Apple ontkent aantijgingen over voortrekken eigen apps

Door: Raymon Mens - 7 reacties
iOS copyright
Archiefbeeld

Trekt Apple zijn eigen apps in de App Store voor? Het antwoord is volgens een onderzoek van The Wall Street Journal ja. Apple’s eigen apps zouden bij zoeken naar populaire termen in de App Store opvallend vaak bovenaan verschijnen. Apple ontkent deze aantijgingen echter met klem.

Volgens de krant toont Apple bij gangbare zoektermen in ruim 60 procent van de gevallen zijn eigen apps. Het gaat daarbij om woorden als ‘maps’. Als het bedrijf aan een app kan verdienen, zoals bij de Muziek-app en audioboeken het geval is, zouden Apple’s eigen apps zelfs in 95 procent van de zoekopdrachten worden aanbevolen.

Apple’s apps voorgetrokken in de App Store?

WSJ noemt audioboeken als voorbeeld. De app van AudioBooks.com stond twee jaar lang op de eerste plaats wanneer naar audioboeken gezocht werd. In september nam Apple’s eigen iBooks-app echter de eerste plaats in de zoekresultaten over. Dit zorgde ervoor dat de app van AudioBooks.com meteen 25 procent minder gedownload werd.

De krant sprak ook met ontwikkelaars die het niet eens zijn met het verschijnen van Apple’s eigen apps in de zoekresultaten. Dit zou het bedrijf uit Cupertino een oneerlijke voorsprong geven. Apple’s eigen apps zijn vaak vooraf op een iPhone of iPad geïnstalleerd en worden niet beïnvloed door reviews of beoordelingen van gebruikers.

Apple eigen apps app store 001
In Nederland worden bij algemene termen soms Apple’s eigen apps en soms externe apps bovenaan getoond – Klik/tap voor groter.

Apple ontkent: zo worden apps gerangschikt

Apple ontkent de aantijgingen. Het bedrijf claimt dat het eigen apps op geen enkele manier voortrekt. Het bedrijf heeft inmiddels een eigen steekproef gedaan en kon de bevindingen van The Wall Street Journal niet reproduceren.

Volgens Apple wordt machine learning gebruikt om de zoekresultaten samen te stellen. Daarbij spelen 42 factoren een rol, maar niet of de app door Apple is gemaakt. De voorkeuren van een gebruiker en of een app eerder geïnstalleerd is of reeds gekocht is, hebben wel invloed. Meer details wilde de iPhone-maker niet geven, dat zou ontwikkelaars die met trucs hoger in de zoekresultaten willen komen alleen maar in de kaart spelen.

Dit is overigens niet de eerste keer dat de App Store onder vuur ligt. In de VS hebben ontwikkelaars de Apple aangeklaagd omdat de tarieven die de iPhone-maker rekent oneerlijk zouden zijn. In Brussel loopt een onderzoek naar de vermeend machtsmisbruik. Spotify heeft Apple daar aangeklaagd, maar volgens Apple zit ook die aanklacht vol onwaarheden.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Gôh, wat is het gek dat Apple Maps bovenaan komt te staan als je zoek op ‘Maps’, of Apple Music dat bovenaan komt te staan als je zoekt naar ‘Music’.

  Vreemd verschijnsel. Laten we Apple daar de schuld van geven.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Night op 24 juli 2019 16:28
  Gôh, wat is het gek dat Apple Maps bovenaan komt te staan als je zoek op ‘Maps’, of Apple Music dat bovenaan komt te staan als je zoekt naar ‘Music’.

  Vreemd verschijnsel. Laten we Apple daar de schuld van geven.

  Ik zou me voorkunnen stellen als je van Google producten gebruik maakt dat google maps dan bovenaan komt. Heb je verder geen Google apps maar gebruik je Apple’s stock apps Dan Apple Maps.

  Het probleem is dat algoritmes geheim zijn. Enerzijds ook goed, anders is men alleen maar bezig met optimalisaties.

 • Profielfoto
  polansky

  Uiteraard!

  Wij van WC eend vinden WC wel de beste, maar zullen hem niet bovenaan de lijstjes zetten…..

  Heel geloofwaardig Apple…. (not).

 • Profielfoto
  wbreeman

  Ja en So What? Eigen appstore eigen apps: lijkt me logisch toch?

 • Profielfoto
  Bjorn

  Ja logisch toch, iedereen met wat verstand in zn knikker zou hetzelfde doen. Ook zijn dan de standaard apps makkelijk terug te vinden voor iedereen.

 • Profielfoto
  pruus

  Mensen, mensen, niet zo negatief. Apple staat vooraan in het alfabet, en daarom komen de apps vooraan te staan. Toch?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hoewel je het misschien “onethisch” zou kunnen noemen is er geen enkel bedrijf dat dit niet doet. (En daarmee vervalt gelijk de reden om er wat van te zeggen). Een bedrijf dat zijn eigen producten niet promoot is namelijk geen lang leven beschoren.

  Apple kan dus “ontkennen” wat het wil maar dit doen ze gewoon.