Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 1 juli 2019

Google gaat Apple achterna met AirDrop-variant voor Android

Google lijkt eindelijk het licht te hebben gezien. De zoekmachine-gigant gaat het delen van bestanden tussen verschillende apparaten, zoals Android smartphones en Chromebooks, eindelijk mogelijk maken. Volgens 9to5Google is Google zo goed als klaar om de nieuwe feature uit te rollen. Een feature die je eigenlijk gewoon moet zien als AirDrop, maar dan voor Android.

Google stoomt AirDrop-variant klaar voor Android apparaten

Volgens 9to5Google is Google druk bezig met het klaarstomen van een nieuwe feature. Volgens het platform gaat het om Fast Share, wat simpelweg een Android-variant is van AirDrop. De nieuwe functionaliteit moet het huidige NFC-gebaseerde Android Beam gaan vervangen. Deze manier van bestanden delen werd in Android 4.0 Ice Cream Sandwich, het systeem dat in 2011 het daglicht zag, voor het eerst geïntroduceerd door Google. Fast Share is onderdeel van Google Play Services, maar is op dit moment nog niet zichtbaar voor het grote publiek. Wel hebben platformen als 9to5Google en XDA Developers de feature al weten te activeren, waardoor ook wij een eerste blik kunnen werpen.

En eerlijk is eerlijk: Fast Share doet ons inderdaad direct denken aan Apple’s AirDrop. Met de dienst ga je op zoek naar andere Android apparaten die gebruik maken van de feature. Dit gebeurt via een zogeheten peer-to-peer-verbinding. Door middel van locatie en Bluetooth worden andere apparaten gevonden en is het mogelijk om je bestanden naar deze apparaten te sturen. Dit is mogelijk tussen twee verschillende smartphones, maar ook tussen een smartphone en een tablet. Zolang het apparaat op Android draait, is het mogelijk om de peer-to-peer-verbinding op te zetten.

En daarmee lijkt een exacte kopie van AirDrop geboren. De producent uit Cupertino introduceerde de manier van bestanden delen ongeveer zo’n acht jaar geleden. Het grote verschil is dat Apple’s variant de bestanden ook naar Mac’s kan sturen. Of de Google versie van AirDrop ook als app beschikbaar komt voor (Windows) PC’s is nog niet bekend.

Ook bestanden delen met iPhones?

Het meest opvallende aan de ervaringen van XDA en 9to5 is misschien wel het feit dat ook de iPhone genoemd wordt. Zoals op onderstaande screenshot te zien is, lijkt Fast Share zich niet te beperken tot Android. Tussen Alice’s Chromebook, Bob’s Pixel 3 en Dennis’s Smartwatch, is ook Charlie’s iPhone beschikbaar. Het zou alles behalve onmogelijk moeten zijn om de ondersteuning daadwerkelijk door te voeren, maar dit is alles behalve bevestigd. Opvallend is het zeker, maar neem het wel met een korreltje zout.

Fast Share is, net zoals AirDrop bij iOS, een standaard feature die zit ingebouwd in Android. Dit werkt dus anders dan de Files app die beschikbaar is voor Google’s besturingssysteem. De enige manier waarop Fast Share zou kunnen werken op iOS, zou kunnen zijn door middel van een aparte app. Vervolgens kan de peer-to-peer-verbinding, naar ons idee, opgezet worden door Bluetooth en locatie. Hiermee zou de functie dus zomaar cross-platform kunnen zijn.

We hebben dit soort combinaties vaker gezien bij Apple en Google. Zo is Google Assistant bijvoorbeeld standaard beschikbaar voor Android apparaten, maar is de slimme assistent ook te gebruiken op de producten van Apple. Ook dit werkt door middel van een aparte app.

We weten dus dat de feature er voor Android aan zit te komen, maar wanneer we hem precies kunnen verwachten is nog onbekend. De kans dat Google Fast Share met Android Q introduceert, dat eind dit jaar gaat verschijnen, is overigens best groot.

Reageer op artikel:
Google gaat Apple achterna met AirDrop-variant voor Android
Sluiten