Apple kaapt wederom belangrijk kop­stuk van Tesla weg

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Apple is onder medewerkers van Tesla populair. En dan bedoelen we niet als elektronicamerk, maar als werkgever. Er is wederom een kopstuk uit het bedrijf van Elon Musk naar Apple overgestapt. Het gaat om Steve MacManus, die bij Tesla een hoge functie als Vice Pesident of Engineering had.

Wat MacManus bij Apple gaat doen is niet publiek bekend. Volgens zijn LinkedIn-profiel heeft hij de titel Senior Director, maar van welke afdeling is niet duidelijk. Gezien zijn ervaring bij Tesla is het waarschijnlijk Project Titan, oftewel Apple’s projectgroep die aan een zelfrijdend voertuig sleutelt.

Steve MacManus van Tesla naar Apple

Volgens Bloomberg, dat het nieuws als eerste opmerkte, heeft MacManus uitgebreide ervaring met zowel het exterieur als interieur van voertuigen. Hij werkte sinds 2015 bij Tesla en was daarvoor werkzaam bij onder andere Jaguar, Bentley en Aston Martin.

MacManus is niet de eerste Tesla-manager die naar Apple komt. Onlangs nam Apple Michael Schwekutsch al aan. Hij ontwikkelde onder andere het aandrijfsysteem voor het bedrijf van Elon Musk. Eind 2018 vertrok ontwerper Andrew Kim, die belangrijke onderdelen van het interieur van Tesla voertuigen maakte, ook al naar Apple.

Apple Tesla Macmanus
Steve MacManus (links) op archiefbeeld van Tesla – Klik/tap voor groter.

Onduidelijkheid rondom Apple Car

Apple werkt al enige tijd aan een eigen systeem voor autonome voertuigen. CEO Tim Cook maakt er geen geheim van en noemt het ‘de moeder van alle AI-projecten’. Wat Apple precies met zelfrijdende auto’s van plan is, blijft echter onduidelijk. Onder de naam Project Titan wordt al een tijdje aan de techniek gesleuteld, maar de berichtgeving spreekt elkaar vaak tegen. Zo verplaatste het bedrijf uit Cupertino begin 2019 een groot aantal medewerkers over naar andere afdelingen. Dat leek het einde van dit project.

Later werden echter toch weer nieuwe ingenieurs aangenomen en een start-up genaamd Drive.ai overgenomen. De komst van nóg een Tesla-kopstuk toont in ieder geval aan dat de ‘Apple Car’ springlevend is. In welke vorm dan ook.  (Zie ook → Nieuwe details over Apple’s zelfrijdende auto)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ondertussen moeten er bij Apple toch alleen maar kopstukken en zwaargewichten werken.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Shmoo :

  Kan misschien logisch zijn voor iets als Titan.
  Bij dergelijk project is het best mogelijk, tenminste
  in dit pre-stadium toch, dat enkel de
  knapste koppen nuttig zijn.

 • Profielfoto
  pruus

  Zwaargewichten werken in het algemeen niet hard, omdat ze anderen het werk laten doen, maar krijgen wel een zware pot mee naar huis, elke maand weer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nou misschien komt er toch nog ‘s een piepklein zelfrijzend Titan autootje van de lopende band over een paar jaar. Ik vind het tot nu toe maar een raat wazig project. Eerst veel mensen aannemen, dan vertrekken er weer veel en nu komen de kopstukken weer aanwaaien. Graag spijkers mét koppen! Een zelfrijdende Apple Up!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  *zelfrijdend bedoel ik natuurlijk 😄 maar ik kan het hier niet wijzigen. Dat doet de autocorrectie wel 🙄. Hoewel zelfrijzend bij een VW Apple Up! ook niet gek zou zijn. Bij elke update een maatje groter. 😂

 • Profielfoto
  Edwin

  @Pruus
  Waarom werken ze niet hard? Weet jij veel wat ze allemaal doen?! Misschien leveren ze fysiek weinig inspanning maar mensen met zulke grote verantwoordelijkheden moeten vaak beslissingen maken waar ze hard op afgerekend kunnen worden. En ook moeten ze vaak dag en nacht beschikbaar zijn voor het bedrijf! Het lijkt mij geen baan die iedereen zomaar even kan uitvoeren en daarom worden ze goed beloond! Ik heb daar niets op tegen…