IKEA bevestigt: slimme rol­gor­dijnen eind augustus in de winkel

Door: Raymon Mens - 8 reacties
IKEA slimme rolgordijnen

Voor een slim huis kun je tegenwoordig gewoon naar IKEA. De Zweedse woongigant maakte eerder al indruk met zijn slimme lampen met de naam Trådfri. Nu bevestigt de woongigant de lancering van de nieuwste toevoeging aan het assortiment. Slimme rolgordijnen met de namen Kadrilj en Fyrtur.

Er zit standaard een afstandsbediening bij de rolgordijnen, maar ze werken ook via de Home Smart-app van IKEA. Spraakbesturing met Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri (via HomeKit) is ook mogelijk. Ze werden eind 2018 onthuld, maar verschijnen na veel vertraging eind augustus.

Kadrilj en Fyrtur: slimme rolgordijnen

De rolgordijnen komen in twee varianten. Het Kadrilj-rolgordijn laat licht door, terwijl Fyrtur volledig verduisterend is. De rolgordijnen werken op een accu, zodat je geen stroomkabels over je kozijnen hoeft te trekken. Ze worden opgeladen via Micro-USB. Voor bediening via Google Assistant, Alexa of Siri (via HomeKit) is een Trådfri-hub nodig. Die wordt los verkocht, of je hebt ‘m al in huis als je de slimme lampen van IKEA hebt.

De vanaf-prijs van Kadrilj (lichtdoorlatend) is 99,95 euro en de kleinste Fyrtur (verduisterend) kost 119 euro. Er zijn verschillende maten beschikbaar met een maximale breedte van 140cm. Onderaan dit artikel is een tabel met alle afmetingen en prijzen die we van IKEA Nederland ontvingen te vinden.

IKEA slimme rolgordijnen Kadrilj Fyrtur
Fyrtur (links) en Kadrilj (rechts) – Klik/tap voor groter.

Maar eerst Sonos-speakers van IKEA

Voordat de slimme rolgordijnen op de markt komen, staat nog een andere introductie gepland die veel tech­liefhebbers ongetwijfeld aan zal spreken, namelijk speakers met de naam Symfonisk. Dit is een samenwerking tussen IKEA en Sonos. De slimme speakers zijn vanaf 1 augustus in twee varianten te koop. Er is een compacte speaker om weg te zetten of op te hangen en een speaker die ook een lamp bevat. De vanaf-prijs zal € 99,- zijn en de speakers zijn volledig compatibel met het Sonos-ecosysteem. IKEA heeft de buitenkant gemaakt, Sonos de binnenkant.

Ikea Sonos Symfonisk
Klik/tap voor groter.

Prijzen en maten rolgordijnen

BreedtemaatFyrtur (verduisterend)Kadrilj (semi-transparant)
60cm€ 119-€ 99,95
80cm€ 129,-€ 109,-
100cm€ 139,-€ 119,-
120cm€ 149,-€ 129,-
140cm€ 159,-€ 139,-

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Ik gebruik de Philips Hue verlichtingsset met hub, de Netatmo uitbreiding doet het zonder hub. Alles draait op Homekit. Wil ik Ikea hierbinnen integreren heb ik dus weer een hub erbij.

 • Profielfoto
  pruus

  Hup hub…

 • Profielfoto
  donut

  Ik heb hier een slimme speaker van Google, Amazon en Apple,

  Ze praten tegen elkaar!

 • Profielfoto
  Di May

  Do they do ?
  Or nut ?

 • Profielfoto
  Di May

  I’m sorry :

  Du they du ?
  Or not ?

  Nu ?

 • Profielfoto
  Di May

  I’m speaking to you, speaker.

 • Profielfoto
  Doede

  Het is net als mijn Slimme Drone, Slimme modelbouwboot en Slimme stereotoren: alles is op afstand bedienbaar. Alleen zonder menselijke opdracht doen ze niet zoveel voor je. Beetje domme dingen die in dat geval stof vangen. Maar daarvoor had ik juist een (Slimme?) stofzuiger.

 • Profielfoto
  Kotter86

  Stel je voor dat je ze met de hand op moet doen. Dan moet je opstaan… super vermoeiend allemaal.