Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 juli 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe iPhone zonder Face ID? Geruchten vertellen het halve verhaal

Een bijzonder gerucht van Credit Suisse in Azië doet vandaag de ronde. Apple zou over twee jaar Face ID op de iPhone opgeven. Het bedrijf zou zich volledig gaan focussen op een vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat is zeer onwaarschijnlijk en mogelijk maar het halve verhaal.

Technisch is een vingerafdrukscanner onder het scherm niet onmogelijk. Fabrikanten als Oppo, Xiaomi, Samsung en OnePlus doen dit al langer en het werkt prima. Het zou de grote notch bovenaan het scherm een stuk kleiner kunnen maken. Toch is het onwaarschijnlijk dat Face ID snel verdwijnt.

Face ID heeft een (niet exclusieve) toekomst

Face ID is een relatief nieuwe techniek die nog erg duur is om te integreren. Daarom heeft Apple nu nog iPhone- en iPad-modellen met een home-knop in zijn assortiment. Dat zorgt ook voor grote schermranden en dat is niet meer van deze tijd. Het is goed mogelijk dat Apple in de toekomst een nieuwe, goedkope iPhone maakt met Touch ID onder het scherm. Dit kan een kostenefficiënt alternatief voor Face ID zijn en maakt de iPhone ook interessant voor opkomende markten en China.

Het volledig vervangen van Face ID door een vingerafdruksensor onder het scherm is zeer onwaarschijnlijk. Apple heeft veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de gezichts­herkenner met infrarood­camera en deze wordt voor meer gebruikt dan alleen authenticatie. Denk aan portretmodus voor selfies, maar ook animoji en AR-toepassingen.

iPhone Face ID Touch ID
Klik/tap voor groter.

iPhone met kleinere notch

Face ID zal dus niet snel verdwijnen, maar wel discreter worden. Apple werkt naar verluidt al een tijdje aan het kleiner maken van de voor Face ID benodigde componenten. Naast een camera bevat de gezichtsscanner namelijk ook een rasterprojector en infrarood-blaster. Die zijn nodig om het gezicht gedetailleerd in kaart te brengen. Volgens eerdere geruchten krijgt de iPhone volgend jaar een kleinere notch. In de verre toekomst zou het ook mogelijk worden om Face ID helemaal onder het scherm te verbergen. Het Chinese Oppo kan al een camera onder het scherm laten werken. (Zie ook → Een telefoon zonder notch? Oppo toont dat het wél kan)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe iPhone zonder Face ID? Geruchten vertellen het halve verhaal
Sluiten