Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 3 juli 2019
Leestijd: 2 minuten

Project Libra: Amerikaanse congres steekt stokje voor plannen Facebook

De House Democrats uit de Amerikaanse regering hebben een bijzonder verzoek gedaan richting Facebook. Het bedrijf wordt gevraagd de ontwikkeling van Project Libra, en dat van de digitale portemonnee Calibra, te pauzeren. Het Amerikaanse Congres wil eerst onderzoek doen naar de mogelijke risico’s die de eenheid met zich meebrengt. 

Zo’n twee weken geleden wist Facebook vriend en vijand te verassen met een eigen cryptovaluta. Het bedrijf introduceerde Project Libra dat in 2020 beschikbaar moet zijn voor Facebook Messenger, WhatsApp en een aantal andere grote applicaties. Naast de aankondiging van de digitale munt, komt Facebook ook met een eigen digitale portemonnee genaamd Calibra.

Waar de uitleg omtrent dit hele verhaal best lang is, komt het er eigenlijk op neer dat Facebook betalen makkelijker wil maken. In een toekomst moet de Libra er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kopen van een kop koffie door middel van het scannen van een code mogelijk wordt. Ook het gebruik van de OV-Chipkaart zou in een ideaal beeld van Facebook makkelijker worden.

Facebook moet ontwikkeling Project Libra pauzeren

Maar waar het enthousiasme zeker aanwezig is, zijn het vooral negatieve geluiden die we horen in de wandelgangen. Iets dat uiteraard te maken heeft met de slechte reputatie die Facebook heeft op het gebied van gegevens. Schandaal na schandaal heeft het bedrijf de laatste jaren achtervolgt en het vertrouwen is ver te zoeken. En dat zorgt er misschien ook wel voor dat de ontwikkeling van Project Libra op dit moment gepauzeerd moet worden.

De Democraten uit de Amerikaanse regering hebben een verzoek ingediend bij Facebook om dit te doen. Het moet het Congres, en de regelgevers, de mogelijkheid geven om goed onderzoek te doen naar de mogelijke risico’s die de crypto met zich meebrengt. Dit onderzoek wordt dan voornamelijk gericht om de impact die Libra zou hebben op het wereldwijde financiële systeem.

Facebook project Libra
Facebook’s Mark Zuckerberg wil maar wat graag met eigen crypto-currency beginnen (klik/tap voor groter)

Financiële stabiliteit in gevaar

Maxime Waters, voorzitter van het House Financial Services Committee, hintte vlak na de aankondiging van de eenheid al naar een soortgelijke zet. In een openbaar statement zegt ze:

“Als producten en diensten zoals deze onjuist geregeld blijven, en niet de juiste observatie krijgen, kunnen deze een systematisch risico vormen dat de wereldwijde financiële stabiliteit in gevaar brengt.”

Tegenover de Amerikaanse website The Verge heeft een woordvoeder van Facebook een reactie gegeven over de gehele situatie. Volgens hem kijkt het bedrijf ernaar uit om de handen ineen te slaan met wetgevers. Ook zal Facebook graag al hun vragen beantwoorden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Project Libra: Amerikaanse congres steekt stokje voor plannen Facebook
Sluiten