Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 11 juli 2019

‘Apple staakt ontwikkeling AR-bril’

Apple is met ARKit een van de bedrijven die hard innoveert op het gebied van augmented reality. Er is echter een groot nadeel: je moet AR nu op het scherm van je iPhone of iPad bekijken. Een bril die je hele gezichtsveld beslaat zou voor een veel betere ervaring zorgen. Volgens een nieuw gerucht gaat Apple toch niet zo’n AR-bril maken.

Dat is opmerkelijk, want er gingen al lang geruchten over een AR-bril van Apple. Zo hebben onder andere de bekende analist Ming-Chi Kuo en Bloomberg-repoter Mark Gurman hier melding van gemaakt. Nu zegt het matig betrouw­bare DigiTimes dat Apple de ontwikkeling van zijn AR-bril gestaakt heeft.

AR-bril Apple in de ijskast?

Apple is al meer dan tien jaar bezig met onderzoek naar VR en AR. Dat blijkt uit diverse patentaanvragen van het bedrijf. CEO Tim Cook praat altijd vol enthousiasme over augmented reality en intern zou een onderzoeksteam van 100 werknemers de mogelijkheden verkennen. Naar verluidt is Apple nu tot de conclusie gekomen dat een eigen bril nog een stap te ver is.

Dit bericht spreekt eerdere geruchten tegen. Eerder dit jaar hoorden we nog dat de productie van Apple’s AR-bril eind 2019 zou starten. Het ging toen wel om een beperkt model dat een iPhone nodig zou hebben om te werken. Of het om het permanent staken van de ontwikkeling gaat, of een pauze totdat de technologie volwassener is, is op dit moment onbekend.

Augmented Reality ARKit
ARKit werkt nu alleen op iOS-apparaten – Klik/tap voor groter.

Consumentenbrillen komen moeilijk op gang

Andere fabrikanten hebben al langer een AR-bril op de markt, maar dat is niet bepaald een succes te noemen. Google Glass is een bekend voorbeeld van een geflopt product en ook Microsoft richt zich met de Hololens steeds meer op zakelijk gebruik. Magic Leap is nog wel aanwezig op de consumentenmarkt, maar heeft na een jarenlange hype een zeer beperkte bril uitgebracht. Dat Apple de kat nog even uit de boom kijkt, is dus helemaal niet vreemd.

Reageer op artikel:
‘Apple staakt ontwikkeling AR-bril’
Sluiten