Raymon Mens
Raymon Mens App Store 24 juli 2019

Desktop-app Dropbox krijgt (te) veel nieuwe functies

De Dropbox-app voor Mac en Windows gaat grondig op de schop en krijgt een berg meer functies. De app begon als klein icoon in je menubalk dat zorgt dat een map altijd gesynchroniseerd wordt, maar wordt heel uitgebreid. Misschien wel te uitgebreid naar de smaak van een aantal gebruikers.

Naast het synchroniseren van bestanden, wil Dropbox de plaats voor al je bestanden, conversaties en werk worden. De nieuwe app koppelt met Slack, integreert Google Docs en kan zelfs Microsoft Office-bestanden aanmaken. Ook videovergaderen met Zoom is vanuit de Dropbox-app mogelijk.

Dropbox wil ook Finder zijn

De nieuwe app is nog niet naar alle gebruikers van de dienst uitgerold. Een kleine groep heeft de app als test gekregen en handmatig aanmelden om te testen is ook mogelijk. Er is echter veel kritiek. Gebruikers die Dropbox graag als zeer stabiele synchronisatiedienst gebruiken, zitten niet op de nieuwe functies te wachten. Ze willen gewoon een map die altijd synchroon is en geen logge app die de hele Finder (of Windows Verkenner) probeert te vervangen.

De nieuwe app van de dienst werkt ook niet efficiënt. Zo staat deze altijd met een volledig icoon in het dock van de Mac. De interface is gemaakt met Electron. Een framework dat app-ontwikkelaars html en javascript laat gebruiken om snel cross-platform apps in elkaar te zetten. Dat zorgt ook voor veel overhead door de halve webbrowser die is gebundeld. De app gebruikt bijna 1GB RAM.

Dropbox nieuwe app 2019 001
Klik/tap voor groter.

iCloud Drive als vervanger

Hoewel de nieuwe app nog niet naar alle gebruikers is uitgerold, wijzigt de koers waarschijnlijk niet. Mac-gebruikers die niet zitten te wachten op een tweede Finder, kunnen Dropbox inruilen voor iCloud Drive. Dat krijgt in iOS 13 en macOS Catalina de mogelijkheid om meerdere bestanden en mappen te delen. De belangrijkste functionaliteit van Dropbox zit straks dus rechtstreeks in macOS en iOS. (Zie ook → Dropbox bijna overbodig door iCloud Drive in macOS Catalina en iOS 13)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Desktop-app Dropbox krijgt (te) veel nieuwe functies
Sluiten