Minder dan helft iPhone-gebruikers weet welk model ze hebben

Door: Noah Korevaar - 15 reacties
iPhone XR 2 2019

Normaliter beperken we ons liever tot wetenschappelijke onderzoeken, maar een recente survey van het Amerikaanse Decluttr is te interessant om niet mee te nemen. Dat is een aanbieder van gerefurbishte telefoons, tablets en andere gadgets.

Weet jij welke iPhone je hebt?

Zij hielden een survey onder 2000 eigenaren van een smartphone. Daaruit kwamen een aantal interessante conclusies naar voren. Bij eigenaren van een Samsung Galaxy smartphone is de kans bijvoorbeeld een stuk groter dat ze weten welk model ze hebben, dan bij een iPhone-gebruiker.

Van de eigenaren van een iPhone XR of iPhone wist slechts 44 procent welke telefoon ze hadden. Bij de iPhone 8 ging het om 45.9 procent. Als je het over de Samsung Galaxy S9 Plus had, dan wist maar liefst 71.32 procent om welk toestel het ging. Bij de Galaxy S8 58.43 procent.

50 procent van de respondenten heeft het afgelopen jaar een nieuwe smartphone gekocht. De grootste reden voor het upgraden was vrij simpel: 31 procent van die upgraders gaf aan dat ze een nieuwe toestel hebben gekocht omdat hun vorige toestel kapot was. 26 procent wilde simpelweg een sneller toestel hebben.

In een markt waar de prijzen jaar op jaar blijven stijgen, zijn vooral de volgende cijfers interessant. 43 procent van de upgraders heeft 500 dollar of meer betaald. 86 procent van hen concludeert dat hun nieuwe toestel dat bedrag waard is.

Verder gaat het onderzoek vooral in op refurbished toestellen, want dat is de business van de partij in kwestie. Gelukkig zijn er verder ook nog een aantal andere interessante conclusies op te merken.

Waterdicht, NFC en 5G

Zo wist slechts 40 procent van de eigenaren van een Galaxy S7, Galaxy S8 of Galaxy S9 dat hun toestel draadloos geladen kan worden. Meer dan 50 procent van de eigenaren van een iPhone X, iPhone XR of iPhone XS weet dat hun toestel waterdicht is. Daar doet de marketingmachine van Apple dus goed zijn werk. Aan de andere kant: slechts 14 procent weet van NFC af.

Ook pijnlijk: uit dit onderzoek wordt zeer duidelijk dat veel Amerikanen geen idee hebben wat 5G is. 33 procent van de Amerikanen claimt dat ze een 5G toestel hebben, wat natuurlijk niet kan. Sterker nog, sommigen concluderen zelfs dat hun 5G toestel merkbaar sneller is dan 4G. Wellicht valt dit soort verwarring toe te wijzen aan smerige trucjes zoals ‘5G Evolution’. Daarover lees je hier meer. 

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Kneuzen

 • Profielfoto
  Niels

  Tja, er loopt genoeg ongeïnformeerd volk op deze aardbol, zolang er een Apple logo op staat vinden ze het vaak al best.

 • Profielfoto
  digilb

  Wat ik zelf regelmatig in mijn omgeving hoor is: “Nee, ik heb geen Android. Ik heb een Samsung.” Goed bezig, marketing afdeling!

  Er zullen vast ook veel iPhone gebruikers zijn die niet weten op welk OS het draait (hé, besturingssysteem… wat is dat?).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat je pas echt gaat schrikken als je een testje zou doen tussen mensen die het wel weten. Dus mensen die begrijpen wat iPhone en iOS is en wat Samsung en Android is.

  Dan vraag je aan beide volkjes eens (die dat gedeelte begrijpen) wie de CEO van het bedrijf is en/of ze meer belangrijke figuren binnen het bedrijf kunnen opnoemen. Kijken hoe lelijk de cijfers dan zijn. 😁

   

 • Profielfoto
  error

  Ik heb een I-phone X1 en die leg ik ’s nachts in een bak water om op te laden.

 • Profielfoto
  Martin67

  Ik denk dat ik het wel snap.

  Opa’s en Oma’s krijgen vaak de afdankertjes van de kleinkinderen, ze kunnen ermee bellen appen and that’s it. Prima toch? en aangezien een oude iPhone nog best een paar jaar mee gaat zonder software updates, zijn grootouders en ouders maar wat blij met hun iPhone.

  -Wat voor telefoon heeft u?

  *Een iPhone

  Welk model?

  *van Apple

  (voorbeeld gesprek van interview welk model iPhone)

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  O, dan ben ik vast een kneus……………

  Mijn toestel is van einde 2018 en einde 2020 heb ik weer een nieuwe, welk type? Het zou me echt aan mijn reet roesten. IOS versie, de laatste, heet deze sinterklaas, dikke nel of flamoes, je raad het al,………. ook dat zal aan mijn reet roesten.

 • Profielfoto
  VxP

  Op de ouderen na, best lachwekkend dat mensen dat niet weten. 🤣

  Zijn vast dezelfde die overal maar klakkeloos op klikken en dan achteraf klagen dat ze opgelicht zijn door spam mail. 🤣🤣🤣

  Er zijn politieke partijen die zich volledig richten op dit soort mensen door loze beloften en ongefundeerde kreten waar zij gevoelig voor zijn.

 • Profielfoto
  KeKo

  Genoeg collega’s krijgen na x-tijd een nieuwe iPhone. En die nieuwe iPhone werkt: Misschien net iets sneller, misschien iets betere foto’s, maar als je niet zo geïnteresseerd bent in de mogelijkheden, dan kijk je ook niet verder. Je krijgt hem in je handen gedrukt in een hoesje en eigenlijk ziet hij eruit als de vorige die je had. Als je het niet bijhoudt, hoezo zou je dan moeten weten dat het ding waterdicht is of draadloos opgeladen kan worden? Het staat niet op de doos, handleiding zit er niet bij (al leest niemand die al zou die er wel bij zitten) en een draadloze lader zit er ook niet bij. Maar het belangrijkste: het boeit de meeste mensen niet.

  Ik vind dit tekenend voor de stagnatie van de verkopen. De nieuwe modellen bieden weinig extra’s meer waar je echt op zit te wachten. Misschien de fanatieke OMT’er wel, maar het gros van de mensen wil gewoon mailen, bellen, appen en kijken wat er in de bonus is. En ja dat kan net zo goed op een iPhone 6 als een iPhone 8, en weet je: in het hoesje zien die er exact hetzelfde uit, maar zonder is het verschil voor iemand die het niet boeit ook minimaal.

 • Profielfoto
  Kotter86

  KeKo op 3 juli 2019 19:59
  Genoeg collega’s krijgen na x-tijd een nieuwe iPhone. En die nieuwe iPhone werkt: Misschien net iets sneller, misschien iets betere foto’s, maar als je niet zo geïnteresseerd bent in de mogelijkheden, dan kijk je ook niet verder. Je krijgt hem in je handen gedrukt in een hoesje en eigenlijk ziet hij eruit als de vorige die je had. Als je het niet bijhoudt, hoezo zou je dan moeten weten dat het ding waterdicht is of draadloos opgeladen kan worden? Het staat niet op de doos, handleiding zit er niet bij (al leest niemand die al zou die er wel bij zitten) en een draadloze lader zit er ook niet bij. Maar het belangrijkste: het boeit de meeste mensen niet.

  Ik vind dit tekenend voor de stagnatie van de verkopen. De nieuwe modellen bieden weinig extra’s meer waar je echt op zit te wachten. Misschien de fanatieke OMT’er wel, maar het gros van de mensen wil gewoon mailen, bellen, appen en kijken wat er in de bonus is. En ja dat kan net zo goed op een iPhone 6 als een iPhone 8, en weet je: in het hoesje zien die er exact hetzelfde uit, maar zonder is het verschil voor iemand die het niet boeit ook minimaal.

  Hoesje? Nog nooit gebruikt…

 • Profielfoto
  hummel003

  Allemaal kinderen die hun iPhone gekregen hebben. Als je die zelf betaald dan weet je goed genoeg wat je gekocht hebt

 • Profielfoto
  Milez

  Ik begrijp niet waarom dat zo belangrijk zo zijn. Toevallig ben ik heel slecht met getallen – mijn leeftijd kan ik bijvoorbeeld ook nooit onthouden, die moet ik telkens uitrekenen (waarbij ik altijd even moet nadenken om me te herinneren welk jaar het is). Verder functioneer ik prima in de maatschappij.

  Mijn iPhone is een XR die iOS 12.3 draait, maar dat heb ik zonet dus even nagekeken.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Is ook niet belangrijk, ik heb geen problemen met getallen, maar als ik een nieuw toestel neemt dan weet ik wel welke het is. Als ik deze een paar weken hebt moet je het mij niet vragen welke het is, interesseert me echt geen reet, hij moet werken, ik heb andere shit aan mijn hoofd om met zulk onzinnige geneuzel bezig te zijn.

  Het is een beetje kinderachtig om andere mensen uit te lachen die dit niet weten. Maar als dit nu zo belangrijk is, dan is het beroerd met sommige mensen gesteld.

 • Profielfoto
  Remko

  Goed het is duidelijk…
  De meeste mensen zijn onwetende schaapjes.
  Maar Apple maakt het ook niet makkelijk…
  Zet gewoon een klein model-nummer achterop de phone.
  Bijv 7 of 8 of X of 11
  En doe niet zo moeilijk met XS of XR
  Pfffffffg

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Gevalletje ‘Domme Amerikanen?’