Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 juli 2019

‘Apple Watch krijgt volgend jaar nieuw MicroLED-scherm’

De Apple Watch was in 2015 het eerste Apple-product dat een OLED-scherm kreeg en loopt volgend jaar naar verluidt weer voorop. Apple gaat de wearable volgens een gerucht uitrusten met een MicroLED-scherm. Dat is een nieuwe techniek die vaak wordt gezien als de opvolger van OLED.

Volgens de Taiwanese publicatie Economic Daily News wordt de massaproductie van MicroLED-schermen gepland. Apple werkt hiervoor samen met LG en de Apple Watch zou het eerste product zijn dat van het nieuwe scherm wordt voorzien. Het moet in 2020 gebeuren.

Apple Watch in 2020 met MicroLED

Dit is een plausibel gerucht. Berichten over de nieuwe schermtechniek gaan terug tot 2017. Bovendien sleutelen naar verluidt 300 engineers aan MicroLED-schermen voor Apple-producten. De opvolger van OLED zou bijvoorbeeld ook zeer geschikt zijn voor VR/AR-brillen. Hoewel de massaproductie nu gepland wordt, duurt het volgens de Aziatische bronnen zeker negen maanden voordat voldoende schermen gemaakt zijn. Daarom gaat het om de Apple Watch voor 2020, niet die voor 2019.

Omdat het makkelijker is om kleine MicroLED-schermen te produceren, begint Apple waarschijnlijk bij de Apple Watch. De wearable was ook het eerste product dat een OLED-scherm kreeg. Bij de iPhone duurt het naar verwachting langer. Verwacht nog tot 2023 OLED-schermen in de iPhone.

MicroLED Apple Watch
Klik/tap voor groter.

Beter scherm, betere accuduur

MicroLED werkt net als OLED met individuele, microscopische LEDs die pixels vormen. Dat heeft als voordeel dat er in tegenstelling tot bij een LCD-scherm geen centrale backlight (licht achter het scherm) nodig is. MicroLED werkt dus net als OLED, maar het grote verschil is dat de LEDs niet van organisch materiaal zijn gemaakt. In plaats daarvan wordt galliumnitride gebruikt, dat is een halfgeleider. Dit zorgt ervoor dat de schermen minder gevoelig voor slijtage zijn en de pixels veel feller kunnen branden. Zo hoeft de helderheid minder hoog en dat is weer goed voor de accuduur. (Zie ook → MicroLED: Alles over Apple’s nieuwste schermtechniek)

Reageer op artikel:
‘Apple Watch krijgt volgend jaar nieuw MicroLED-scherm’
Sluiten