Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 3 juli 2019

Minder dan helft iPhone-gebruikers weet welk model ze hebben

Normaliter beperken we ons liever tot wetenschappelijke onderzoeken, maar een recente survey van het Amerikaanse Decluttr is te interessant om niet mee te nemen. Dat is een aanbieder van gerefurbishte telefoons, tablets en andere gadgets.

Weet jij welke iPhone je hebt?

Zij hielden een survey onder 2000 eigenaren van een smartphone. Daaruit kwamen een aantal interessante conclusies naar voren. Bij eigenaren van een Samsung Galaxy smartphone is de kans bijvoorbeeld een stuk groter dat ze weten welk model ze hebben, dan bij een iPhone-gebruiker.

Van de eigenaren van een iPhone XR of iPhone wist slechts 44 procent welke telefoon ze hadden. Bij de iPhone 8 ging het om 45.9 procent. Als je het over de Samsung Galaxy S9 Plus had, dan wist maar liefst 71.32 procent om welk toestel het ging. Bij de Galaxy S8 58.43 procent.

50 procent van de respondenten heeft het afgelopen jaar een nieuwe smartphone gekocht. De grootste reden voor het upgraden was vrij simpel: 31 procent van die upgraders gaf aan dat ze een nieuwe toestel hebben gekocht omdat hun vorige toestel kapot was. 26 procent wilde simpelweg een sneller toestel hebben.

In een markt waar de prijzen jaar op jaar blijven stijgen, zijn vooral de volgende cijfers interessant. 43 procent van de upgraders heeft 500 dollar of meer betaald. 86 procent van hen concludeert dat hun nieuwe toestel dat bedrag waard is.

Verder gaat het onderzoek vooral in op refurbished toestellen, want dat is de business van de partij in kwestie. Gelukkig zijn er verder ook nog een aantal andere interessante conclusies op te merken.

Waterdicht, NFC en 5G

Zo wist slechts 40 procent van de eigenaren van een Galaxy S7, Galaxy S8 of Galaxy S9 dat hun toestel draadloos geladen kan worden. Meer dan 50 procent van de eigenaren van een iPhone X, iPhone XR of iPhone XS weet dat hun toestel waterdicht is. Daar doet de marketingmachine van Apple dus goed zijn werk. Aan de andere kant: slechts 14 procent weet van NFC af.

Ook pijnlijk: uit dit onderzoek wordt zeer duidelijk dat veel Amerikanen geen idee hebben wat 5G is. 33 procent van de Amerikanen claimt dat ze een 5G toestel hebben, wat natuurlijk niet kan. Sterker nog, sommigen concluderen zelfs dat hun 5G toestel merkbaar sneller is dan 4G. Wellicht valt dit soort verwarring toe te wijzen aan smerige trucjes zoals ‘5G Evolution’. Daarover lees je hier meer. 

Reageer op artikel:
Minder dan helft iPhone-gebruikers weet welk model ze hebben
Sluiten