‘iPhone krijgt volgend jaar nieuwe camera met 3D-sensor’

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Apple onthult de ‘iPhone 11’ over twee maanden, naar verwachting is het op 10 september 2019 zo ver. In geruchten kijken we inmiddels verder vooruit, namelijk naar de iPhone voor volgend jaar. Het toestel krijgt naar verluidt een nieuwe camera met 3D-sensor.

Dat meldt de wisselend betrouwbare website DigiTimes. Volgens bronnen in Apple’s Taiwanese leveranciersketen wordt momenteel actief met de technologie getest. Integratie in de iPhone voor 2020 is daarom te verwachten.

3D-sensor bij camera niet voor foto’s

Het is niet de eerste keer dat we dit gerucht horen, want in 2017 gingen ook al verhalen over een 3D-sensor in de iPhone. Die belandde uiteindelijk aan de voorkant en werd Face ID. Nu gaat het specifiek om de camera aan de achterkant. Naast DigiTimes berichtte ook het Amerikaanse Bloomberg onlangs over de toevoeging van de 3D-sensor aan de camera. Vorige week zei een analist van JP Morgan Chase ook dat Apple deze richting op ging. Alle topmodellen voor volgend jaar zouden de sensor krijgen.

De vraag is nu: wat moet je met zo’n 3D-sensor? Het is eigenlijk een afstands­detecties­sensor. Er wordt een laser gebruikt om de omgeving driedimensionaal in kaart te brengen. Dat kan vrij simpel door de tijd te berekenen die een laser nodig heeft om op omringende objecten te weerkaatsen. Dit is vooral nuttig voor augmented reality. Door een nauwkeurige 3D-kaart van je omgeving te maken, kunnen AR-scènes op de iPhone veel realistischer worden.

iPhone camera achterkant
Een dummy-model van de iPhone 2019, met een groot camerablok aan de achterkant. Een eerste stap naar de extra 3D-sensor in 2020? (Afbeelding via: MKBHD) – Klik/tap voor groter.

Meer veranderingen iPhone

Hoewel de iPhone dit jaar nog een onveranderd uiterlijk heeft, krijgt het toestel in 2020 naar verluidt meer verandering. Alle nieuwe modellen zouden een OLED-scherm krijgen en de formaten worden helemaal anders. Er zou een model van 5,4-inch komen, wat kleiner is dan de 5,8-inch van de huidige iPhone XS. De opvolger van de XS Max krijgt naar verluidt een iets groter scherm, namelijk 6,7- in plaats van 6,5-inch. 5G wordt echter niet standaard.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Antonino

  Later worden telefoons 30 inch, oké, misschien is het all-screen zonder schermranden, maar stel je dit voor: je hebt een iMac 27-inch zonder schermranden, zonder voet en met touchscreen, maar dan is het een telefoon. Klinkt dat prettig? Ik vind van niet. Ja, je hebt foldables, maar kijk naar de problemen die samsung heeft met hun (naar mijn mening verschrikkelijke) telefoon. En met die Tim Cook als CEO gaan prachtige producten zoals de iPhone SE 2 niet door. Dat is slecht. Een telefoon helemaal nieuw uit 2016 kopen in 2019? Dat is denk ik niet wat we willen. Tim vindt producten niet belangrijk. En het is echt waar, kijk wat het WSJ over het vertrek van Ive heeft gezegd. Tim vindt geld alleen belangrijk. Tuurlijk is Tim Cook geen Steve Jobs, maar als CEO heb je verantwoordelijkheid voor alles. Maar in de tijd van Steve als CEO deed hij alles voor de producten, en Tim als COO alles voor het geld. Als dit weer bij Apple zou gebeuren (CEO = producten, COO = geld), zou het heel goed (misschien perfect!) zijn. En dan zou de iPhone SE 2 wel gebeuren. Even on-topic nu. Ik vind het limiet voor telefoons met een iPhone X-achtig design 5.8”. Voor het oude pre-iPhone X design vind ik het limiet 4.7”, misschien (ik overdrijf wel) zelfs 4”.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  3D is zo 2009

 • Profielfoto
  icegodd

  iPhone 11

  Apple of Samsung model 😜

 • Profielfoto
  polansky

  Als ik zo lees wat er volgend jaar aan vernieuwingen komt, kun je de update van dit jaar geloof ik gewoon maar het beste overslaan.

  Mijn 6plus is eigenlijk aan vervanging toe, maar ik denk dat ik nog maar een jaartje wacht.

 • Profielfoto
  Patrik

  Gaan ze nu ineens alles in de S versie steken?? Of stappen ze daar vanaf??