Dit zijn de winnaars van de iPhone Photography Awards 2019

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iPhone Photography Awards 2019 16x9

De camera van de iPhone wordt ieder jaar beter en de kiekjes in de jaarlijkse iPhone Photography Awards (IPP Awards) weer mooier. Ook dit jaar zijn er weer indrukwekkende plaatjes te zien. Van kleurexplosie tot foto met ingetogen grijstinten.

Het leuke aan de IPP Awards is dat iedere iPhone-gebruiker een foto in kan zenden. Het maakt niet uit of je in het dagelijks leven wel of niet met fotografie bezig bent. Volgens de organisatie zijn er dit jaar enkele duizenden inzendingen geweest uit meer dan 140 landen. Er zijn verschillende categorieën, zoals architectuur, dieren, mensen, kinderen en stilleven.

Winnaar iPhone Photography Awards 2019: Gabriella Cigliano

De uit Italië afkomstige Gabriella Cigliano staat met deze foto die ze met haar iPhone X maakte op de eerste plaats in de iPhone Photography Awards 2019. Ze maakt de foto tijdens een reis naar Zanzibar, waar ze als vrijwilliger les gaf aan kinderen. “Ik vraag me nog steeds af hoe ik dit exacte moment kon vastleggen. Ik was de meisjes aan het observeren, een paar meter van hen vandaan, maar ze waren waarschijnlijk nieuwsgieriger naar mij dan ik naar hen. Dat is waarschijnlijk waarom het meisje naar me keek. We spraken elkaars taal niet, maar hun ogen spreken boekdelen.”

IPP Awards 2019 - 001
Klik/tap voor groter.

Tweede plaats: Diogo Lage

Een strandscene waar streepjes de hoofdrol spelen. De Portugese Diogo Lage maakte de foto op Santa Rita Beach in zijn thuisland met een iPhone SE. “De gestreepte strandtenten zijn erg kenmerkend voor de nette stranden in onze kleine dorpjes. De badgast belichaamt die gedachte met zijn gestreept shirt.”

IPP Awards 2019 - 002
Klik/tap voor groter.

Derde plaats: Yuliya Ibraeva

De Rus Yuliya Ibraeva legde dit surrealistische beeld vast tijdens zijn vakantie in Italië. “Het was een warme zomerdag in Rome, zelfs het asfalt smolt. We besloten stadscentrum achter ons te laten en naar de botanische tuinen te gaan om een Italiaanse film te kijken. Toen we aankwamen begon de stromende regen. De film in het openluchttheater werd afgelast, maar ik heb prachtige foto’s gemaakt!”

IPP Awards 2019 - 003
Klik/tap voor groter.

Eervolle vermelding: Peng Hao

Buiten het goud, zilver en brons is er nog een eervolle vermelding voor Peng Hao. De Chinese iPhone X-gebruiker maakte deze foto in de woestijn in Nevada (VS) op het Burning Man-festival. “Ik stond op een brug en zag twee mensen die in een zandstorm terecht waren gekomen. Na een tijdje kwam er iets heel bijzonders langs, een enorme zilveren bal.”

iPhone Photography Awards 2019 - 004
Klik/tap voor groter.

Meer moois van de iPhone Photography Awards 2019

Naast deze winnaars, zijn er ook nog winnaars per categorie. Zoals de mooiste foto van een dier of stilleven die met een iPhone werd gemaakt. Die categorieën zijn op de website van de iPhone Photography Awards te vinden. Hier zijn de directe links: AbstractDierenArchitectuurKinderenFloraLandschappenLifestyleNatuurNieuwsgebeurtenissenPanoramaMensenPortretSeriesStillevenZonsondergangReizenBomen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ja, lekker gecentreerd beeld. Hier zit een echte jury op. Top.

 • Profielfoto
  Frans

  Stuk voor stuk prachtige, en krachtige, afbeeldingen! De jury heeft goed gekeken naar zeggingskracht. Niets mis met het gecentreerde beeld hier. Een goede compositie laat zich niet in regeltjes vatten en het toepassen van regeltjes maakt nog geen goede compositie.

 • Profielfoto
  arno1975

  ”De Rus Yuliya Ibraeva legde dit surrealistische beeld vast tijdens zijn vakantie in Italië”.

  volgens mij is Yuliya IbreavA toch echt “Russische” en “ haar vakantie”😉

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik vraag me een paar dingen af bij de foto van de winnares.

  Zij zegt “Ik was de meisjes aan het observeren, een paar meter van hen vandaan, maar ze waren waarschijnlijk nieuwsgieriger naar mij dan ik naar hen. Dat is waarschijnlijk waarom het meisje naar me keek”. Is het niet normaal dat iemand naar je kijkt als je als ‘toerist’ foto’s staat te maken van een paar meter afstand?
  Waar zijn in godsvredesnaam hun voetstappen naar daar waar ze staan! Je ziet namelijk wel dat ze op de plek waar ze staan wat hebben staan schuifelen.
  Wat een knallende prachtige kleuren! Ook zo uit de camera?

 • Profielfoto
  Dmeerpa

  pruus op 26 juli 2019 12:55
  Ja, lekker gecentreerd beeld. Hier zit een echte jury op. Top.

  De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessantere foto.

  Vaak beschouwt men een foto waarop de regel van derden is toegepast, als esthetisch meer aangenaam en ogenschijnlijk professioneler. De vuistregel wordt onder meer gebruikt voor de plaatsing van aandachtspunten en van de horizon, het maken van een goede vlakverdeling en het ordenen van lijnen in de compositie.

  Maar het is geen verplichting.

  Er zijn nog tal van andere méthodes om aandachtspunten te bekomen. Bijvoorbeeld de gulden regel, iets wat bv da Vinci gebruikte. Je hebt ook nog de diagonaal methode.die ook werd gebruikt door da Vinci en Rembrandt. Maat je kan ook kleur of contraste gebruiken als aandachtspunten.

  Ik ben bijna zeker dat de eerste foto mooier isnmet de meisjes middennin het beeld dan ze op 1/3 van links. Juist door het kleur contrast tennopzchte van de achtergrond het beter overkomt.