Facebook krijgt recordboete en moet verplicht reorganiseren

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
(Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

Het hing al een tijdje boven de markt, maar is nu officieel. Facebook moet de Amerikaanse handelswaakhond FTC vijf miljard dollar betalen voor het herhaaldelijk schenden van de privacy van zijn gebruikers. Dit is een recordboete. Maar misschien nog wel belangrijker is dat het bedrijf ook verplicht zijn modus operandi moet aanpassen.

De vijf miljard dollar is formeel overigens een schikking. Het bedrijf van Mark Zuckerberg had het geld al aan de kant gezet en kan dit moeiteloos betalen. De verplichte wijzigingen in de bedrijfsvoering van Facebook zijn waarschijnlijk het meest ingrijpend.

Facebook schuldig aan privacyschending

De Amerikaanse waakhond startte het onderzoek naar aanleiding van het schandaal rondom Cambrigde Analytica vorig jaar. Er werden echter al snel meer overtredingen geconstateerd. “Facebook beloofde gebruikers de afgelopen jaren controle over hun persoonlijke data, maar die belofte is jarenlang ondermijnd”, concludeert FTC-voorzitter Joe Simons. Concreet is het sociale netwerk van Mark Zuckerberg op deze punten in overtreding:

 • Facebook deelde data van vrienden met derden. Zelfs als die vrienden zelf in de privacyinstellingen hadden aangegeven dit niet te willen.
 • In 2014 werd aangekondigd dat ontwikkelaars geen data van vrienden van gebruikers meer konden verzamelen. Dat stopte echter pas in juni 2018.
 • Ontwikkelaars en apps die data wilden gebruiken, werden niet (voldoende) gescreend. Intern beleid werd genegeerd voor financieel gewin.
 • Gezichtsherkenning stond standaard aan voor ‘tagsuggesties’. Het werd echter als optionele functie aangekondigd.
 • Telefoonnummers van gebruikers zijn niet alleen voor twee-factor-authenticatie gebruikt, maar ook voor het targetten van advertenties.
facebook tracking geblokkeerd
Klik/tap voor groter.

Modus operandi op de schop

Facebook moet niet alleen de boete betalen, het bedrijf is bevolen zijn privacybeleid vanaf de grond opnieuw op te bouwen. Ook wordt de macht van Mark Zuckerberg ingeperkt en komt er veel meer toezicht. Allereerst moet het sociale netwerk per direct stoppen met het misbruiken van telefoonnummers. Daarnaast moeten alle wachtwoorden versleuteld opgeslagen worden en moet Facebook regelmatig checken of wachtwoorden niet per ongeluk onversleuteld opgeslagen worden. Dit gebeurde in maart van dit jaar nog.

Op bestuursniveau moet er ook het nodige veranderen. De macht van Mark Zuckerberg wordt ingeperkt en er komt een onafhankelijke privacycommissie. Leden van die commissie worden onafhankelijk benoemd en kunnen alleen door een meerderheid van de Raad van Bestuur ontslagen worden. Mark Zuckerberg had als enige groot-aandeelhouder tot nu toe teveel macht, concludeert de FTC.

Onder de nieuwe privacycommissie komen diverse compliance officers te staan. Dat zijn de ogen en oren van de privacycommissie op de werkvloer. Ze houden de dagelijkse gang van zaken in de gaten en rapporteren ieder kwartaal aan de Amerikaanse handelswaakhond FTC. De officiers moeten pro-actief aantonen dat Facebook zich aan de wet houdt. Ten slotte krijgt de FTC het mandaat om op ieder moment externe onderzoekers bij het sociale netwerk van Mark Zuckerberg naar binnen te sturen. Zij kunnen dan kijken of de nieuwe privacyregels worden gerespecteerd en of er geen nieuwe risico’s ontstaan.

Instagram Messenger WhatsApp 16x9
Klik/tap voor groter.

Is dit genoeg?

Met deze maatregelen laat de Amerikaanse marktwaakhond voor het eerst zijn tanden zien. Of het genoeg is? Dat zal de komende tijd moeten blijken. Al met al is de directe mogelijkheid van Facebook om persoonlijke informatie te verzamelen niet aangepakt. Over tracking pixels en schaduwprofielen is bijvoorbeeld niets gezegd. Ook het feit dat Facebook eigenaar is van een van de grootste berichtendiensten ter wereld (WhatsApp) is blijkbaar prima.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Markje leert het maar niet

 • Profielfoto
  ArMac

  Markje leert het wel hoor. Alleen levert die data zoveel meer geld op, dan dat de boete is. Daarom kunnen ze die 5 miljard lachend aftikken. Er is een veelvoud aan verdient namelijk.

 • Profielfoto
  MrMo

  Vanaf welk bedrag gaat het zeer doen bij Facebook? Als 5 miljard dollar een lachertje is voor hen, wat dan niet??

 • Profielfoto
  pruus

  Och, hij zal dit bedrag wel verrekenen met de belastingaangifte. Blijft zero over…Leren? Dat doen ze niet.

 • Profielfoto
  BlueSky

  En dan te bedenken dat deze Mark amper 15 jaar geleden nog geld moest lenen om een server aan te schaffen voor z’n facebook-projectje…

 • Profielfoto
  Elduderino

  Misschien mag hij met de Libra betalen.

 • Profielfoto
  Frans

  MrMo op 24 juli 2019 21:21
  Vanaf welk bedrag gaat het zeer doen bij Facebook? Als 5 miljard dollar een lachertje is voor hen, wat dan niet??

  Een gevangenisstraf van 5 jaar of zo?

 • Profielfoto
  Slay66

  Eng mannetje die Mark Zuckerberg.teveel macht etc

 • Profielfoto
  Administrator

  En toch gebruiken we massaal WhatsApp. Of Android.

  Kon ik maar volledig over naar iMessage. Maar goed, verkeerde vrienden, familie en collega’s denk ik…