België krijgt Europese boete wegens ‘te traag internet’

Door: Raymon Mens - 11 reacties

België heeft veel aspecten waar Nederland jaloers op kan zijn, maar de beschikbaarheid van snel internet is daar geen onderdeel van. Datalimieten en beperkte snelheden zijn zowel bij vast als mobiel internet nog de norm in België. Het land doet ook niet genoeg om snel internet te bevorderen en dat zorgt vandaag voor een Europese boete.

De Europese Commissie eist een dwangsom van 5000 euro per dag, omdat het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest een EU-richtlijn over het stimuleren van snel internet nog niet volledig in de lokale wetten heeft geïmplementeerd. In die richtlijn staat onder andere een minimale snelheid en eisen rond het openstellen van netwerken van monopolisten.

Uitrol snel internet stimuleren

Volgens HLN dateert de richtlijn voor snel internet van 2014 en moest uiterlijk op 1 januari 2016 in nationale wetgeving omgezet zijn. Dat heeft het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest echter nog steeds niet gedaan. In die richtlijn staan een aantal zaken die monopolistische providers niet leuk zullen vinden. Kabels, kasten, masten en andere installaties die van voormalig nutsbedrijven of monopolisten zijn, moeten opengesteld worden voor andere aanbieders. Daardoor moet snel internet goedkoper uitgerold kunnen worden.

Naast het delen van infrastructuur, moet ook het vergunningsproces beter. Vergunningsaanvragen van telecombedrijven moeten volgens de richtlijn binnen enkele maanden afgerond worden. Europa verstaat onder snel internet overigens een verbinding van minstens 30Mbit/s.

Telenet internet België
Klik/tap voor groter.

Politieke wirwar in België

Waarom heeft het Brusselse gewest de richtlijnen nog steeds niet in harde wetten omgezet. Zijn de lobbyisten van Telenet en Proximus te machtig? Nee, volgens het gewest is het simpelweg niet bevoegd om dit soort maatregelen om te zetten in wetten. België bestaat uit drie gewesten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel en die opereren op een bepaald niveau onafhankelijk. Er zijn echter ook nationale wetten en het Brusselse gewest denk dat dit een zaak is voor de nationale overheid. Minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld) laat nu onderzoeken of dat ook echt zo is.

Er zijn overigens meer politieke initiatieven om het duopolie van Telenet en Proximus te doorbreken. Er komt ruimte voor een extra mobiele provider die voor meer concurrentie op de Belgische markt moet zorgen. Daarnaast moeten kabeloperatoren zoals Telenet fors minder gaan vragen voor toegang tot hun netwerk. Dat is vooral goed nieuws voor Orange en toekomstige concurrenten op de kabel. Een vergelijkbare maatregel is ook in de maak voor het kopernetwerk van Proximus (vergelijkbaar met KPN in Nederland). Nu maar hopen dat het met 5G ook snel goedkomt, want dat ziet er in België niet best uit.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Naast de versnipperde politiek, die natuurlijk zijn rol speelt als vertragende factor is het toch vooral een probleem qua ruimtelijke ordening in België. Wij wonen zo verspreid en chaotisch, dat wij vermoedelijk qua verhouding het land zijn met de meeste lopende meter wegen en dus nodige infrastructuur voorzieningen ter wereld.

  Het is eigenlijk dramatisch hoe wij de open ruimte verkloot hebben. En dat heeft zowel economisch, als ecologisch een heel hoge kost.

  En het meest jammere is mss dat de gemiddelde Vlaming dit niet niet weet, begrijpt of wil begrijpen.

  Wij hebben sinds kort een “mobiscore”… en die vertelt dat verhaal en brengt het in cijfers. Bijna revolutie in Vlaanderen. Het is natuurlijk veel fijner en makkelijker om te geloven dat het allemaal de schuld is van politieke keuzes (de immigranten, de Walen, de ….)

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  België is zo een mooi land, dat het gewoon pijn aan de ogen doet hoe de bestuurders van dat land er mee omspringen… Dan kan je wel zeggen dat dan weer de schuld is van de Belgen, die deze bestuurders hebben gekozen, maar dan kom je weer op de discussie dat je vier soorten Belgen hebt.

  De Vlamingen, de Brusselnaren, de Walen en de politici… En ik ben er vast van overtuigd dat de Vlamingen, Walen en Brusselnaren het goed voorhebben met hun land, maar dat zij al sinds 1839 (geintje, 1830 natuurlijk) bedonderd worden door de politici.

 • Profielfoto
  MacJelle

  ‘Europa verstaat onder snel internet overigens een verbinding van minstens 30Mbit/s.’

  Belangrijk hierbij te vermelden is dat deze norm alleen de downloadsnelheid betreft. Dit is onder druk van bedrijven als KPN en Ziggo gebeurd ivm hun asymetrische techniek.
  Er wordt echter hard gestreefd naar een FttH Gigabit norm. Vooral de Europeesche Investeringsbank zit hier achteraan.
  Doordat er nu veel geïnvesteerd wordt in aanleg van FttH techniek in buitengebieden (NL) is er gerede kans dat de huidige grote steden waar alleen kabel en adsl (of hdsl voor mijn part) ligt over 10 jaar in NL de internet-achterstandsgebieden zijn.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ze moeten gewoon stopen met die circus (sorry), opsplitsen die handel. Die Franse kant is geen knop waard en een blok aan het been.

  Ik ben een keer bij een open dag van een leverancier geweest, voor die dag was er iemand van de Belgische vestiging ter hulp aanwezig. Na een zakelijk gesprek gingen we een broodje eten en spraken we over de politiek in België. Op dat moment zat België al een lage tijd zonder regering. Hij vertelde dat er voor iedere ministerpost 2 a 3 ministers nodig zijn, Nederlands-, Frans- en Duitstalig. Waanzin gewoon, wat een vertoning.

  De Vlamingen mag wat mij betreft bij Nederland komen, de Duitse gedeelte ook of bij Duitsland, Die andere gasten, laten die maar een wijntje drinken met die Fransen.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Knop = Knoop

  Te snel op verzenden gedrukt, helaas kan je dat niet meer verbeteren.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Waarom verbaast mij dit niks. Als je België alleen al in rijd, denk je een derde wereld land terecht zijn gekomen. Wellicht Vlaanderen en Wallonië toch een keer splitsen.

 • Profielfoto
  JLnl

  Belgie is uitsluitend van belang om doorheen te rijden richting Frankrijk 😀

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Magisch/Tragisch dat de Europese -Unie- zetelt in een van de meest hopeloos verdeelde landen van Europa.

 • Profielfoto
  Di May

  Alexander Henket op 10 juli 2019 19:33
  Magisch/Tragisch dat de Europese -Unie- zetelt in een van de meest hopeloos verdeelde landen van Europa.

  Snap je de symboliek daarvan niet ?
  België is trouwens net als de unie een artefact.

 • Profielfoto
  Di May

  JLnl op 10 juli 2019 12:15
  Belgie is uitsluitend van belang om doorheen te rijden richting Frankrijk 😀

  Of om uit weg te vluchten richting Frankrijk.

 • Profielfoto
  Di May

  Qua snelheid is het landelijke Frankrijk hier niet veel beter.

  Wij moeten het – als alles goed gaat – doen met hooguit 2 Mbps.
  Uiteraard de prijs die wij betalen voor de rust, weg van alle gedoe.

  Maar de ± 50 Mbps die wij gewoon waren in ’t landelijke
  Vlaanderen … eerlijk toegegeven, die mis ik wel.