Apple Park: Apple’s hoofd­kantoor zweeft en dit is waarom

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Californië werd de afgelopen dagen door sterke aardbevingen opgeschrikt. De lokale bevolking reageert er verbazingwekkend rustig op. Men beseft dat leven in het gebied van de San Andreasbreuk risico’s met zich meebrengt. Er is echter veel inspanning nodig om gebouwen te beschermen. Apple is bij zijn nieuwe hoofdkantoor (Apple Park) werkelijk tot het uiterste gegaan.

Apple’s hoofdkantoor blijkt te zweven. Dat wil zeggen: het is op 692 reusachtige plateaus gebouwd die in het ergste geval tot 1,2 meter in elke richting kunnen slingeren. Steve Jobs heeft dit systeem in de ontwerpfase van het gebouw bedacht. Het is gebaseerd op een speciale Japanse uitvinding.

Apple Park zweeft: tegen aardbevingen

Er zijn complexe maatregelen genomen om Apple’s cirkelvormige hoofdkantoor te beschermen tegen aardbevingen. Apple gaf een verslaggever van The New York Times een kijkje in de kelders van het gebouw. Daar staan de grote, blauwe plateaus waar Apple Park geheel op rust. Zowel het cirkelvormige hoofdgebouw als de bijbehorende gebouwen op de campus zijn van dit systeem voorzien.

Apple Park 001
Afbeelding via: New York Times – Klik/tap voor groter.

Als de grond trilt, kan het gebouw tot wel anderhalve meter in elke richting verschuiven. Stel je een ijsblokje op een bord voor. Als je het bord heen en weer schudt, blijft het ijsblokje relatief stationair. In Japan wordt deze technologie vrij veel gebruikt, maar in de VS is dit systeem redelijk uniek. Apple Park is dan ook 80 procent beter bestand tegen schokken dan andere gebouwen in de omgeving.

Veel aardbevingen rondom San Francisco

In Californië worden jaarlijks ongeveer tienduizend aardbevingen gemeten, waarvan de meeste niet eens worden gevoeld door inwoners. Meestal zijn dit kleine bevingen, met een magnitude tussen de 0 en 4 op de Schaal van Richter. Deze bevingen zorgen voor lichte schade en nagenoeg geen gewonden. De afgelopen eeuwen zijn er echter een aantal grote aardbevingen geweest die enorme schade hebben aangericht. Er wordt nu op de volgende grote beving gewacht. Het is een kwestie van tijd. Maar één ding is zeker: Apple is voorbereid.

Apple Park aardbeving 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Vlindertoetsenbordmechanismefunderingsysteem

 • Profielfoto
  Edwin

  😁

  In Japan staan veel van die wolkenkrabbers op een ssort grote rubber blokken.
  Heb ik ooit eens een documentaire over gezien op Discovery Chanel…

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  Laten we eerlijk zijn: ik ben verreweg geen bouwkundige, maar wat als er een aardbeving plaatsvindt en al deze pilaren uit het lood staan (laten we zeggen: ze staan maximaal uitgeslagen naar één zijde). Zou dan bij de volgende beving niet nog steeds het gebouw instorten, aangezien het terugzetten naar het midden mij onwaarschijnlijk lijkt.

 • Profielfoto
  stopa

  Kom een keer naar Groningen en beleef een aardbeving van 3,4. Dan schud je hele huis en mag je blij wezen als alles in je porseleinkast nog heel is.

  Ik heb er 2 van de categorie 3,4 meegemaakt en die waren niet mis.

 • Profielfoto
  Gigs

  Robbert-Jan op 11 juli 2019 17:06
  Laten we eerlijk zijn: ik ben verreweg geen bouwkundige, maar wat als er een aardbeving plaatsvindt en al deze pilaren uit het lood staan (laten we zeggen: ze staan maximaal uitgeslagen naar één zijde). Zou dan bij de volgende beving niet nog steeds het gebouw instorten, aangezien het terugzetten naar het midden mij onwaarschijnlijk lijkt.

  Op de animatie kun je zien dat de pilaren niet op vlakke maar holle / concave plateaus staan. Onder het gewicht van het hele gebouw schuiven de pilaren dus uiteindelijk weer naar het laagste punt; terug op hun oorspronkelijke plek.

  Als alles goed werkt tenminste….

 • Profielfoto
  donut

  mooi systeem idd – de zijdelingse kracht van de aardbeving wordt omgezet in een verticale kracht die het gehele gebouw omhoog tilt. MAW het gewicht van het gebouw wordt ingezet als demper.

  Maar wat gebeurt er bij een aardbeving die een verticale verschuiving veroorzaakt. Blijkbaar verwachten ze die niet.