Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 15 juli 2019

Digitax Frankrijk gaat door: Ook Apple moet betalen

De kogel is door de kerk. Grote techbedrijven, waaronder Apple, moeten in Frankrijk omzetbelasting afdragen voor digitale activiteiten. Het Franse parlement keurde donderdag de eerste zogenaamde digitax van Europa goed. Dit tot ongenoegen van de Verenigde Staten. Wordt Nederland het volgende land?

De Franse minister van Economische Zaken, Bruno le Maire, schat dat de digitax jaarlijks een half miljard euro opbrengt. Techbedrijven zoals Apple en Google dragen in de EU slechts een fractie van de belasting af die traditionele bedrijven betalen. Dat komt omdat veel digitale activiteiten geen fysieke aanwezigheid vereisen. Het belastingstelsel is daar echter wel op ingericht en dat zit Frankrijk en Europa niet lekker.

Europese regelgeving te langzaam

De Europese Commissie ondernam al eerder een poging om een Europese digitax in te voeren. Dat mislukte omdat de lidstaten het niet eens konden worden over de regels. De economische samen­werkings­organisatie OESO werkt nu aan een manier om de internationale belastingregels te harmoniseren zodat alle landen zich erin kunnen vinden.

Voor Frankrijk ging dat echter te traag. Daarom komt het land zelf met een belastingheffing voor bedrijven die digitale diensten leveren aan Franse gebruikers. Bedrijven met een omzet van minimaal 750 miljoen euro, waarvan 25 miljoen euro in Frankrijk, moeten 3 procent van hun omzet uit activiteiten in Frankrijk afstaan. Hieronder vallen ongeveer dertig bedrijven, zoals Google, Amazon, Facebook en Apple. De heffing heeft daarom de bijnaam ‘GAFA’. De belastingmaatregel gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2019.

Bruno le Maire Frankrijk
Bruno le Maire, de Franse minister van Economische zaken – Klik/tap voor groter.

Verenigde Staten niet blij

De Verenigde Staten zijn not amused en stellen een onderzoek in naar de Franse heffing. Zij stellen dat het land zich oneerlijk richt op Amerikaanse bedrijven. Die onvrede lijkt begrijpelijk. De maatregel, zoals die nu wordt uitgevoerd, treft voornamelijk Amerikaanse bedrijven. De kans is echter klein dat de argumenten van de VS juridisch standhouden. De heffing is namelijk gebaseerd op de hoogte van de omzet en niet op land van herkomst. Er kunnen echter wel tegenmaatregelen genomen worden, zoals importheffingen. Dit doet Trump nu ook al bij China.

Toch zou men de Franse digitax om een andere reden kunnen verbieden. Een rechter zou de belastingmaatregel kunnen beoordelen als een verkapte winstbelasting. Hierover zijn internationale afspraken gemaakt en die staan niet toe dat er zomaar winstbelasting geheven wordt. De Fransen richten zich echter juist op omzetbelasting. Hoe dan ook… het laatste woord is juridisch nog niet gezegd.

Brussel aan zet

Frankrijk voert de belastingmaatregel vooral in als tussenoplossing, totdat het belastingsysteem op Europees niveau aangepast wordt. Ook Engeland, Oostenrijk en Italië willen een soortgelijke belasting invoeren. Zo willen de landen voorkomen dat bedrijven als Apple, Google en Amazon gebruik kunnen blijven maken van rare belastingconstructies, zoals destijds in Ierland.

Dat ieder land zijn eigen maatregelen neemt, zorgt mogelijk voor chaos en dat is precies wat de Europese Commissie wil voorkomen. De druk om een Europese digitax in te voeren, is dus hoog. Ook buiten Europa is een nieuw initiatief in de maak. De ministers van Financiën van de G20-landen besloten onlangs al dat het tijd is voor belastinghervormingen. Die hervormingen zijn er onder meer op gericht om grote techbedrijven meer te laten afdragen in landen waar ze niet fysiek aanwezig zijn.

Wat denk jij? Is de digitax terecht of denk je dat alleen de consument er de dupe van wordt? Laat je mening achter in de reacties hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Digitax Frankrijk gaat door: Ook Apple moet betalen
Sluiten