iOS 13 en macOS Catalina: inloggen met Face ID of Touch ID op websites

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Face ID iOS 12
Afbeelding: Didier Pulicani (CC BY-SA 2.0)

In iOS 13 en macOS 10.15 Catalina wordt het mogelijk om op websites in te loggen met Face ID of Touch ID. Je hoeft geheel geen gebruikersnaam of wachtwoord meer in te voeren. Dit werkt op een iPhone met Face ID of Touch ID en een Mac(Book) met Touch ID. Websites moeten dit echter wel ondersteunen.

Heb je de bèta van iOS 13 of macOS Catalina? Dan kun je het nu al proberen op beta.icloud.com. Daar heeft Apple de functie ingeschakeld. Waarschijnlijk gaat het om een eerste test van Sign in With Apple, dat het straks mogelijk moet maken om je bij websites en apps te registeren en in te loggen zonder een gebruikersnaam of wachtwoord in te vullen. Je Apple ID wordt gebruikt.

Makkelijk inloggen met iOS 13 en macOS Catalina

Wanneer je een site die inloggen met Face ID of Touch ID tegenkomt, en iOS 13 of macOS Catalina draait, verschijnt in plaats van een venster voor je gebruikersnaam en wachtwoord de vraag of je met je Apple ID in wil loggen. Na een tik op de knop ‘Ga door’ wordt je gezicht of vinger gescand en kun je inloggen. Het blijft ook mogelijk om met een ander Apple ID in te loggen.

Dit lijkt vooralsnog alleen te werken met websites die inloggen met een Apple ID ondersteunen. Dat impliceert dat de functie onderdeel is van Sign in with Apple, maar daar wordt niet naar verwezen. Mogelijk gaat het om een eerste test die binnen de iCloud-omgeving van Apple uitgerold wordt.

iOS 13 inloggen met Face ID Touch ID website
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Niet voor iedere website

Dat dit alleen met een Apple ID werkt, geeft ook aan dat inloggen met Face ID of Touch ID niet naar iedere website komt. Websites moeten vermoedelijk Sign in with Apple ondersteunen voor inloggen met Face ID of Touch ID. Het is zeer onwaarschijnlijk dat grote platforms zoals Facebook en Google dit gaan ondersteunen. Meer details volgen waarschijnlijk snel, want Apple zal deze functie samen met iOS 13 en macOS Catalina lanceren. Deze software-updates worden in september en oktober verwacht. (Zie ook → Sign in with Apple: privacy­vriendelijk alternatief voor Facebook login)

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Pgrond

  Password op iMac werkt nog niet.

 • Profielfoto
  arno1975

  Pgrond op 8 juli 2019 14:12
  Password op iMac werkt nog niet.

  Heb ik geen probleem mee.