Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 juli 2019

België krijgt Europese boete wegens ‘te traag internet’

België heeft veel aspecten waar Nederland jaloers op kan zijn, maar de beschikbaarheid van snel internet is daar geen onderdeel van. Datalimieten en beperkte snelheden zijn zowel bij vast als mobiel internet nog de norm in België. Het land doet ook niet genoeg om snel internet te bevorderen en dat zorgt vandaag voor een Europese boete.

De Europese Commissie eist een dwangsom van 5000 euro per dag, omdat het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest een EU-richtlijn over het stimuleren van snel internet nog niet volledig in de lokale wetten heeft geïmplementeerd. In die richtlijn staat onder andere een minimale snelheid en eisen rond het openstellen van netwerken van monopolisten.

Uitrol snel internet stimuleren

Volgens HLN dateert de richtlijn voor snel internet van 2014 en moest uiterlijk op 1 januari 2016 in nationale wetgeving omgezet zijn. Dat heeft het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest echter nog steeds niet gedaan. In die richtlijn staan een aantal zaken die monopolistische providers niet leuk zullen vinden. Kabels, kasten, masten en andere installaties die van voormalig nutsbedrijven of monopolisten zijn, moeten opengesteld worden voor andere aanbieders. Daardoor moet snel internet goedkoper uitgerold kunnen worden.

Naast het delen van infrastructuur, moet ook het vergunningsproces beter. Vergunningsaanvragen van telecombedrijven moeten volgens de richtlijn binnen enkele maanden afgerond worden. Europa verstaat onder snel internet overigens een verbinding van minstens 30Mbit/s.

Telenet internet Belgie
Klik/tap voor groter.

Politieke wirwar in België

Waarom heeft het Brusselse gewest de richtlijnen nog steeds niet in harde wetten omgezet. Zijn de lobbyisten van Telenet en Proximus te machtig? Nee, volgens het gewest is het simpelweg niet bevoegd om dit soort maatregelen om te zetten in wetten. België bestaat uit drie gewesten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel en die opereren op een bepaald niveau onafhankelijk. Er zijn echter ook nationale wetten en het Brusselse gewest denk dat dit een zaak is voor de nationale overheid. Minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld) laat nu onderzoeken of dat ook echt zo is.

Er zijn overigens meer politieke initiatieven om het duopolie van Telenet en Proximus te doorbreken. Er komt ruimte voor een extra mobiele provider die voor meer concurrentie op de Belgische markt moet zorgen. Daarnaast moeten kabeloperatoren zoals Telenet fors minder gaan vragen voor toegang tot hun netwerk. Dat is vooral goed nieuws voor Orange en toekomstige concurrenten op de kabel. Een vergelijkbare maatregel is ook in de maak voor het kopernetwerk van Proximus (vergelijkbaar met KPN in Nederland). Nu maar hopen dat het met 5G ook snel goedkomt, want dat ziet er in België niet best uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
België krijgt Europese boete wegens ‘te traag internet’
Sluiten