Blunder Samsung bewijst: een iPhone met 5G kan wachten

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Is het tijd voor een iPhone met 5G? Je hoort vaak dat Apple achter de feiten aan loopt, want Samsung en andere Android-merken hebben al telefoons met 5G op de markt. Bijvoorbeeld de Galaxy S10 5G, die inmiddels in een groot aantal landen te koop is. Toch blijkt nu dat Apple er goed aan doet om nog even te wachten.

Het 5G-toestel van Samsung kampt namelijk met oververhitting. Dat heeft Joanna Stern van de Wall Street Journal ondervonden. Ze heeft de 5G-telefoon intensief getest en moest overdag ijsblokjes gebruiken om de Galaxy S10 5G koel te houden. Bij oververhitting wordt teruggeschakeld naar 4G.

5G heeft veel potentieel

In Europa is nog geen enkel 5G-netwerk live, maar de Amerikaanse providers doen hun best om de race om 5G te winnen. Daaruit blijkt wel dat het nieuwe mobiele netwerk potentie heeft. Download­snelheden in Amerikaanse steden die al 5G hebben, liepen tijdens de test van Stern op tot 1800 Mbps. In de praktijk blijkt een gemiddelde download­snelheid tussen 300 en 1200 Mbps mogelijk. Dat is aanzienlijk meer dan 4G biedt.

Toch wordt dat potentieel maar deels waargemaakt. Er is in de VS in een beperkt aantal steden op een beperkt aantal plaatsen 5G-dekking. Het verschil tussen wel en geen dekking kan slechts een paar stappen zijn. Ook binnenshuis komt nog geen enkel 5G-signaal door.

Samsung 5G koelbox 001
Klik/tap voor groter.

Galaxy S10 5G kampt met oververhitting

Een ander probleem is oververhitting. De Samsung Galaxy S10 bleek al tijdens een simpele snelheidsmeting met de Speedtest-app oververhit te raken. Dit was tijdens een test op een zomerse dag met 27 graden, geen extreme temperatuur dus. De enige manier om consistent 5G te krijgen, blijkt de telefoons te koelen in een koelbox vol met ijs. De achterkant tegen een airco aanhouden helpt ook, constateert Stern in haar test. Een kleine blunder van Samsung.

Toch is het geen vreemde blunder. De Galaxy S10 5G is namelijk voorzien van een grote en nog behoorlijk inefficiënte 5G-chip. De ontwikkeling van 5G-chips staat nog in de kinderschoenen en de chip die nu door veel fabrikanten wordt gebruikt, functioneert nog niet optimaal onder alle omstandigheden. Het is daarom logisch dat 5G-toestellen als aparte editie uitgebracht worden. De Galaxy S10 heeft standaard geen 5G, maar er is een speciale editie die dat wel heeft.

‘iPhone met 5G in september 2020’

Apple loopt als je puur naar het technische verhaal kijkt dus een klein beetje achter. Het bedrijf heeft immers nog geen iPhone met 5G op de markt. Gaat dat dit jaar gebeuren? Dat is onwaarschijnlijk. Apple wil geen 5G-toestel uitbrengen dat om de haverklap oververhit raakt en terugschakelt naar 4G. Even wachten is dus prima. Zowel voor de reputatie van de iPhone als voor jou als gebruiker die niet op een oververhit toestel zit te wachten. In Nederland kunnen we rond 2020 het eerste 5G-netwerk in de lucht verwachten. Dan komt Apple naar verluidt ook met zijn eerste 5G-toestel.

iPhone speedtest
Klik/tap voor groter.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  XP

  Hoop onzin hier. Omdat 1 persoon 1 toestel test is en concludeert dat deze te heet wordt (is dat zo?) is het direct al een blunder van Samsung.

  Wat is dit voor onzin zeg.

  Daarbij wacht Apple omdat ze niet anders kunnen. Ze hebben gewoon niet de kennis en middelen om een smartphone met 5G te kunnen uitbrengen. Heeft dus niets te maken dat Apple ‘gelijk’ heeft.

  Apple loopt daarbij niet ‘een klein beetje’ achter maar heel ver achter. 1,5 jaar in smartphone wereld is veel, heel veel. Daarnaast loopt Apple op veel meer gebieden achter op de concurrentie en dan met name Samsung en het laatste jaar is daar Huawei bij gekomen.

  Het lijkt er wel erg op dat jullie worden gesponsord door Apple of dat jullie allemaal in een Apple pyama slapen.

  Kom op zeg.

 • Profielfoto
  XP

  Nog wat. De Note 10 komt met de 9825 processor met een geintegreerde 5G chip.  Dan zal de ‘blunder’ zoals jullie dat noemen opgelost zijn.

   

 • Profielfoto
  Frans

  De ‘blunder’ is überhaupt 5G willen inbouwen in een smartphone. 5G is in een telefoon een hype. Een marketing-truuk om mensen naar een nieuw toestel te laten hunkeren en de dalende verkoopcijfers te beperken. 99% van de smartphone gebruikers heeft helemaal geen 5G nodig. 4G geeft (bij een goede dekking) in de praktijk snelheden van 10-20 Mbit/s. Voor HD-video (eigenlijk al zinloos met schermformaat van een telefoon) heb je ongeveer 5 Mbit/s nodig. Waarom dan 5G in een telefoon?

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Frans op 22 juli 2019 14:57
  De ‘blunder’ is überhaupt 5G willen inbouwen in een smartphone. 5G is in een telefoon een hype. Een marketing-truuk om mensen naar een nieuw toestel te laten hunkeren en de dalende verkoopcijfers te beperken. 99% van de smartphone gebruikers heeft helemaal geen 5G nodig. 4G geeft (bij een goede dekking) in de praktijk snelheden van 10-20 Mbit/s. Voor HD-video (eigenlijk al zinloos met schermformaat van een telefoon) heb je ongeveer 5 Mbit/s nodig. Waarom dan 5G in een telefoon?

  Cloud gaming, via hotspot werken, 4K streamen (wel degelijk verschilletje zichtbaar, niet zo groot als 720p vs 1080p moet ik toegeven), HD multi video calls etc. Het zijn op dit moment niche voordelen, maar over een jaar of 4 wanneer alles weer zwaarder en meer online gaat gebeuren haal je de voordelen er wel uit

 • Profielfoto
  Koezel

  @ XP. En jij slaapt in een Samsung pyama?

 • Profielfoto
  Melle

  @koezel 😂

 • Profielfoto
  arno1975

  XP op 22 juli 2019 14:26
  Hoop onzin hier. Omdat 1 persoon 1 toestel test is en concludeert dat deze te heet wordt (is dat zo?) is het direct al een blunder van Samsung.

  Wat is dit voor onzin zeg.

  Daarbij wacht Apple omdat ze niet anders kunnen. Ze hebben gewoon niet de kennis en middelen om een smartphone met 5G te kunnen uitbrengen. Heeft dus niets te maken dat Apple ‘gelijk’ heeft.

  Apple loopt daarbij niet ‘een klein beetje’ achter maar heel ver achter. 1,5 jaar in smartphone wereld is veel, heel veel. Daarnaast loopt Apple op veel meer gebieden achter op de concurrentie en dan met name Samsung en het laatste jaar is daar Huawei bij gekomen.

  Het lijkt er wel erg op dat jullie worden gesponsord door Apple of dat jullie allemaal in een Apple pyama slapen.

  Kom op zeg.

  En de huistrol van Nu.nl heeft zijn/ haar vleugels weer eens uitgeslagen 😇

 • Profielfoto
  pruus

  Elke nieuwe rage, euh techniek, werkt in een laboratorium toch iets anders dan in de praktijk. Wat als er straks, honderden mensen tegelijk bezig gaan bij een 5G mast. Ik noem maar wat. Wij gaan nog heel veel -stuntel- verhalen krijgen. Maar je moet gaan lopen wil je gaan rennen. Dus leren.

 • Profielfoto
  DBIW

  arno1975 op 22 juli 2019 17:20

  XP op 22 juli 2019 14:26
  Hoop onzin hier. Omdat 1 persoon 1 toestel test is en concludeert dat deze te heet wordt (is dat zo?) is het direct al een blunder van Samsung.

  Wat is dit voor onzin zeg.

  Daarbij wacht Apple omdat ze niet anders kunnen. Ze hebben gewoon niet de kennis en middelen om een smartphone met 5G te kunnen uitbrengen. Heeft dus niets te maken dat Apple ‘gelijk’ heeft.

  Apple loopt daarbij niet ‘een klein beetje’ achter maar heel ver achter. 1,5 jaar in smartphone wereld is veel, heel veel. Daarnaast loopt Apple op veel meer gebieden achter op de concurrentie en dan met name Samsung en het laatste jaar is daar Huawei bij gekomen.

  Het lijkt er wel erg op dat jullie worden gesponsord door Apple of dat jullie allemaal in een Apple pyama slapen.

  Kom op zeg.

  En de huistrol van Nu.nl heeft zijn/ haar vleugels weer eens uitgeslagen 😇

  Als hij de Samsung huistrol is van Nu.nl, wie ben jij dan? Één van de vele Nu.nl Apple trollen? Het stikt daar van de Apple aanhangers.

  On topic. Hij heeft natuurlijk gewoon gelijk. One More Thing is de Nederlandse versie van BGR of Tom’s Guide. Worden hier wel vaker afgunstige stukjes geschreven om zichzelf en de cult-aanhangers beter te laten voelen. De smoes ‘Apple wacht tot het perfect is’ wordt nu op sneue wijze daadwerkelijk echt op alles toegepast om de pijnlijke waarheid te verdoezelen: Apple is niet meer wat het geweest is. Ze lopen achter en zijn afhankelijk van bedrijven als Samsung om te pionieren en nieuwe wegen in te slaan. Dat was vroeger wel anders met Steve Jobs.

  Neem alleen het design van de nieuwe iPhone al. Mijn god, wat een gedrocht naast de daadwerkelijk prachtige Note 10.

 • Profielfoto
  csteelooper

  En daar gaan we weer… Wéér wordt Steve niet met rust gelaten… @DBIW je hebt gelijk als je stelt dat Apple niet meer is wat het vroeger was. Maar om daar iedere keer (en ik bedoel niet dat jij het iedere keer bent) Steve Jobs persoonlijk voor te prijzen gaat me net even wat te ver. Het enige dat je daarmee bereikt is dat je Apple nog steeds ziet als een Heilige Kerk en Steve Jobs als een soort Paus. Kom op zeg… Steve Jobs deed een hoop goed en had ontegenzeggelijk véél meer visie dan Geldmeister Cook. Maar A) Steve Jobs was óók niet perfect en B) Steve Jobs is DOOD. Het heeft geen zin om in het verleden te blijven hangen. Als Apple je niet zint zoals het nu is, zit er maar één ding op: iets anders zoeken. Ik ben daar overigens zelf ook mee bezig.

 • Profielfoto
  bigkevx2

  😂😂😂

  kinders, kinders…haal even adem.

  Even wat feiten: waar in de wereld kun je op meer dan éën of enkele proeflocaties gebruik maken van 5G (of het nou nut heeft of niet)? Precies, bijna helemaal nergens niet nee.

  5G is hetzelfde als een Nokia 3310 met 4G, rete vet, super cool maar waanzinnig onbruikbaar.

  De enige feature die de huidige toestellen dus nu blijkbaar uniek maken t.o.v. de natuurlijk heilige iPhone van onze apostel Steve Jobs is dat je er een ei op kunt bakken.

  4G doet I.m.o. Nog prima zijn ding dus ik heb nog wel een jaar of twee / drie geduld.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Neem alleen het design van de nieuwe iPhone al. Mijn god, wat een gedrocht naast de daadwerkelijk prachtige Note 10.

  1. Welke nieuwe iPhone? De XS is in mijn ogen een heel mooi toestel. Smaken verschillen.

  2. Note 10: best mooi, even duur als een iPhone. Jammer van Android. Vreselijk systeem. Maar dat is ook weer een mening. Laatst iemand tegen gekomen die gek werd van al die reclame om zijn telefoon. Zelfs onder dat cameragaatje kwam er reclame (vers uit de doos). Sorry, onvergefelijk.

  3. Het is tegenwoordig overal “in” om op Apple te zeiken. Als Apple iets overneemt van Android, dan klinkt het: “Apple neemt iets over wat Android al jaren heeft.” Andersom (Android krijgt bv. volgend jaar pas de functie waarbij je batterijniveau van je draadloze oortjes kan zien en waarbij de koppeling verloopt net zoals bij iOS) hoor je nooit dat soort kritiek. Laatst gelezen op want.nl.

  4. Waarom klagen jullie op een Apple-fan-site dat hier te weinig kritiek is. Beetje onnozel hoor.

  5. Vind je die Note zo mooi en Android zo fijn: leuk. Koop dan zo’n ding. Nee, dan komen we hier lekker doen alsof we dat ding persoonlijk hebben uitgescheten en tegen iedereen verkondigen wat voor een debielen ze zijn dat ze een iPhone hebben gekocht. Nou lekker. Daar mag je fier op zijn.

   

 • Profielfoto
  Falkor73

  Zo lang de meeste mensen niet eens 300mbit thuis (nodig) hebben, waarom zou je het mobiel willen hebben? In alle berichten over dat 5g netwerk mis ik die vraag. Kan iemand me vertellen wanneer ik het zou moeten willen?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Precies, ik maak niet eens mijn 2GB maandelijks op (behalve tijdens de vakantie). Verder kan het mij niet schelen wie de meest innovatieve telefoon heeft. De telefoon die ik om de drie á vier jaar koop is vergeleken met de vorige een enorme vooruitgang. Als het maar goed samenwerkt met mijn Mac en iPad. Maw. het ecosysteem is wat mij betreft belangrijker dan het aantal GHz-en van de CPU.

 • Profielfoto
  Festen

  Falkor73 op 22 juli 2019 20:47
  Zo lang de meeste mensen niet eens 300mbit thuis (nodig) hebben, waarom zou je het mobiel willen hebben?

  640 kB ought to be enough for anybody ©

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  4G voldoet prima. 5G voorziet volgens mij naast nog grotere downloadsnelheid dan ik nodig heb, vooral in functies die ik nu nog niet ken. Dus ik kan ze ook nog niet missen. Misschien als er must-have functionaliteit tussen zit dat ik het toch wil?

  5G is zo goed als nergens live, dus als ik de afgelopen anderhalf jaar zo’n toestel had gekocht was dat net zo zinloos als toen ik in 2014 mijn iPhone 6 kocht in de verwachting dat ApplePay eraan kwam. [ben d’r nog beroerd van, en nee ik heb/wil geen ING/Bunq]

  Wat ik vooral van 5G hoor is dat het allemaal nog zo jong is dat er van alles gepilot wordt, maar dat iedereen een beetje in de voorzichtige modus zit.

  Dus: dapper van Samsung dat ze het zo vroeg hebben aangedurfd. Maar ook geen enkel punt dat Apple het nog niet levert. Als ik mijn iPhone X ga vervangen, dan kijk ik wel weer eens wat er te koop is.

 • Profielfoto
  yourt

  XP op 22 juli 2019 14:28
  Nog wat. De Note 10 komt met de 9825 processor met een geintegreerde 5G chip.  Dan zal de ‘blunder’ zoals jullie dat noemen opgelost zijn.

   

  Ok de S10+ verslaat de XS max op enkele tests, en legt de duimen bij enkele andere. Zitten zowat op hetzelfde niveau. Maar Apple komt allicht weldra met de opvolger die hoogst waarschijnlijk terug de troon gaat claimen. En dan nog: belangrijke test vind ik Octane bvb. omdat dat webprestaties bij effectief gebruik meet. Dat er (nog) geen 5G in een Apple zit? Bwa… om op 4G te draaien (omdat 5G niet eens beschikbaar is)? Daar hebben ze toch een punt. In België zijn ze er nog niet uit inzake 5G en licenties, laat staan masten, antennes,… Om nog te zwijgen over eSIM, wat ze bij Apple dan wel hebben in iPad, iPhone, Watch. Onbruikbaar… En die Note? Liep tot nu toe steevast achter op de iPhones. Verwacht niet dat die potten gaat breken.

 • Profielfoto
  mmww

  @yourt

  Waar maak jij je druk om? Alle top telefoons zijn tegenwoordig erg goed. Het is wel klaar nu met smartphones. Wat wil of mis je nog?

  Ik ben wel even klaar met weer nieuwe smartphones. 🥴🤘

 • Profielfoto
  Falkor73

  @festen het maakt nogal uit of je van bijna niks naar iets bruikbaars gaat of van een snelheid die op desktop nauwelijks nog iemand benut, naar een snelheid die nog veel hoger is. Je reactie is dus een beetje onzin en een slechte vergelijking.

 • Profielfoto
  DBIW

  csteelooper op 22 juli 2019 19:10
  En daar gaan we weer… Wéér wordt Steve niet met rust gelaten… @DBIW je hebt gelijk als je stelt dat Apple niet meer is wat het vroeger was. Maar om daar iedere keer (en ik bedoel niet dat jij het iedere keer bent) Steve Jobs persoonlijk voor te prijzen gaat me net even wat te ver. Het enige dat je daarmee bereikt is dat je Apple nog steeds ziet als een Heilige Kerk en Steve Jobs als een soort Paus. Kom op zeg… Steve Jobs deed een hoop goed en had ontegenzeggelijk véél meer visie dan Geldmeister Cook. Maar A) Steve Jobs was óók niet perfect en B) Steve Jobs is DOOD. Het heeft geen zin om in het verleden te blijven hangen. Als Apple je niet zint zoals het nu is, zit er maar één ding op: iets anders zoeken. Ik ben daar overigens zelf ook mee bezig.

  Ik weet niet wat in mijn comment jouw doet denken dat ik überhaupt een iPhone heb of ooit gehad heb, maar ik heb nieuws: het is het tegenovergestelde. Bewust nooit voor Apple gekozen juist vanwege die arrogante kwal en worst father of the century Steve Jobs. Het valt alleen niet te ontkennen dat er met hem aan het roer veel meer innovatie in Apple zat. Ze zijn van trendsetter naar trendvolger gedegradeerd.

 • Profielfoto
  DBIW

  yourt op 23 juli 2019 10:41

  XP op 22 juli 2019 14:28
  Nog wat. De Note 10 komt met de 9825 processor met een geintegreerde 5G chip.  Dan zal de ‘blunder’ zoals jullie dat noemen opgelost zijn.

   

  Ok de S10+ verslaat de XS max op enkele tests, en legt de duimen bij enkele andere. Zitten zowat op hetzelfde niveau. Maar Apple komt allicht weldra met de opvolger die hoogst waarschijnlijk terug de troon gaat claimen. En dan nog: belangrijke test vind ik Octane bvb. omdat dat webprestaties bij effectief gebruik meet. Dat er (nog) geen 5G in een Apple zit? Bwa… om op 4G te draaien (omdat 5G niet eens beschikbaar is)? Daar hebben ze toch een punt. In België zijn ze er nog niet uit inzake 5G en licenties, laat staan masten, antennes,… Om nog te zwijgen over eSIM, wat ze bij Apple dan wel hebben in iPad, iPhone, Watch. Onbruikbaar… En die Note? Liep tot nu toe steevast achter op de iPhones. Verwacht niet dat die potten gaat breken.

  Whaha, hoe liep de Note tot nu toe stevig achter de iPhone dan? Apple heeft meer van de Note gekopieerd dan Samsung in zijn geheel van Apple. Het hele concept phablet en S-pen om er twee te noemen. Nog niet gesproken over de tig software (multitasken) and hardware features (camera, batterij, scherm) die allemaal eerst op de Note zaten, daarna pas op de iPhone.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Mijn piemel is groter dan die van jou en (al denk jij blijkbaar van wel) daar kan die Note niks aan veranderen.

 • Profielfoto
  Doede

   

  Ome Kor op 22 juli 2019 21:01
  Precies, ik maak niet eens mijn 2GB maandelijks op (behalve tijdens de vakantie). Verder kan het mij niet schelen wie de meest innovatieve telefoon heeft. De telefoon die ik om de drie á vier jaar koop is vergeleken met de vorige een enorme vooruitgang. Als het maar goed samenwerkt met mijn Mac en iPad. Maw. het ecosysteem is wat mij betreft belangrijker dan het aantal GHz-en van de CPU.

  Hier sluit ik mij persoonlijk bij aan. Tegenwoordig heb ik liever “goed en betrouwbaar samenwerkend” dan voor veel euro’s koploper te zijn. It fits my needs. Happy met een 2013-iMac en 2016-iPhone.