Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 juli 2019

‘iPhone krijgt volgend jaar nieuwe camera met 3D-sensor’

Apple onthult de ‘iPhone 11’ over twee maanden, naar verwachting is het op 10 september 2019 zo ver. In geruchten kijken we inmiddels verder vooruit, namelijk naar de iPhone voor volgend jaar. Het toestel krijgt naar verluidt een nieuwe camera met 3D-sensor.

Dat meldt de wisselend betrouwbare website DigiTimes. Volgens bronnen in Apple’s Taiwanese leveranciersketen wordt momenteel actief met de technologie getest. Integratie in de iPhone voor 2020 is daarom te verwachten.

3D-sensor bij camera niet voor foto’s

Het is niet de eerste keer dat we dit gerucht horen, want in 2017 gingen ook al verhalen over een 3D-sensor in de iPhone. Die belandde uiteindelijk aan de voorkant en werd Face ID. Nu gaat het specifiek om de camera aan de achterkant. Naast DigiTimes berichtte ook het Amerikaanse Bloomberg onlangs over de toevoeging van de 3D-sensor aan de camera. Vorige week zei een analist van JP Morgan Chase ook dat Apple deze richting op ging. Alle topmodellen voor volgend jaar zouden de sensor krijgen.

De vraag is nu: wat moet je met zo’n 3D-sensor? Het is eigenlijk een afstands­detecties­sensor. Er wordt een laser gebruikt om de omgeving driedimensionaal in kaart te brengen. Dat kan vrij simpel door de tijd te berekenen die een laser nodig heeft om op omringende objecten te weerkaatsen. Dit is vooral nuttig voor augmented reality. Door een nauwkeurige 3D-kaart van je omgeving te maken, kunnen AR-scènes op de iPhone veel realistischer worden.

iPhone 11 achterkant 001
Een dummy-model van de iPhone 2019, met een groot camerablok aan de achterkant. Een eerste stap naar de extra 3D-sensor in 2020? (Afbeelding via: MKBHD) – Klik/tap voor groter.

Meer veranderingen iPhone

Hoewel de iPhone dit jaar nog een onveranderd uiterlijk heeft, krijgt het toestel in 2020 naar verluidt meer verandering. Alle nieuwe modellen zouden een OLED-scherm krijgen en de formaten worden helemaal anders. Er zou een model van 5,4-inch komen, wat kleiner is dan de 5,8-inch van de huidige iPhone XS. De opvolger van de XS Max krijgt naar verluidt een iets groter scherm, namelijk 6,7- in plaats van 6,5-inch. 5G wordt echter niet standaard.

Reageer op artikel:
‘iPhone krijgt volgend jaar nieuwe camera met 3D-sensor’
Sluiten