Huub Everstijn
Huub Everstijn Diensten 22 juli 2019

Gerucht: Apple komt tijdens WWDC 2020 met SiriOS

Virtuele assistenten met stembediening vinden hun weg naar steeds meer huizen en het aantal bedrijven dat ‘voice’ omarmt is steeds groter. Dat kun je lezen in het Voice Tech Report 2019 van Mangrove Capital Partners (MCP). Tot zover weinig nieuws. In het rapport staat echter ook een interessante voorspelling over Siri.

Volgens MCP onthult Apple tijdens WWDC 2020 namelijk SiriOS. Dat moet het ecosysteem rondom Apple’s virtuele assistent een aanzienlijke boost geven. Siri wordt nu vaak nog gezien als de minst nuttige virtuele assistent.

SiriOS als volgende stap?

Helaas zijn er weinig details in het rapport te vinden. De voorspelling dat Siri volgend jaar zijn eigen OS krijgt is echter niet onrealistisch. Apple bouwt voor steeds meer apparaten en toepassingen een eigen OS. De iPad krijgt in september niet iOS 13, maar iPadOS 13. Dat is een aangepaste versie van iOS die toegespitst is op de iPad. De HomePod zou een logische kandidaat zijn voor SiriOS.

Het is al langer duidelijk dat Siri een grote revisie nodig heeft. Momenteel kan Apple’s virtuele assistent alleen via iOS-apps met externe diensten en servers communiceren. Ontwikkelaars doen dit via SiriKit in hun apps. Concurrenten Alexa en Google Assistent communiceren echter zelfstandig met diensten en servers en vereisen geen apps op een smartphone of tablet. Dit is een logische stap die Apple met een eigen OS voor Siri ook kan maken.

iPhone en Homepod
De Apple HomePod – Klik/tap voor groter.

Privacy wel degelijk een zorg

Apple benadrukt vaak dat al zijn diensten, ook Siri, met maximale privacy worden gemaakt. Er wordt geen grootschalige dataverzameling toegepast. Is dat overdreven? Nee. Een onderzoek van Microsoft gaf onlangs aan dat 41% van de gebruikers privacyzorgen bij het gebruik van een virtuele assistent heeft. Dat heeft vooral betrekking op passief luisteren. Slimme speakers luisteren altijd naar een bepaald woord zoals ‘Hey Siri’ of ‘OK Google’ en starten dan met het interpreteren van een commando. Eerder wordt geen data naar servers gestuurd, is de belofte.

Toch hebben niet alle bedrijven altijd hun best gedaan om transparant te zijn en zorgen weg te nemen. Producten van Nest die zich niet via spraak laten bedienen, bleken zonder dat iemand het wist een geïntegreerde microfoon te hebben. Amazon luistert naar een klein deel van de gesprekken met Alexa. Voor trainingsdoeleinden. Ook Google kwam onlangs om iets vergelijkbaars in het nieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gerucht: Apple komt tijdens WWDC 2020 met SiriOS
Sluiten