Desktop-app Dropbox krijgt (te) veel nieuwe functies

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Dropbox icoon rood 16x9

De Dropbox-app voor Mac en Windows gaat grondig op de schop en krijgt een berg meer functies. De app begon als klein icoon in je menubalk dat zorgt dat een map altijd gesynchroniseerd wordt, maar wordt heel uitgebreid. Misschien wel te uitgebreid naar de smaak van een aantal gebruikers.

Naast het synchroniseren van bestanden, wil Dropbox de plaats voor al je bestanden, conversaties en werk worden. De nieuwe app koppelt met Slack, integreert Google Docs en kan zelfs Microsoft Office-bestanden aanmaken. Ook videovergaderen met Zoom is vanuit de Dropbox-app mogelijk.

Dropbox wil ook Finder zijn

De nieuwe app is nog niet naar alle gebruikers van de dienst uitgerold. Een kleine groep heeft de app als test gekregen en handmatig aanmelden om te testen is ook mogelijk. Er is echter veel kritiek. Gebruikers die Dropbox graag als zeer stabiele synchronisatiedienst gebruiken, zitten niet op de nieuwe functies te wachten. Ze willen gewoon een map die altijd synchroon is en geen logge app die de hele Finder (of Windows Verkenner) probeert te vervangen.

De nieuwe app van de dienst werkt ook niet efficiënt. Zo staat deze altijd met een volledig icoon in het dock van de Mac. De interface is gemaakt met Electron. Een framework dat app-ontwikkelaars html en javascript laat gebruiken om snel cross-platform apps in elkaar te zetten. Dat zorgt ook voor veel overhead door de halve webbrowser die is gebundeld. De app gebruikt bijna 1GB RAM.

Dropbox nieuwe app 2019 001
Klik/tap voor groter.

iCloud Drive als vervanger

Hoewel de nieuwe app nog niet naar alle gebruikers is uitgerold, wijzigt de koers waarschijnlijk niet. Mac-gebruikers die niet zitten te wachten op een tweede Finder, kunnen Dropbox inruilen voor iCloud Drive. Dat krijgt in iOS 13 en macOS Catalina de mogelijkheid om meerdere bestanden en mappen te delen. De belangrijkste functionaliteit van Dropbox zit straks dus rechtstreeks in macOS en iOS. (Zie ook → Dropbox bijna overbodig door iCloud Drive in macOS Catalina en iOS 13)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  En met het gratis abonnement kun je Dropbox op slechts 3 apparaten gebruiken. Dat is wel veranderd sinds eerst. Dus toch minder…

 • Profielfoto
  error

  De makers van Dropbox leven in een Dropbox-bubbel waar al hun interne teams gebruik maken van al die ongevraagde functies. Die nieuwe app is echt een drama en voor mij (Dropbox gebruiker/klant sinds 2007) reden om dit jaar maar eens over te stappen op een alternatief.

 • Profielfoto
  Frans

  Tijd om DropBox te droppen;-)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik merk hetzelfde probleem, goed dat OMT hier een artikel over schrijft. Wordt met iedere update logger, neemt meer geheugen en bevat voor mij onnodige teamfuncties. Maak dat voor de premium gebruikers, ik wil gewoon basic synchroniseren.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  De berperking tot 3 apparaten is echt een bummer, ik denk dat ik ook zo weg ben…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nieuwe apparaten! Bestaande apparaten die al gekoppeld waren met je gratis account blijven gewoon geldig. Betalende gebruikers van Dropbox hebben de restrictie voor het aantal nieuw te koppelen devices niet.

   

  Los van bovenstaande verbetering. Je bent niet verplicht de nieuwe Dropbox (beheer) app te gebruiken. Op mijn MacBook Pro heeft Dropbox ‘m ook geïnstalleerd op mijn Mac mini nog niet. Deze is eenmalig omhoog gekomen tijdens het auto-update-script van Dropbox in de achtergrond wanneer de app opnieuw gestart moest worden. Ik heb er even in rondgekeken en omdat het vooral gebaseerd is op teamwork heb ik ‘m afgesloten. Nooit meer gezien, zelfs na een aantal herstarts van mijn systeem. Je kan Dropbox dus gewoon blijven gebruiken op de vertrouwde manier, de nieuwe app wordt niet continue gestart of zit in de weg – tenzij je naar de Programma’s folder in Finder gaat en daar de Dropbox app opstart.

  Kortom weer een hoop kabaal om niets. Dropbox functioneert nog steeds zoals gisteren, in de menubalk + Finder. De nieuwe beheer app is EXTRA en die hoef je dus niet te gebruiken wanneer jij dat niet wilt. 🙂

   

  Natuurlijk is online roepen dat je een gratis versie van een premium dienst gaat opzeggen veel stoerder!

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  pruus op 24 juli 2019 13:36
  En met het gratis abonnement kun je Dropbox op slechts 3 apparaten gebruiken. Dat is wel veranderd sinds eerst. Dus toch minder…

  Nou ja, dat kun je ze niet echt kwalijk nemen. Als je iets op meer dan drie apparaten nodig hebt moet je eigenlijk ook maar gewoon betalen voor een dienst.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Shmoo op 25 juli 2019 14:10
   

  [knipperdeknip]

  Kortom weer een hoop kabaal om niets. Dropbox functioneert nog steeds zoals gisteren, in de menubalk + Finder. De nieuwe beheer app is EXTRA en die hoef je dus niet te gebruiken wanneer jij dat niet wilt. 🙂

   

  Dat is niet helemaal waar. Ten opzichte van oudere versies is de nieuwe beduidend minder transparant. Wat er al dan niet online-only staat was mij in elk geval niet helemaal duidelijk – en waarom het ineens online-only stond ook niet helemaal. Het resource-gebruik is ook beduidend omhoog gegaan, en dat vond ik al aan de hoge kant. Tel dat op bij een hoger maandbedrag (met extra ruimte, die ik niet nodig had) en het was voor mij voldoende reden om over te schakelen op Sync.com. En ja, ik betaalde Dropbox gewoon.

 • Profielfoto
  monty python

  Ook business user sinds jaar en dag en voor het eerst erg ontevreden. Quasi verdubbeling van prijzen recent met inbegrip van minder functies (versiegeschiedenis oa). Kon ik nog net slikken aangezien dit tegenwoordig overal de enige overblijvende “tech-innovatie” is : hogere abonnements prijzen om onbestaande rendabiliteit op te krikken en tegelijk afschaffen van eerdere ‘gratis’ functies.

  Nu dat dit ook al eens veel teveel resources begint te vragen met deze “update” ga ik nu echt op zoek naar alternatieven. Zwaar teleurgesteld in dropbox.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  De basisfunctionaliteiti is betrouwbaarheid en die wordt ook minder. Heb al weken gezeik met hangende uoload van met dropbox gescande bonnen. Erg irritant en geen oplossing in zicht.

 • Profielfoto
  Rolf

  Die stap van nieuwe versus bestaande apparaten heeft ook een catch. Als je een iPhone vervangt, geldt de nieuwe iPhone als nieuw apparaat, terwijl je eigenlijk gewoon een apparaat vervangt en de oude niet meer gebruikt. Ik moet dus nu een apparaat loskoppelen van Dropbox ….

  Ik ga maar eens kijken of iCloud (die ik al betaal) een bruikbaar alternatief is.