‘iPhone 11 krijgt Leap Haptics, Smart Frame en meer’

Door: Raymon Mens - 13 reacties

De onthulling van de nieuwe iPhone-modellen voor 2019, in het geruchten­circuit bekend als iPhone 11 en iPhone 11R, komt steeds dichterbij. Apple toont de nieuwe iPhones waarschijnlijk op 10 september aan de wereld. Vandaag komt een doorgaans betrouwbare bron met nieuwe informatie over de toestellen.

Volgens ontwikkelaar Guilherme Rambo krijgen de nieuwe nieuwe iPhone-modellen een versie van de Taptic Engine. Dat is de interne trilmotor van de iPhone die voor haptische feedback zorgt. De camera krijgt een derde sensor en een nieuwe modus genaamd Smart Frame.

Smart Frame voor camera iPhone 11

Dat de iPhone 11 een derde camerasensor krijgt, is al langer bekend. Nu is ook duidelijk wat Apple er precies mee gaat doen. De Camera-app krijgt naar verluidt een nieuwe functie genaamd Smart Frame. Die legt door middel van de derde groothoeklens op de iPhone 11 beeld in een grotere hoek vast dan normaal. Na het maken van de foto kan de kadering of het perspectief nog enige tijd aangepast worden. Apple corrigeert met slimme software het vertekende beeld dat een groothoeklens geeft.

Dit gerucht komt bovenop een eerder bericht dat claimt dat de iPhone 11 een nieuwe nachtmodus krijgt. Die moet voor aanzienlijk betere foto’s in donkere omgevingen zorgen. Smart Frame is naar verluidt voorbehouden aan de opvolger van de iPhone XS (Max). De opvolger van de iPhone XR bevat geen derde camera, maar krijgt volgens andere geruchten wel een tweede zoomlens.

iPhone 11 modellen 001
Klik/tap voor groter.

Leap Haptics

Ook nieuw is een techniek genaamd Leap Haptics. Dit wordt omschreven als de opvolger van de Taptic Engine in de iPhone. Dit is Apple’s geavanceerde trilmotor die veel meer kan dan trillen alleen. Het component kan klikjes en veel meer haptische feedback emuleren. Leap Haptics volgt de Taptic Engine naar verluidt op en zit in alle drie de nieuwe iPhone-modellen voor 2019. Zowel in de iPhone 11 (Max) als de iPhone 11R.

Wat de verbeteringen op dit gebied precies zijn is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat Apple met iOS 13 grote veranderingen aan de manier waarop 3D Touch werkt door gaat voeren. Alle iPhone-modellen krijgen ondersteuning voor snelle acties die voorheen een scherm met drukgevoelige laag vereisten. Hierdoor gaat -zoals we eerder schreven- het gebruiksgemak echter wel wat naar beneden. Mogelijk zorgen Leap Haptics weer voor een optimale werking zonder (duur) drukgevoelig scherm.

Drie nieuwe modellen met Lightning

Tot slot houdt Apple naar verluidt ook de Lightning-poort. Hoewel er veel geruchten gingen over de stap naar USB-C, zou Apple het een jaar uitgesteld hebben. Wel in alle drie de modellen: een nieuwe A13-chip. We kunnen volgens Rambo uitkijken naar drie modellen met de volgende typenummers:

 • iPhone12,3: 5,8-inch met OLED-scherm, drie camera’s en A13-chip (Vermeende ‘iPhone 11’)
 • iPhone12,5: 6,5-inch met OLED-scherm, drie camera’s en A13-chip (Vermeende ‘iPhone 11 Max’)
 • iPhone12,1: 6,1-inch met LCD-scherm, twee camera’s en A13-chip (Vermeende ‘iPhone 11R’)

De definitieve namen voor de toestellen zijn nog niet bekend. In het geruchtencircuit wordt de naam iPhone 11 gebruikt, maar er is geen garantie dat Apple de nieuwe toestellen ook zo gaat noemen. We hoeven echter niet lang meer op de definitieve naam te wachten, want de onthulling staat waarschijnlijk voor 10 september gepland.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Lame

 • Profielfoto
  pruus

  Wat… wereld nieuws. Wel ontzettend lelijk die uitstekende glas plaat voor foto’s maken. En wat een geruchten.

 • Profielfoto
  DBIW

  Fan-tas-tisch.

  En dan wel de Note 10 en Galaxy Fold afkraken bij iedere gelegenheid… Triest. En vooral hypocriet. Wat een walgelijke website dit. Bah.

 • Profielfoto
  mmww

  DBIW op 24 juli 2019
  Fan-tas-tisch.

  En dan wel de Note 10 en Galaxy Fold afkraken bij iedere gelegenheid… Triest. En vooral hypocriet. Wat een walgelijke website dit. Bah.

  Waar maak jij je toch druk om? Er staat toch nergens dat OMT de 11 geweldig vindt!?
  Je leest toch overal dat je beter kunt wachten op de nieuwe iPhone van 2020/2021

  Ăśberhaupt is een nieuwe telefoon anno 2019 toch niet meer zo interessant, zowel Android als iPhone.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Overbruggingstelefoons. Prima dingen als je dit jaar toch in de markt bent voor een nieuwe. Beetje hetzelfde als met de MacBook Pro’s dit jaar. 2021/2022 ben ik aan de beurt. Eens of de iPhone met usb-c en de MBP met ARM dan beschikbaar zijn.

 • Profielfoto
  Razend

  DBIW op 24 juli 2019 00:03
  Fan-tas-tisch.

  En dan wel de Note 10 en Galaxy Fold afkraken bij iedere gelegenheid… Triest. En vooral hypocriet. Wat een walgelijke website dit. Bah.

  Waar ik mij vroeger soms een beetje ergerde aan kritiekloze artikelen ten faveure van Apple, struikel ik heden ten dage vooral over afzeikers zoals u, DBIW.

  Ik snap er weinig van; waarom deze web site bezoeken als Apple en OMT u zo’n doorn in het oog zijn? En dan zĂ©lfs nog de moeite nemen om een reactie te plaatsen… Het komt op mij een beetje over als een vegetariĂ«r die in een restaurant chateubriand besteld. Of een PSV-fan die een seizoenkaart koopt voor vak 410 bij Ajax… En dan ook nog de term ‘hypocrisie’ bezigen…?

  Ik zou zeggen: maak het uzelf (en daarmee mij en de mijnen) niet zo moeilijk. Even rustig doorademen en op zoek gaan naar iets waar u blij van wordt.

   

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Iets zegt me dat de zwarte iPhone 11 niet aan te slepen gaat zijn. Waar zou dat toch mee te maken kunnen hebben?

 • Profielfoto
  Kevin

  Waarom zou de iPhone 11 een kleiner scherm krijgen dan de iPhone 11R?

  Of staan de inch’s hierboven voor de totale grootte van de telefoon?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Maak je niet druk om Daar Ben Ik Weer. Dit is de bekende Merel van het Nu forum. Hij drinkt, eet en slaapt Samsung en ziet de wereld niet helemaal zuiver meer. Al jaren worden zijn loze reacties met feiten onderuit geschoffeld en weigert daar stelselmatig dan weer op te reageren.

  een beetje medelijden is op zijn plaats

 • Profielfoto
  Qapla

  @Kevin, de huidige iPhone XR heeft ook een groter scherm dan de huidige iPhone XS.

 • Profielfoto
  puccini

  Ruwepit op 24 juli 2019 11:53
  Maak je niet druk om Daar Ben Ik Weer. Dit is de bekende Merel van het Nu forum. Hij drinkt, eet en slaapt Samsung en ziet de wereld niet helemaal zuiver meer. Al jaren worden zijn loze reacties met feiten onderuit geschoffeld en weigert daar stelselmatig dan weer op te reageren.

  een beetje medelijden is op zijn plaats

  Ik wil niet veel zeggen maar een heeeel klein beetje heeft hij wel gelijk !

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Puccini, jij gaat op dezelfde wijze de mist in. Jij VIND dat.. feit/mening

 • Profielfoto
  ernst.

  DBIW op 24 juli 2019 00:03
  Fan-tas-tisch.

  En dan wel de Note 10 en Galaxy Fold afkraken bij iedere gelegenheid… Triest. En vooral hypocriet. Wat een walgelijke website dit. Bah.

  Heet niets voor niets OMT en is een speciale Macsite. Voorlopig is het niet hebben van een iPhone mijn enige trots aangezien vroeger Apple producten voorop liepen qua technologie en looks en tegenwoordig catch up spelen t.o.v. Windows en Android/Samung producten die vaak meer kwaliteit bieden tegen veel schappelijker prijzen. En “Ja” ik ben als Apple fanaat van het eerste uur al een tijdje houder van een AW gamecomputer, Samsung Note/GLX10+ en Dell XPS notebook. Mijn Mac’s (tablet/desktops/notebooks) staan tegenwoordig stof te happen ergens naast mijn aloude Macintosh van weleer.