Pas op: gedeelde foto’s in Google Foto’s altijd publiek

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Google Foto's

Google Foto’s is binnen enkele jaren een van de populairste fotodiensten geworden. De app onderscheidt zich met de mogelijkheid om ruimte op bijvoorbeeld een iPhone te besparen en heeft een ijzersterke zoekmachine. Toch moet je ook voorzichtig zijn, zeker met de deel-functie.

De functie om afbeeldingen in Google Foto’s te delen, zorgt er namelijk voor dat gedeelde foto’s voor iedereen op het internet zichtbaar zijn. Dit is niet echt een beveiligingslek, maar eerder een zeer slecht geïmplementeerde functie die voor verklaarbare verwarring zorgt.

Verwarrende deelfunctie Google Foto’s

Wanneer je een foto naar een vriend stuurt met Google Foto’s, maakt de app automatisch een link naar de beelden. Deze link is altijd openbaar. Iedereen kan de link openen en de foto’s bekijken. Zelfs als ze niet zijn uitgenodigd.

Het probleem is dat de interface van Google Foto’s het laat lijken alsof mensen specifiek worden uitgenodigd en er beperkte toegang wordt verleend, maar dat is niet zo. In Google Drive en Docs wordt een vergelijkbare interface gebruikt. Daar hebben echter alleen uitgenodigde personen toegang tot gedeelde bestanden. Bij Google’s fotodienst is de link altijd openbaar, zelfs als je specifiek mensen uitnodigt.

Google Foto's 001
De optie ‘Mensen selecteren’ bepaalt alleen aan wie je de link stuurt, niet wie toegang heeft. – Klik/tap voor groter.

Check je foto’s

Google zegt dat de link wordt gegenereerd met een ID dat niet eenvoudig te raden is. Dit klopt, maar met een beetje slimme bot zijn zo duizenden links te checken. De vraag blijft waarom Google Foto’s geen verificatie nodig heeft. Apple vereist bij iCloud-foto’s wel dat je inlogt om gedeelde albums te bekijken en Google doet het zelf ook bij Drive en Documenten.

Tot overmaat van ramp is het verwijderen van gemaakte links niet eenvoudig of praktisch. Je moet de app of website van de dienst openen, het tabblad “Delen” bekijken en elk item individueel selecteren om het te verwijderen. Als je afbeeldingen via de app van Google deelt, check de inhoud dan op gevoelig materiaal en verwijder de afbeeldingen die je privé wil houden. Het kan sowieso geen kwaad om te kijken of je niet teveel deelt.

Robert Wiblin

Reacties

6 reacties
  • Profielfoto
    bassbug

    Gratis bij Google (of F B) is uiteraard gratis….

  • Profielfoto
    djneo

    Het leven met zo min mogelijk Google is fijner

  • Profielfoto
    Cenobyte

    djneo op 17 juli 2019 15:44
    Het leven met zo min mogelijk Google is fijner

    Nou niet echt. Google heeft gewoon de beste zoekmachine, de beste fotodienst en de betere kaarten applicatie. Bovendien werkt het synchroniseren van agenda’s en contactpersonen ook bijzonder fijn bij Google, zonder gezeik dat alles van één specifiek merk of operating system moet zijn.

  • Profielfoto
    Antonino

    @djeno Ik ben het met je eens! Google is ook aangeklaagd voor hun gestoordheid en hun “privacy-kan-ons-niks-schelen-gedrag”! Data verkopen is ook gewoon zo’n manier van oneerlijke winst. De enige Google-app die ik gebruik (alleen omdat ik niet zonder kan;) ) is YouTube. Wie kent er nog BonziBuddy? Die hadden problemen doordat ze zich niet hielden aan de ‘Children’s Online Privacy Protection Act’. Gebruiken minderjarigen YouTube en Google? Jazeker. Heel veel. En wat Google doet met de privacy van mensen is gestoord. Maar zodra je je beseft hoeveel minderjarigen Google-diensten gebruiken, wordt het verhaal nog erger. Google is verschrikkelijk.

  • Profielfoto
    Plompie

    @cenobyte 👍

    Wat een onzin verhaal over de beveiliging en zogenaamd niet privé zijn van de foto link. Die links kosten duizenden jaren om met random karakters te kraken, zelfs met 2 miljoen pogingen per seconden!! En na x foute pogingen blokkeren de Google servers je al. Deze service is echt veel veiliger dan menig ander product en ja dan betaal je met je profiel en zie je advertenties. Maar dat is wat mij betreft nog altijd veel beter dan dat je foto’s op straat liggen en ‘de buurman’ ze kan zien.

  • Profielfoto
    frans

    inderdaad niet geheel juist wat hier beweerd wordt.

    publieke linkjes zoals in het artikel is de ene kant van het verhaal..

    de andere kant is dat wanneer je een foto album maakt en deze deelt met andere google accounts, dan blijft het zo dicht als een kluis en alleen toegankelijk voor de uitgenodigde (n).

    lijkt mij dat jullie het artikel hier op aanpassen