Project Libra: Amerikaanse congres steekt stokje voor plannen Facebook

Door: Noah Korevaar - 10 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
(Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

De House Democrats uit de Amerikaanse regering hebben een bijzonder verzoek gedaan richting Facebook. Het bedrijf wordt gevraagd de ontwikkeling van Project Libra, en dat van de digitale portemonnee Calibra, te pauzeren. Het Amerikaanse Congres wil eerst onderzoek doen naar de mogelijke risico’s die de eenheid met zich meebrengt. 

Zo’n twee weken geleden wist Facebook vriend en vijand te verassen met een eigen cryptovaluta. Het bedrijf introduceerde Project Libra dat in 2020 beschikbaar moet zijn voor Facebook Messenger, WhatsApp en een aantal andere grote applicaties. Naast de aankondiging van de digitale munt, komt Facebook ook met een eigen digitale portemonnee genaamd Calibra.

Waar de uitleg omtrent dit hele verhaal best lang is, komt het er eigenlijk op neer dat Facebook betalen makkelijker wil maken. In een toekomst moet de Libra er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kopen van een kop koffie door middel van het scannen van een code mogelijk wordt. Ook het gebruik van de OV-Chipkaart zou in een ideaal beeld van Facebook makkelijker worden.

Facebook moet ontwikkeling Project Libra pauzeren

Maar waar het enthousiasme zeker aanwezig is, zijn het vooral negatieve geluiden die we horen in de wandelgangen. Iets dat uiteraard te maken heeft met de slechte reputatie die Facebook heeft op het gebied van gegevens. Schandaal na schandaal heeft het bedrijf de laatste jaren achtervolgt en het vertrouwen is ver te zoeken. En dat zorgt er misschien ook wel voor dat de ontwikkeling van Project Libra op dit moment gepauzeerd moet worden.

De Democraten uit de Amerikaanse regering hebben een verzoek ingediend bij Facebook om dit te doen. Het moet het Congres, en de regelgevers, de mogelijkheid geven om goed onderzoek te doen naar de mogelijke risico’s die de crypto met zich meebrengt. Dit onderzoek wordt dan voornamelijk gericht om de impact die Libra zou hebben op het wereldwijde financiële systeem.

Facebook project Libra
Facebook’s Mark Zuckerberg wil maar wat graag met eigen crypto-currency beginnen (klik/tap voor groter)

Financiële stabiliteit in gevaar

Maxime Waters, voorzitter van het House Financial Services Committee, hintte vlak na de aankondiging van de eenheid al naar een soortgelijke zet. In een openbaar statement zegt ze:

“Als producten en diensten zoals deze onjuist geregeld blijven, en niet de juiste observatie krijgen, kunnen deze een systematisch risico vormen dat de wereldwijde financiële stabiliteit in gevaar brengt.”

Tegenover de Amerikaanse website The Verge heeft een woordvoeder van Facebook een reactie gegeven over de gehele situatie. Volgens hem kijkt het bedrijf ernaar uit om de handen ineen te slaan met wetgevers. Ook zal Facebook graag al hun vragen beantwoorden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  sedikit

  Offtopic:

  “Amerikaanse congres steekt stokje plannen Facebook” Gaan ze saté maken? 😊

  De uitdrukking is “ergens een stokje voor steken”

 • Profielfoto
  Ziegler

  ‘In’ kan toch ook?

 • Profielfoto
  pruus

  Wildgroei van monetaire eenheden. Dat wil de gevestigde orde al helemaal niet. Dus pauze. Wellicht iets te weinig geld gestopt in het lobbyen?

 • Profielfoto
  sedikit

  Ziegler op 3 juli 2019 13:57
  ‘In’ kan toch ook?

  Ja, je kunt ook een stokje op steken, een stokje tussen steken, een stokje onder steken, een stokje in steken, een stokje boven steken, enz.enz. Allemaal gemarchandeer 😊 om de werkelijke betekenis te ontlopen. De uitdrukking is gewoon “Ergens een stokje voor steken” = Iets verhinderen:

  https://spreekwoorden.nl/spreekwoord/ergens-een-stokje-voor-steken

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  Begrijp ik, maar zou het denkbeeldige spreekwoord ‘ergens een stokje in steken’ kunnen betekenen?

  Ik vind ‘je ergens meer bemoeien’ wel een mooie . . .

  Ik wil nergens een stokje insteken hoor, maar als je het mij vraagt . . . .

 • Profielfoto
  sedikit

  @Ziegler,

  ik vind “je ergens mee bemoeien” inderdaad een mooie! Als we deze uitdrukking nou eens steeds gaan gebruiken, te beginnen in het geval iemand hier zich met jouw of mijn topic bemoeit: “man, steek in deze topic geen stokje”. Komen we nog in de Van Dale!!

 • Profielfoto
  Danny van Bakel

  Kun je een stokje ook ver-assen?

 • Profielfoto
  whaha

  Ik hoop dat Facebook gestopt wordt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Of verstookt van stokkende stokers, die verstookt een stokje steken.

 • Profielfoto
  Quokka_61

  Facebook zou met de Libra het doen van betalingen willen vergemakkelijken. Dat klinkt nobel, maar de werkelijke bedoeling hierachter zal er eerder mee te maken hebben dat Facebook zo van iedereen die met deze digitale munt betalingen verricht, inzage krijgt in het persoonlijk betalingsverkeer en -gedrag, m.a.w., in wie aan welke leverancier voor wat betaalt. En die informatie gaat ongetwijfeld worden doorverkocht aan adverteerders, want dat is precies waar een bedrijf als Facebook van bestaat: handel in gebruikersgegevens. Met een betalingsmiddel waarvan de naam refereert aan vrijheid, geven gebruikers ervan die stukje bij beetje prijs…