Digitax Frankrijk gaat door: Ook Apple moet betalen

Door: Night - 9 reacties
Apple Store
Afbeelding: Apple

De kogel is door de kerk. Grote techbedrijven, waaronder Apple, moeten in Frankrijk omzetbelasting afdragen voor digitale activiteiten. Het Franse parlement keurde donderdag de eerste zogenaamde digitax van Europa goed. Dit tot ongenoegen van de Verenigde Staten. Wordt Nederland het volgende land?

De Franse minister van Economische Zaken, Bruno le Maire, schat dat de digitax jaarlijks een half miljard euro opbrengt. Techbedrijven zoals Apple en Google dragen in de EU slechts een fractie van de belasting af die traditionele bedrijven betalen. Dat komt omdat veel digitale activiteiten geen fysieke aanwezigheid vereisen. Het belastingstelsel is daar echter wel op ingericht en dat zit Frankrijk en Europa niet lekker.

Europese regelgeving te langzaam

De Europese Commissie ondernam al eerder een poging om een Europese digitax in te voeren. Dat mislukte omdat de lidstaten het niet eens konden worden over de regels. De economische samen­werkings­organisatie OESO werkt nu aan een manier om de internationale belastingregels te harmoniseren zodat alle landen zich erin kunnen vinden.

Voor Frankrijk ging dat echter te traag. Daarom komt het land zelf met een belastingheffing voor bedrijven die digitale diensten leveren aan Franse gebruikers. Bedrijven met een omzet van minimaal 750 miljoen euro, waarvan 25 miljoen euro in Frankrijk, moeten 3 procent van hun omzet uit activiteiten in Frankrijk afstaan. Hieronder vallen ongeveer dertig bedrijven, zoals Google, Amazon, Facebook en Apple. De heffing heeft daarom de bijnaam ‘GAFA’. De belastingmaatregel gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2019.

Bruno le Maire Frankrijk
Bruno le Maire, de Franse minister van Economische zaken – Klik/tap voor groter. Foto via: European People's Party (CC-BY)

Verenigde Staten niet blij

De Verenigde Staten zijn not amused en stellen een onderzoek in naar de Franse heffing. Zij stellen dat het land zich oneerlijk richt op Amerikaanse bedrijven. Die onvrede lijkt begrijpelijk. De maatregel, zoals die nu wordt uitgevoerd, treft voornamelijk Amerikaanse bedrijven. De kans is echter klein dat de argumenten van de VS juridisch standhouden. De heffing is namelijk gebaseerd op de hoogte van de omzet en niet op land van herkomst. Er kunnen echter wel tegenmaatregelen genomen worden, zoals importheffingen. Dit doet Trump nu ook al bij China.

Toch zou men de Franse digitax om een andere reden kunnen verbieden. Een rechter zou de belastingmaatregel kunnen beoordelen als een verkapte winstbelasting. Hierover zijn internationale afspraken gemaakt en die staan niet toe dat er zomaar winstbelasting geheven wordt. De Fransen richten zich echter juist op omzetbelasting. Hoe dan ook… het laatste woord is juridisch nog niet gezegd.

Brussel aan zet

Frankrijk voert de belastingmaatregel vooral in als tussenoplossing, totdat het belastingsysteem op Europees niveau aangepast wordt. Ook Engeland, Oostenrijk en Italië willen een soortgelijke belasting invoeren. Zo willen de landen voorkomen dat bedrijven als Apple, Google en Amazon gebruik kunnen blijven maken van rare belastingconstructies, zoals destijds in Ierland.

Dat ieder land zijn eigen maatregelen neemt, zorgt mogelijk voor chaos en dat is precies wat de Europese Commissie wil voorkomen. De druk om een Europese digitax in te voeren, is dus hoog. Ook buiten Europa is een nieuw initiatief in de maak. De ministers van Financiën van de G20-landen besloten onlangs al dat het tijd is voor belastinghervormingen. Die hervormingen zijn er onder meer op gericht om grote techbedrijven meer te laten afdragen in landen waar ze niet fysiek aanwezig zijn.

Wat denk jij? Is de digitax terecht of denk je dat alleen de consument er de dupe van wordt? Laat je mening achter in de reacties hieronder.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Omzetbelasting is inkomsten overheid. Als het dan ook nog een keer goed gebruikt wordt, dan is het prima. America wijzigt ook als het uitkomt haar regels. Dus waarom Frankrijk, of de EU, niet. Raar ook dat Trump alles in America wil houden en Apple een deel in China laat maken wat eerst in Amerika gemaakt werd. It’s a strange world. Bestellen de Amerikanen niet bij Ali? Ik denk het wel…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Goed zo, wel zo eerlijk. Nu de rest van Europa nog.

 • Profielfoto
  EGrafland

  ‘De consument’, dat zijn dus de mensen die weken- of maandenlang op wachtlijsten staan voor medische hulp of zorg, de mensen wier kinderen in overvolle klassen zitten áls er nog een leraar komt opdagen, en de mensen die geen aangifte meer doen om dat de politie toch geen mankracht heeft om er iets mee te doen. Allemaal dingen waar je iets aan kunt doen als er meer belastingen binnenkomen.
  Aan de andere zijn er de Facebooks, Googles en Amazons van deze wereld, die niet sappelen voor een beetje marge, maar onwezenlijk grote omzetten en winsten binnenhalen, waarmee ze amper mensen aan het werk houden, werknemers die bijvoorbeeld bij Amazon ook nog eens heel slecht betaald worden. In feite zijn dit soort bedrijven een soort machines die enorme hoeveelheden geld wegslurpen uit landen en uit de reële economie zonder dat er op een of andere manier (belasting, werkgelegenheid) substantieel iets weer terugkomt.
  Nogal wiedes dat daar iets aan gedaan moet worden, ook in het belang van de economie als geheel. En als je niet alleen maar met je vingertje wilt wijzen – want die consumenten zijn wij –  kun je natuurlijk ook je boeken, kleding en elektornica kopen bij een winkel die wél gewoon belasting betaalt en echt mensen aan het werk houdt.

 • Profielfoto
  ldb

  Ach, uiteindelijk is de consument die de belasting of soms boete gaat betalen. De marges zullen hetzelfde blijven, nu gaan de Fransen meer voor hun Apple product betalen en straks de hele EU. Prijzen zijn hier nu ook hoger dan de VS door de belastingen. Het is gewoon een simpel rekensommetje. Jammer dat de meesten dit niet willen zien. Laat de tech-bedrijven meer investeren in de Europese landen, meer stores en data centers dat levert uiteindelijk meer op, meer banen en inkomstenbelasting. Heffingen geeft alleen maar drempels en bedrijven gaan dan creatieve oplossingen vinden om deze te ontlopen. Onder aan de streep houd je minder over. Feit blijft dat techniek door heffingen voor de consument alleen maar duurder wordt. Als je tegen mij gezegd had in 2006 dat ik meer dan 1000 euro ga betalen voor een telefoon, had ik je voor gek verklaard, maar miljoenen mensen doen dat nu. Zijn we met z’n allen minder gaan tanken na het kwartje van Kok?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Goed zo Frankrijk !!  Zou eens tijd worden dat multinationals belasting betalen waar ze ook de omzet maken. Doe ik als kleine zelfstandige ook. Nu Nederland nog.

  (“Amerika first”  wordt op IT gebied al 30 jaar gedoogd, en van belasting vrijgesteld)

 • Profielfoto
  Pjotr

  @idb:

  Leuke tekst. Jouw argumentatie is een construct voor afschaffing van alle belasting!! LOL Ha ha.

 • Profielfoto
  mjsmit

  Gewoon Europees regelen die digitax en inkomsten zijn dan voor Europese unie

 • Profielfoto
  ldb

  Pjotr, het kan leuker: Elke vorm van belasting komt van de burger, jij en ik.

  Overheden hebben inkomsten nodig en hebben daar onderhand alleen maar het belastingstelsel voor (voor Nederland is de gaskraan al geen optie meer). De belasting die bedrijven betalen wordt doorberekend aan de burger die er spullen/diensten koopt. Anders kunnen bedrijven niet bestaan. BTW is ook zo’n fijne belasting voor de gewone man, bedrijven verrekenen deze gewoon. Het is altijd al schuiven met potjes waar er belasting van binnenkomt. Ene keer een beetje meer van links, dan weer van rechts. Kortom jij en ik zijn zo’n beetje zoals gewoonlijk weer de Sjaak. Dan spreek ik nog niet over subsidies, heb ik ook een leuk verhaaltje over….. haha

 • Profielfoto
  Hydrarchos

   

  Overheden hebben inkomsten nodig en hebben daar onderhand alleen maar het belastingstelsel voor (voor Nederland is de gaskraan al geen optie meer). De belasting die bedrijven betalen wordt doorberekend aan de burger die er spullen/diensten koopt. Anders kunnen bedrijven niet bestaan. BTW is ook zo’n fijne belasting voor de gewone man, bedrijven verrekenen deze gewoon. Het is altijd al schuiven met potjes waar er belasting van binnenkomt. Ene keer een beetje meer van links, dan weer van rechts. Kortom jij en ik zijn zo’n beetje zoals gewoonlijk weer de Sjaak. Dan spreek ik nog niet over subsidies, heb ik ook een leuk verhaaltje over….. haha

  Daar zijn nog wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Bij grote bedrijven gaat het niet alleen om het bestaan, maar vooral om het maximaliseren van de aandeelhouderswinsten. Tussen de gevoelde en en reële “bottom line” is dus nog wel wat verschil. Wat overheden tot nu toe toestonden, via bedenkelijke constructies, was het verhogen van marges die vooral in de zakken van aandeelhouders verdwenen. Maar bedrijven hebben niet alleen met interne overwegingen te maken – ze dienen ook te concurreren met anderen. Dus de mogelijkheden om belastingen zomaar door te berekenen aan consumenten is beperkt.