ID snel verdwijnt.

Face ID heeft een (niet exclusieve) toekomst

Face ID is een relatief nieuwe techniek die nog erg duur is om te integreren. Daarom heeft Apple nu nog iPhone- en iPad-modellen met een home-knop in zijn assortiment. Dat zorgt ook voor grote schermranden en dat is niet meer van deze tijd. Het is goed mogelijk dat Apple in de toekomst een nieuwe, goedkope iPhone maakt met Touch ID onder het scherm. Dit kan een kostenefficiënt alternatief voor Face ID zijn en maakt de iPhone ook interessant voor opkomende markten en China.

Het volledig vervangen van Face ID door een vingerafdruksensor onder het scherm is zeer onwaarschijnlijk. Apple heeft veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de gezichts­herkenner met infrarood­camera en deze wordt voor meer gebruikt dan alleen authenticatie. Denk aan portretmodus voor selfies, maar ook animoji en AR-toepassingen.

iPhone Face ID Touch ID
Klik/tap voor groter.

iPhone met kleinere notch

Face ID zal dus niet snel verdwijnen, maar wel discreter worden. Apple werkt naar verluidt al een tijdje aan het kleiner maken van de voor Face ID benodigde componenten. Naast een camera bevat de gezichtsscanner namelijk ook een rasterprojector en infrarood-blaster. Die zijn nodig om het gezicht gedetailleerd in kaart te brengen. Volgens eerdere geruchten krijgt de iPhone volgend jaar een kleinere notch. In de verre toekomst zou het ook mogelijk worden om Face ID helemaal onder het scherm te verbergen. Het Chinese Oppo kan al een camera onder het scherm laten werken. (Zie ook → Een telefoon zonder notch? Oppo toont dat het wél kan)

 

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Facundo

  Zou ook erg jammer zijn, want je ziet mensen nu soms de meest vreemde posities aannemen met hun Apple Pay en gezichtsscanner bij betaalautomaten.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Facundo op 11 juli 2019 22:20
  Zou ook erg jammer zijn, want je ziet mensen nu soms de meest vreemde posities aannemen met hun Apple Pay en gezichtsscanner bij betaalautomaten.

  Omdat ze wellicht nog ff moeten wennen? En daarbij, dat ding zal toch echt mijn gezicht moeten kunnen scannen voordat hij in zijn “vrij” komt

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik zou er blij mee zijn. Vind Touch ID veel prettiger.

 • Profielfoto
  Melle

  Face id = de toekomst. Niets doen, en het werkt al. Dat is wat je wil. Nooit kan iets met een fingerprint de betere technologie zijn

 • Profielfoto
  csteelooper

  Face ID is absolutely AWESOME! Iedereen die anders denkt heeft het niet (zelf) ervaren. Hoe vaak ik niet mijn iPad Pro pak in plaats van m’n iPhone omdat die eerste Face ID heeft… Ik ben de tel inmiddels kwijt. Touch ID werkt prima als je vingerafdrukken goed zijn en je handen goed schoon (of toch in ieder geval vet vrij). Maar met handschoenen (bijvoorbeeld) is het een crime. Face ID werkt dan wel. Heel goed zelfs…

  En die vreemde uitdrukkingen bij betaalautomaten vallen ook mee (of zijn althans niet nodig). Gewoon éérst zorgen dat je gezicht gezien wordt, dan je telefoon scannen. Bij Touch ID-modellen werkt dat niet, want je moet je vinger scannen als de telefoon bij de lezer ligt. Maar die twee fases hoeven bij Face ID níet tegelijk volbracht te worden: twee keer side-button; Face ID unlock; telefoon bij reader en klaar. Niks geen vreemd gedoe nodig, alleen een extra handelingetje (side button). Bij Touch ID-modellen verschijnt je kaart vanzelf als je de telefoon bij de lezer houdt, vandaar.

 • Profielfoto
  Facundo

  Face ID is absolutely AWESOME! Iedereen die anders denkt heeft het niet (zelf) ervaren.

  ‘…iedereen die anders denkt..’.  Ughhh….wat een creepy instelling. Blijkbaar hebben veel gebruikers echter nog niet door hoe ‘awesome’ het is. Gelukkig hebben ze nu jouw uitgebreide handleiding.