Facebook voorziet foto’s van onzichtbare tracking, maar waarom?

Apple rmens 15 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Dat Facebook allerlei technieken gebruikt om je op het internet te volgen, is geen nieuws, maar hier is iets dat nog maar weinig mensen weten. Het sociale netwerk voegt ook (visueel) onzichtbare tracking aan foto’s toe. Die blijft ook bestaan bij het downloaden en opnieuw uploaden van een foto.

Facebook gebruikt hier speciale metadata voor. Om precies te zijn gaat het om de IPTC-tags. Die zijn officieel gemaakt voor gebruik door de pers. Fotografen kunnen er een bron, copyright, onderschrift en instructies voor gebruik aan toevoegen. Maar het sociale netwerk gebruikt het voor een tracking code.

Facebook en onzichtbare tracking in foto’s

In de IPTC-tags is ook ruimte voor instructies. Een fotograaf zou hier bijvoorbeeld in kunnen vullen “Alleen magazines. Niet voor gebruik op internet!” maar Facebook stopt er een tracking-code in. Die begint altijd met ‘FBMD’ en daarna volgt een reeks van 95 karakters. Nog niemand is erin geslaagd te ontcijferen waar deze 95 karakters voor staan. Mogelijk staat het account dat de foto geüpload heeft erin.

Wel bekend is dat een andere tracking-code wordt toegevoegd wanneer een foto op verschillende plaatsen wordt gedownload. Sommige foto’s op Facebook hebben een download-knop, terwijl andere foto’s alleen in volledige grootte te bekijken zijn. Je moet ze in dat laatste geval via de functie bestand opslaan van je browser downloaden. De code die in de IPTC-tags zit, is in deze gevallen verschillend.

facebook tracking afbeeldingen 001
Je kunt de tracking-code in macOS eenvoudig bekijken door rechts op een afbeelding te klikken en te kiezen voor ‘Meer info’. Vervolgens zie je de code in het veld ‘Instructies’ staan. Deze begint altijd met FBMD – Klik/tap voor groter.

Waarom deze tracking?

De vraag die rest is waarom Facebook dit doet. Er zijn talloze redenen te bedenken, van onschuldig en handig tot creepy. Allereerst zou het kunnen helpen om het werk van moderators op het platform makkelijker te maken. Als een foto die niet geplaatst mag worden wegens bijvoorbeeld naakt, geweld of ander misbruik steeds terug blijft komen, kan Facebook makkelijk de originele poster achterhalen. Aangenomen dat in de tags het ID van de uploader zit.

Dit kan ook van pas komen bij het aanpakken van copyright-meldingen of identiteitsfraude. Wanneer iemand een profielfoto overneemt, kan het originele account nog steeds achterhaald worden. Aan de andere kant kan het ook gebruikt worden om de relatie tussen foto’s en externe websites in kaart te brengen. Welke blogs zijn gerelateerd aan welke personen op Facebook en kunnen aan het schaduwprofiel van een gebruiker toegevoegd worden? De onzichtbare tracking-code is een manier om dit in kaart te brengen.

Natuurlijk zijn er genoeg apps beschikbaar die de metadata van een foto kunnen bewerken. Bij het opslaan van een foto in een ander formaat (JPG naar PNG), verdwijnt de meeste metadata ook. Veel apps zullen echter de IPTC-tags bewaren wanneer alleen een kleine bewerking aan een foto toegepast wordt. Is dit een handige toevoeging die Facebook sneller op laat treden tegen misbruik, of een extra manier om de acties van gebruikers te volgen? Het antwoord op die vraag hangt af van hoeveel vertrouwen je in Facebook hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen