Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 5 juli 2019

Apple verwijderde 517 apps op aanvraag van China

Apple heeft in het tweede half jaar van 2018, 517 apps uit de App Store verwijderd op aanvraag van de Chinese overheid. Dat blijkt uit informatie in het Apple Transparency Report. De meeste apps zouden verwijderd zijn omdat ze pornografie of mogelijkheden om te gokken bevatten. Van alle landen diende China veruit het vaakst een verwijderverzoek in.

In het rapport gaat Apple in op de verzoeken die het bedrijf ontvangt van overheden wereldwijd. Dat kan gaan om het verwijderen van apps, omdat ze bijvoorbeeld lokale wetten overtreden, maar ook om het inzien van accountgegevens of in uitzonderlijke gevallen zelfs het delen van foto’s uit iCloud. Van iedere categorie deelt Apple een tabel waarin per land staat aangegeven hoeveel verzoeken er zijn gedaan, en hoeveel daarvan zijn toegekend.

China kampioen App Store verzoeken

Als het gaat om verwijderverzoeken is China de onbetwiste kampioen. Van de 626 apps die het land liever uit de App Store zag verdwijnen, heeft Apple er 517 verwijderd. Ter vergelijking: op nummer 2 staat Rusland dat van de 11 verzoeken 9 negen keer zijn zin kreeg. Nederland kreeg in alle gevallen de wind mee toen het vroeg om 8 apps te verwijderen. Volgens het rapport zouden die allemaal met illegaal gokken te maken hebben.

Opmerkelijk is ook het aantal keer dat China een apparaatverzoek indiende. Daarmee kan volgens Apple gevraagd worden naar details van apparaten in bijvoorbeeld fraude-onderzoeken, of wanneer overheden namens burgers een gestolen toestel willen terugvinden. Maar liefst 137 duizend (!) keer kreeg Apple zo’n verzoek van China binnen. Nog opmerkelijker is misschien nog hoe vaak het land daarin gelijk kreeg. 96% van de verzoeken werd namelijk toegekend. Australië staat op nummer 2, maar komt niet eens in de buurt van China met ruim 2,5 duizend verzoeken. Ook in deze statistieken speelt Nederland nauwelijks een rol. Van minder dan de helft van de 88 gevraagde apparaten verschafte Apple informatie.

Persoonlijke gegevens uit iCloud

Soms worden persoonlijke gegevens uit bijvoorbeeld iCloud opgevraagd. Apple is daar streng in en lijkt niet snel gehoor te geven aan deze verzoeken. Logisch, wanneer je bedenkt dat ook bijvoorbeeld je iCloud-foto’s tot deze categorie behoren. Toch probeerde opnieuw China het vaakst om deze informatie los te peuteren. Van de ruim 7 duizend accounts waar het informatie over vroeg, werd slechts drie keer persoonlijke informatie uit het account vrijgegeven.

Brazilië had het meeste succes en steekt er met kop en schouders bovenuit: het wilde informatie over 2,5 duizend accounts en kreeg daarbij van 213 accounts daadwerkelijk opgeslagen inhoud gestuurd. Ons kleine kikkerlandje wilde van 17 accounts details weten. Sommige details werden door Apple ook gegeven, maar geen enkele keer stuurde het door de gebruiker opgeslagen informatie mee.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verwijderde 517 apps op aanvraag van China
Sluiten