‘Apple Watch krijgt volgend jaar nieuw MicroLED-scherm’

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Apple Watch Series 4 arm

De Apple Watch was in 2015 het eerste Apple-product dat een OLED-scherm kreeg en loopt volgend jaar naar verluidt weer voorop. Apple gaat de wearable volgens een gerucht uitrusten met een MicroLED-scherm. Dat is een nieuwe techniek die vaak wordt gezien als de opvolger van OLED.

Volgens de Taiwanese publicatie Economic Daily News wordt de massaproductie van MicroLED-schermen gepland. Apple werkt hiervoor samen met LG en de Apple Watch zou het eerste product zijn dat van het nieuwe scherm wordt voorzien. Het moet in 2020 gebeuren.

Apple Watch in 2020 met MicroLED

Dit is een plausibel gerucht. Berichten over de nieuwe schermtechniek gaan terug tot 2017. Bovendien sleutelen naar verluidt 300 engineers aan MicroLED-schermen voor Apple-producten. De opvolger van OLED zou bijvoorbeeld ook zeer geschikt zijn voor VR/AR-brillen. Hoewel de massaproductie nu gepland wordt, duurt het volgens de Aziatische bronnen zeker negen maanden voordat voldoende schermen gemaakt zijn. Daarom gaat het om de Apple Watch voor 2020, niet die voor 2019.

Omdat het makkelijker is om kleine MicroLED-schermen te produceren, begint Apple waarschijnlijk bij de Apple Watch. De wearable was ook het eerste product dat een OLED-scherm kreeg. Bij de iPhone duurt het naar verwachting langer. Verwacht nog tot 2023 OLED-schermen in de iPhone.

MicroLED Apple Watch
Klik/tap voor groter.

Beter scherm, betere accuduur

MicroLED werkt net als OLED met individuele, microscopische LEDs die pixels vormen. Dat heeft als voordeel dat er in tegenstelling tot bij een LCD-scherm geen centrale backlight (licht achter het scherm) nodig is. MicroLED werkt dus net als OLED, maar het grote verschil is dat de LEDs niet van organisch materiaal zijn gemaakt. In plaats daarvan wordt galliumnitride gebruikt, dat is een halfgeleider. Dit zorgt ervoor dat de schermen minder gevoelig voor slijtage zijn en de pixels veel feller kunnen branden. Zo hoeft de helderheid minder hoog en dat is weer goed voor de accuduur. (Zie ook → MicroLED: Alles over Apple’s nieuwste schermtechniek)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Indomarco

  Tsja, ben ik over enkele uren inde VS, alwaar ik een Watch series 4 wil kopen. Nou is dit t wachten wel waard. Maar welke maand zou die in 2020 uitkomen?

 • Profielfoto
  polansky

  Indomarco op 22 juli 2019 15:44
  Tsja, ben ik over enkele uren inde VS, alwaar ik een Watch series 4 wil kopen. Nou is dit t wachten wel waard. Maar welke maand zou die in 2020 uitkomen?

  Zoals altijd september/oktober.

 • Profielfoto
  Stokking

  Als je daarvoor naar de VS moet…

  Wat een armoe…

 • Profielfoto
  Melle

  @indomarco – een jaar wachten voor dit? Een Apple watch doe je smorgens om, en gebruik je voor paar dingen en ik kan je zeggen dat noch een iets helder scherm, nog een iets langere batterij duur zelfs ook maar een verschil zouden maken in het gebruik van het apparaat. Mss 1% beter ofzo.

  En om daarvoor meer dan 1jaar 0% te hebben… zou gewoon heel slechte beslissing zijn, ofwel heb je eigenlijk gewoon geen Apple watch nodig…

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Stokking op 22 juli 2019 16:28
  Als je daarvoor naar de VS moet…

  Wat een armoe…

  Daarvoor naar de VS? Dat wordt helemaal nergens gezegd.

 • Profielfoto
  pruus

  En het jaar erop, een nog veel mooier scherm die dag en nacht aan kan blijven staan, met bijvoorbeeld de vaste wijzerplaat. Ja ja, de toekomst wordt heel mooi. Je moet er alleen op willen wachten. Oh ja, en ook nog sneller wordt hij dan.

 • Profielfoto
  Loyd

  Stokking op 22 juli 2019 16:28
  Als je daarvoor naar de VS moet…

  Wat een armoe…

  Wat een armoe om gelijk te oordelen terwijl  je nergens vanaf weet.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Indomarco op 22 juli 2019 15:44
  Tsja, ben ik over enkele uren inde VS, alwaar ik een Watch series 4 wil kopen. Nou is dit t wachten wel waard. Maar welke maand zou die in 2020 uitkomen?

  Als je nu de Apple Watch 4 wil kopen zou ik dat lekker doen. Je kan ook (mocht je dat willen) tot komende september wachten en kijken wat men daar aankondigt (of men dan de opvolger bekend maakt en of die features bevat waarvan jij denkt: ”Oh SH—! Die móet ik hebben!”. Ik denk namelijk dat er ook dít jaar (helaas(?)) weer een nieuwe Apple Watch uitkomt, want inmiddels zit ook de Watch in de jaarlijkse vernieuwingscyclus. Als je denkt het nog tot 2020 te kunnen uitzingen op basis van dit gerucht, dan moet je je afvragen hoe belangrijk de Apple Watch in eerste aanleg al voor je is.

  Voor mij is het met de Apple Watch destijds zo gegaan: ik dacht bij de Series 1: “ooh, dat lijkt me leuk(/interessant)”, maar keek de kat nog maar even uit de boom. Toen men rond de release van de Series 2 vervolgens de features voor rolstoelgebruikers uit de doeken deed, dacht ik: “nú wordt-ie pas écht interessant! Ik denk dat we die maar eens gaan aanschaffen.” Want de Apple Watch is tot op heden de smartwatch met de beste tracking voor rolstoelgebruikers. Qua hardware dan toch…

 • Profielfoto
  Indomarco

  Dank voor jullie reacties. Ik had al een series 1 welke ik heb weggegeven nadat ik een series 3 had gekocht, ook in de VS. Dus welbekend met de watch.
  (@stokking: ik ben hier lekker op vakantie hoor)

 • Profielfoto
  PowerMac

  Killing feature is camera op Apple Watch

 • Profielfoto
  PowerMac

  Een beter scherm is leuk, maar in tegenstelling tot een iPhone of iPad zit je er niet heel lang op de kijken (lezen).

  Dat het de accuduur verbetert is natuurlijk altijd goed: wat dat betreft mag de volgende versie nog wel iets groter zelfs dan de 4, voor mij geen probleem. Is persoonlijk natuurlijk.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als het aan mij ligt, wordt het scherm van de iPhone ook zo snel mogelijk vervangen. Sinds m’n Xs Max heb ik een OLED scherm en dat bevalt me niet. Op het oog niet scherper dan het scherm van m’n vorige iPhone (7 Plus), véél minder lichtsterk en de batterij uren sneller leeg. Van mij hoeft die OLED niet.