Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 juli 2019

Blunder Samsung bewijst: een iPhone met 5G kan wachten

Is het tijd voor een iPhone met 5G? Je hoort vaak dat Apple achter de feiten aan loopt, want Samsung en andere Android-merken hebben al telefoons met 5G op de markt. Bijvoorbeeld de Galaxy S10 5G, die inmiddels in een groot aantal landen te koop is. Toch blijkt nu dat Apple er goed aan doet om nog even te wachten.

Het 5G-toestel van Samsung kampt namelijk met oververhitting. Dat heeft Joanna Stern van de Wall Street Journal ondervonden. Ze heeft de 5G-telefoon intensief getest en moest overdag ijsblokjes gebruiken om de Galaxy S10 5G koel te houden. Bij oververhitting wordt teruggeschakeld naar 4G.

5G heeft veel potentieel

In Europa is nog geen enkel 5G-netwerk live, maar de Amerikaanse providers doen hun best om de race om 5G te winnen. Daaruit blijkt wel dat het nieuwe mobiele netwerk potentie heeft. Download­snelheden in Amerikaanse steden die al 5G hebben, liepen tijdens de test van Stern op tot 1800 Mbps. In de praktijk blijkt een gemiddelde download­snelheid tussen 300 en 1200 Mbps mogelijk. Dat is aanzienlijk meer dan 4G biedt.

Toch wordt dat potentieel maar deels waargemaakt. Er is in de VS in een beperkt aantal steden op een beperkt aantal plaatsen 5G-dekking. Het verschil tussen wel en geen dekking kan slechts een paar stappen zijn. Ook binnenshuis komt nog geen enkel 5G-signaal door.

Samsung 5G koelbox 001
Klik/tap voor groter.

Galaxy S10 5G kampt met oververhitting

Een ander probleem is oververhitting. De Samsung Galaxy S10 bleek al tijdens een simpele snelheidsmeting met de Speedtest-app oververhit te raken. Dit was tijdens een test op een zomerse dag met 27 graden, geen extreme temperatuur dus. De enige manier om consistent 5G te krijgen, blijkt de telefoons te koelen in een koelbox vol met ijs. De achterkant tegen een airco aanhouden helpt ook, constateert Stern in haar test. Een kleine blunder van Samsung.

Toch is het geen vreemde blunder. De Galaxy S10 5G is namelijk voorzien van een grote en nog behoorlijk inefficiënte 5G-chip. De ontwikkeling van 5G-chips staat nog in de kinderschoenen en de chip die nu door veel fabrikanten wordt gebruikt, functioneert nog niet optimaal onder alle omstandigheden. Het is daarom logisch dat 5G-toestellen als aparte editie uitgebracht worden. De Galaxy S10 heeft standaard geen 5G, maar er is een speciale editie die dat wel heeft.

‘iPhone met 5G in september 2020’

Apple loopt als je puur naar het technische verhaal kijkt dus een klein beetje achter. Het bedrijf heeft immers nog geen iPhone met 5G op de markt. Gaat dat dit jaar gebeuren? Dat is onwaarschijnlijk. Apple wil geen 5G-toestel uitbrengen dat om de haverklap oververhit raakt en terugschakelt naar 4G. Even wachten is dus prima. Zowel voor de reputatie van de iPhone als voor jou als gebruiker die niet op een oververhit toestel zit te wachten. In Nederland kunnen we rond 2020 het eerste 5G-netwerk in de lucht verwachten. Dan komt Apple naar verluidt ook met zijn eerste 5G-toestel.

iPhone speedtest
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Blunder Samsung bewijst: een iPhone met 5G kan wachten
Sluiten