Derde publieke bèta iOS 13 uit: kleine tweaks, Face ID weer veilig

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Face ID notch
Afbeelding: Didier Pulicani (CC BY-SA 2.0)

Apple heeft de derde publieke bèta van iOS 13 uitgebracht. Inmiddels is het nieuwe OS redelijk volwassen en zitten in nieuwe bètaversies geen hele grote aanpassingen meer. Toch is het, als je bètatester bent, belangrijk deze nieuwe bèta zo snel mogelijk te installeren.

De derde publieke bèta lost een beveiligings­probleem met Face ID en Touch ID op. De vorige publieke bèta beschermde opgeslagen wachtwoorden namelijk niet goed wanneer Face ID of Touch ID ingeschakeld waren. Nu wordt dat probleem opgelost.

Face ID en Touch ID weer veilig

Wat was er ook alweer aan de hand? Het probleem zat in het menu InstellingenWachtwoorden en accountsOpgeslagen wachtwoorden. Voordat deze wachtwoorden bekeken mogen worden, is authenticatie via Face ID of Touch ID vereist. In de vorige bèta van iOS 13 werd de animatie voor Face ID of Touch ID op de iPhone wel getoond, maar door een paar keer op het menu-item voor wachtwoorden te tikken, werd het alsnog geopend.

Hoewel de bug geen enorme impact had, was het een kwalijk probleem. Zeker wanneer je iPhone wel eens door iemand anders gebruikt wordt. Gelukkig behoort deze bug in de nieuwe iOS 13 bèta tot het verleden.

iOS 13 beta wachtwoorden iPhone
Klik/tap voor groter.

Kleine tweaks in iOS 13 public bèta 3

Apple heeft daarnaast nog een aantal kleine tweaks gedaan. De meeste zijn grafisch. Zo is het icoon voor het opnemen van een gesproken bericht in de Berichten-app opnieuw ontworpen. Ook het deel-menu heeft knoppen die beter leesbaar zijn. In iPadOS 13 zijn de app-iconen wat kleiner gemaakt.

Daarnaast is er een nieuwe optie bij 3D Touch/Haptic Touch op een icoon. Zoals we eerder schreven, lijkt het erop dat 3D Touch volledig uitgefaseerd wordt in iOS 13. Het maakt nu niet meer uit of je een iPhone met ondersteuning voor 3D Touch hebt of niet, bij lang op een icoon drukken, verschijnt altijd het menu met snelle acties. Dat werkte in de vorige bèta vrij slecht. Je moest een icoon even inhouden en weer loslaten om de snelle acties op te roepen, of in blijven houden om het te verplaatsen of de app te verwijderen. In de nieuwe bèta is er een extra optie die heet ‘rangschik apps opnieuw’ in het menu en hoef je het icoon niet lang of kort meer in te houden. De optie verschijnt altijd. Een prima verbetering!

iOS 13 publieke beta 3 3D Touch
Bèta 2 (links) en bèta 3 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Definitieve versie in september

De definitieve release van iOS 13 staat gepland voor september, maar de publieke bèta is nu voor iedereen te testen. In dit artikel zetten we uiteen hoe je de publieke bèta installeert. Alleen kijken? Bezoek dan ons dossier met alle nieuwe functies op een rij.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Rolf

  ok. Belangrijkste dingen voor mij:

  ABN AMRO app doet het weer
  Google Home lijkt het weer te doen (dus mijn music streaming in huis)
  Volkswagen WeConnect doet het nog steeds niet.

  We boeken vooruitgang….:-)

 • Profielfoto
  Rolf

  OK, wat wel typisch is: na installeren krijg je melding dat je installatie moet afronden met drukken op Home knop. Maar je ziet niet echt iets gebeuren dan.

  Je ziet (ik in ieder geval wel) bij Settings zo’n rood 1tje staan, alsof je actie moet ondernemen. Dat 1tje staat natuurlijk bij Software update, maar als je erop drukt gebeurt er verder niks (en blijft ook het 1tje staan ‘natuurlijk’ ….)

 • Profielfoto
  Odie

  Rolf op 18 juli 2019 22:08
  OK, wat wel typisch is: na installeren krijg je melding dat je installatie moet afronden met drukken op Home knop. Maar je ziet niet echt iets gebeuren dan.

  Je ziet (ik in ieder geval wel) bij Settings zo’n rood 1tje staan, alsof je actie moet ondernemen. Dat 1tje staat natuurlijk bij Software update, maar als je erop drukt gebeurt er verder niks (en blijft ook het 1tje staan ‘

  Yep had ik ook op de iPad. In locked toestand krijg je ook steeds een notificatie terug van Settings. Als je deze naar links veegt en clear kiest dan verdwijnt het rode bolletje in settings.

 • Profielfoto
  Rolf

  ja, is opgelost intussen, thanks.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heb nu zowel ipados en ios13 draaien en werkt prima moet ik zeggen. Die darkmode is erg fijn.

 • Profielfoto
  mmww

  Dark mode is nog een zooitje. Aangezien de meeste apps het (nog) niet ondersteunen.

 • Profielfoto
  wgoettsch

  lordoftheflatbush op 19 juli 2019 16:14
  Heb nu zowel ipados en ios13 draaien en werkt prima moet ik zeggen. Die darkmode is erg fijn.

  Werkt iPadOS ook stabiel? Op mijn iPhone werkt ios13 zonder problemen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja hoor ipados draait goed en is redelijk snel. Paar kleine GUI dingen maar is goed te doen

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Blijf toch gek vinden dat 3d touch ook op ondersteunde apparaten weg gaat…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Importeren van pdf’s in notability werkt niet goed in ios13

 • Profielfoto
  Rolf

  ik zie geen specifieke post over de 4e public beta, maar heb daar wel een opmerking/vraag.

  Sinds die draait – verder overigens zonder problemen – zie ik in Mail, in het openingsscherm (de inbox zeg maar) onderin een soort (scherm-breed) tabje, dus onder het mail ve ster.

  In mijn geval staat daarin een Ebay veilingnummer (joost mag weten waarom). Als ik op dat tabje klik, verschijnt een venster alsof ik een nieuwe mail wil gaan tikken. Nee dus. En als je die ‘nieuwe mail’ cancel, verdwijnt ook het ‘tabje’. Hebben meer mensen zoiets? Waar komt dit vandaan, kun je dit ergens ‘uitzetten’?