Apple Watch: walkietalkie uit­geschakeld wegens afluister­gevaar

Door: Raymon Mens - 4 reacties

De Apple Watch heeft sinds watchOS 5 een leuke nieuwe functie, namelijk een walkietalkie. Je kunt gemakkelijk met iemand praten via je pols. Heel Inspector Gadget, maar door een probleem met de beveiliging kon de functie gebruikt worden om iPhone-gebruikers af te luisteren.

Daarom heeft Apple de functie tijdelijk uitgeschakeld. Het is nog steeds mogelijk om de walkietalkie-app op het horloge te openen, maar deze kan geen verbinding meer maken. In een toekomstige update wordt het probleem opgelost. Dat heeft Apple bevestigd tegenover Amerikaanse media.

Afluisteren via je Apple Watch

Apple verklaart dat er geen andere manier was om dit veiligheidslek in de kiem te smoren. Door de kwetsbaarheid kon een persoon via een walkietalkie-app naar de iPhone van een andere persoon luisteren zonder dat dit aangegeven werd. De bug was rechtstreeks aan Apple gerapporteerd via de meldingsmogelijkheid op de website. Apple biedt verder geen details over het lek. Het bedrijf zegt dat er geen gevallen van misbruik bekend zijn.

Walkietalkie is een app die een jaar geleden verscheen op de Apple Watch. Je kunt direct praten met een andere eigenaar van Apple Watch die is geregistreerd als contactpersoon. Precies zoals met een conventionele walkietalkie. Het is vooral handig voor korte mededelingen waar bellen niet de moeite voor is.

Apple Watch walkietalkie watchos 5 praat luister
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Walkietalkie na update weer bruikbaar

In een toekomstige update van watchOS is de walkietalkie weer bruikbaar. Apple biedt zijn excuses voor het ongemak aan en zal de functionaliteit zo snel mogelijk herstellen zodat de functie weer te gebruiken is op de Apple Watch.

Lees ook: ➔ Groepsbellen FaceTime tijdelijk onmogelijk door beschamende bug

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Afluisteren + walkietalkie…  Daar moet je eens over proberen na te denken 😂

   

 • Profielfoto
  polansky

  Shmoo op 11 juli 2019 12:30
  Afluisteren + walkietalkie…  Daar moet je eens over proberen na te denken 😂

   

  Dat is hetzelfde als bellen in de supermarkt en je beroepen op privacy.

 • Profielfoto
  steveb

  dan moet google ook verboden worden.
  want hier is het bewijs dat google mee luistert.
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/10/google-luistert-mee/

   

 • Profielfoto
  Indomarco

  Hello everybody, I’m using Walkietalkie, please put your fingers in your ears!