Apple Store-architect wil Notre-Dame met glas herstellen

Door: Dennis Hoogeveen - 16 reacties
Notre Dam met glazen constructie van Apple Store

De iconische Notre-Dame in Parijs krijgt misschien wel een glazen constructie die we kennen van de Apple Store. In april brandde een groot gedeelte van het eeuwenoude bouwwerk af, en kort daarna kondigde de Franse regering een architectuurwedstrijd aan om de torenspits te herbouwen. Nu hebben architecten die samen met Steve Jobs het Apple Store-concept bedachten, een ambitieus plan ingediend.

De architecten zeggen dat het afgebrande dak en de torenspits volledig met glas herbouwd kunnen worden. De concept-afbeeldingen geven de indruk dat het inderdaad gaat lijken op de beroemde constructies van de Apple Store. Volgens vaksite Dezeen heeft architectenbureau Eight Inc. het plan onlangs officieel ingediend.

Glazen constructie Apple Store

Eight Inc. is vooral bekend om de samenwerking met Steve Jobs bij het ontstaan van de Apple Stores. In 2001 opende de eerste locatie in de Verenigde Staten, het beeldbepalende glazen ontwerp kwam van het architectenbureau. Dat ontwerp was uniek in die tijd: alles was van glas. Bij het herstellen van de Notre-Dame zou dat ook mogelijk zijn. Door dikker glas te gebruiken is er geen lelijk, ondersteunend raamwerk nodig, stellen de ontwerpers.

De timing van het bureau komt op een goed moment. Onlangs besloot het Franse parlement dat het bouwwerk hersteld moet worden naar de staat zoals die op de dag van de brand was. Eerdere berichten suggereerden namelijk dat de kathedraal een volledig nieuw vormgegeven torenspits moest krijgen. Met het besluit dat het 13e-eeuwse gebouw herbouwd moet worden zoals het is afgebrand, maken de ingenieurs van de Apple Store een grotere kans: met glas kunnen alle vormen precies nagemaakt worden.

Notre-Dame met glazen constructie van Apple Store
Klik/tap voor groter. Eight Inc.

Herstellen Notre-Dame: een moeilijke klus

Met het indienen van dit plan is nog niets zeker. De Franse overheid bepaalt uiteindelijk welk plan doorgaat. Mocht gekozen worden voor het ambitieuze plan van glas, dan hebben de bouwers maar weinig tijd om de klus te klaren. Het doel is om in 2024, vlak voor de Olympische Spelen in Parijs, het herstel van de Notre-Dame af te ronden. Er is inmiddels van alle kanten kritiek op die krappe deadline, al is het begrijpelijk dat de Parijse politieke het pronkstuk klaar wil hebben voor het grote evenement.

De verspreidde foto’s beloven in ieder geval een spectaculair beeld van de herstelde Notre-Dame. Wat denk jij: zal de eeuwenoude Notre-Dame daadwerkelijk een glazen constructie krijgen van de Apple Store-architecten? Jony Ive zit misschien ook wel te wachten op een nieuw projectje.

Renders door Eight Inc.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Glas brandt in ieder geval niet 😉

 • Profielfoto
  KarelWillem

   …dat het bouwwerk hersteld moet worden naar de staat zoals die op de dag van de brand was. …

  En dat is niet met glas dus. Maar ze hebben in Parijs wel meer historische aanzichten met glas verneukt. .;) Dus dan kan dit er ook nog wel bij.

 • Profielfoto
  Night

  Klopt, menig Parijzenaar draait zich nog het liefst om in het graf door de glazen misvorming van Het Louvre…

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Een kerk is voor veel mensen een religieus gebouw en geen pronk of kunstwerk.   Deze architecten zullen echt geen religieuze bedoelingen hebben, alleen hun eigen eer en naam zullen voorop staan. Kortom laat ze maar bij de Applestore blijven en zich daar uitleven.

 • Profielfoto
  mrchablis

  Night op 18 juli 2019 17:57
  Klopt, menig Parijzenaar draait zich nog het liefst om in het graf door de glazen misvorming van Het Louvre…

  Voor de piramide er stond lag op die plaats een naar pis stinkende parking. Was niet echt mooier…

 • Profielfoto
  Di May

  Ik ben een fan in hart en nieren van Apple.
  En de Apple-schotel is een fraai stukje architectuur,
  die zijn plaats in de kunstgeschiedenis
  al ontegensprekelijk verdiend heeft.

  Maar de Notre-Dame ? …

  Wat oud is mag wat bij renovatie wat
  hedendaagse accenten krijgen.

  Maar dit is er naar mijn esthetische
  gevoelens veel te veel over.

  Bovendien, de Apple Stores
  zijn doorgaans strakke constructies,
  waar de glaspartijen terecht zijn.

  In dit geval …

   

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Zeer slecht idee. Ik vind het geen gezicht. Een dergelijk bouwwerk moet zo origineel mogelijk hersteld worden zonder hedendaagse toeters en bellen. (Dat was toch neem ik aan de bedoeling vlak voor de brand?)

 • Profielfoto
  aaa

  Night op 18 juli 2019 17:51
  Glas brandt in ieder geval niet 😉

  Echt wel, alleen op een andere temperatuur.

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik ben een enorme fan van het combineren van oud en nieuw. Ook dit vind ik prachtig. Ik zeg bouwen maar

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  n’ zwart dak dus …geheel in het deemoedige….” ora et labora”

 • Profielfoto
  polansky

  Wat een conservatieve gedachtes op een Apple site.
  Ik zou zeggen ‘Think different’.

  Prachtig met dat glas. Ik zeg doen!

 • Profielfoto
  PowerMac

  Prachtig!

  Paar Philips Hue-tjes erbij, die elke toerist naar believen kan veranderen van kleur en intensiteit, en weg gaat ie!

 • Profielfoto
  fredcaud

  Wie gaat elke dag die duivenpoep wegkuisen?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  polansky op 19 juli 2019 12:51
  Prachtig met dat glas. Ik zeg doen!

  Helemaal mee eens Polansky. Geweldig idee.

   

 • Profielfoto
  apple-man

  Ik weet niet wat ik hier van moet denken. Het zal er niet verkeerd uitzien. Maar van de andere kant geef ik KarelWillem en hendrik ijzerbroot alle bij gelijk wat betreft het originele historische aanzien. Dat moet in mijn ogen zo goed mogelijk behouden blijven en een glazen dak en toren doet daar toch wel afbreuk aan. Daarbij zitten er aan een glazen dak ook een aantal nadelen Glas word door de invloeden van het weer namelijk vuil zoals groene aanslag dat zich op het glas kan vormen. Dat moet dus ook weer schoon gemaakt worden wat steeds een zeer lastige en kostbare klus is. Verder is glas minder strek dan een gewone constructie zo kan dat glas beschadigt raken door extreme hagelbuien die steeds vaker voorkomen. Dus als ze echt besluiten om glas te gaan gebruiken moet dat  onderhand het sterkste en duurzaamste zijn wat er bestaat. zodat het ook tegen extreem weer kan en ongevoelig is voor weeraanslag. En als het op de franse aankomt geloof ik daar niet in aangezien zei nog als tijd van de franse slag zijn en vaak niet voor duurzaamheid gaan.

 • Profielfoto
  bigkevx2

  Over smaak valt niet te twisten dus dat ga ik ook niet doen maar heeft iemand al nagedacht hoe een 13e eeuws gebouw in staat zou moeten zijn om een loodzware glazen constructie te dragen?

  Ik vind het plan prima, het is niet aan mij of aan ons om hier een beslissing in te nemen maar ik durf met mijn volledige gebrek aan architectonisch kennis te stellen dat dit fysiek onmogelijk is zonder andere grote ingrepen in het gebouw aan te brengen.