Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 4 juli 2019
Leestijd: 2 minuten

Einde OV-chipkaart: smart­phone in 2023 als vervanger

Wie gebruik maakt van het openbaar vervoer, heeft een OV-chipkaart nodig. Tijdens de introductie was er veel kritiek, maar inmiddels hebben we ons er redelijk aan over gegeven. We weten niet beter dan dat je zo’n ding nodig hebt om door een poortje op een NS-station te komen. Nu komt het nieuws dat de OV-chipkaart straks alweer overbodig wordt.

Volgens De Telegraaf worden uiterlijk in 2021 al landelijk nieuwe manieren om te betalen in het openbaar vervoer ingevoerd. Wellicht dat we twee jaar daarna, in 2023, al afscheid nemen van de huidige OV-chipkaart. Tegen die tijd verwacht de Staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur) dat we op een andere manier betalen in het OV. Denk aan je smartphone of bankpas.

OV-chipkaart op smartphone of bankpas

Er is in het verleden al getest met betalingen via de smartphone als alternatief voor de OV-Chipkaart. Dat werkte echter niet zoals het zou moeten. Er was een nieuwe simkaart met NFC nodig en het werd door slechts een beperkt aantal providers ondersteund. Inmiddels is betalen via je smartphone (NFC) steeds meer ingeburgerd. Apple Pay maakt er gebruik van, maar ook op Android zijn steeds meer apps die de NFC-chip van het toestel gebruiken.

Het liefst creëert Van Veldhoven een eigentijds betaalsysteem, dat je ook kunt gebruiken voor andere diensten. Denk aan parkeren, een taxi of een ov-fiets. Hoe het nieuwe systeem er precies uit gaat zien is dus nog onduidelijk, maar het plan is er. Van Veldhoven stelt dat de huidige ov-chipkaart “een duur systeem is waarvan de technische ondersteuning in de toekomst onzeker is.”

NS invisible tickets iPhone 002
Invisible Tickets is een proef van de NS en ING waarbij de iPhone een OV-chipkaart vervangt – Klik/tap voor groter.

Nog veel vragen

Hoe dit plan er in de praktijk uit gaat zien, is nog onduidelijk. Een bankpas heeft de voor reizen in het OV benodigde NFC-chip en ook op Android kan dit gebruikt worden. Apple staat vrij gebruik van de NFC-chip in de iPhone nog niet toe, maar is de laatste tijd een stuk soepeler met het verlenen van toegang tot de chip. Apple Pay krijgt nieuwe opties voor het openbaar vervoer. In theorie is het dus allemaal mogelijk.

De OV-bedrijven zitten ook niet stil. NS, Qbuzz en ING zijn al een jaar bezig met een proef die de werknaam Invisible Tickets heeft. Daarbij is je iPhone je OV-chipkaart. De app werkt echter niet met NFC, maar met een QR-code. Wij konden de app vorig jaar al bij de NS proberen en nu start een pilot bij Qbuzz. Later in 2019 moet een grootschalige proef bij de NS volgen. (Zie ook → Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Einde OV-chipkaart: smart­phone in 2023 als vervanger
Sluiten