Extra maatregelen tegen lekken nieuwe iPhone

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Als er één Apple-product is waarvan je zeker weet dat er ieder jaar talloze lekken zijn, dan is het wel de nieuwe iPhone. Van onderdelen tot behuizingen en technische tekeningen. We hebben het de afgelopen jaren voorbij zien komen. Het verrassingseffect tijdens de onthulling is daardoor weg.

Volgens een bericht van The Information (betaalmuur) neemt Apple nu extra maatregelen. Het bedrijf richt zich minder op medewerkers die onderdelen uit fabrieken smokkelen, maar wil voorkomen dat technische CAD-tekeningen lekken. Productiemedewerkers in Azië zijn overigens nog altijd creatief met het smokkelen van onderdelen uit fabrieken.

Onderdelen nieuwe iPhone creatief gesmokkeld

Apple heeft een eigen New Product Security Team dat al heel wat creatieve fratsen heeft onderschept. Zo wist een Chinese medewerker in 2013 duizenden iPhone 5c-behuizingen buit te maken door met een vrachtwagen en vervalste papieren een order op te komen halen. Een omgekochte beveiliger schakelde de camera’s tijdens deze operatie uit. In een fabriek van Apple’s Chinese productiepartner Jabil werd ook een kuil achter een grote machine gegraven om onderdelen naar buiten te smokkelen.

Apple heeft strenge veiligheidsregels opgelegd aan zijn leveranciers. Camera’s voor gezichtsherkenning, metaaldetectoren in vuilnisbakken en fraude­bestendige labels zijn verplicht. Er zijn ook regelmatige audits. Volgens The Information krijgen leveranciers bij een lek boetes van miljoenen dollars. Foxconn echter niet, dat krijgt een speciale behandeling als grotere partner.

iPhone fabriek medewerker
Klik/tap voor groter.

Extra maatregelen

Naast onderdelen en behuizingen, is een nieuw soort lek op komst. Er worden regelmatig technische CAD-tekeningen van een nieuwe iPhone op internet gepubliceerd. Soms lekken de volledige CAD-bestanden met alle afmetingen van de behuizing erin uit. Met deze 3D-tekeningen is het een eitje om dummy-modellen te maken. Dit was bijvoorbeeld bij de iPhone XS het geval en ook dit jaar zagen we al CAD-tekeningen die het nieuwe camera-ontwerp van de iPhone 11 min of meer bevestigen.

Apple neemt nu maatregelen om de verspreiding van deze vertrouwelijke bestanden te voorkomen. Ze hebben een digitale vingerafdruk die uniek is voor iedere leverancier. Bovendien mogen ze alleen worden bekeken op computers die niet met het internet of een ander netwerk zijn verbonden. Kunnen deze inspanningen de lekken stoppen? Niets is zeker. In 2017 zei Apple echter wel dat er nu meer lekken op het hoofdkantoor in Cupertino dan bij onderaannemers zijn.

iPhone 11 render
Een render van de ‘iPhone 11’ op basis van gelekte CAD-tekeningen – Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ik wacht op de test apparaten in het veld met camouflage-striping er op. Of nog mooier, in een Huawei of Xiaomi ingebouwd.

 • Profielfoto
  koen

  Ik dacht dat ze tegenwoordig allemaal waterdicht waren?

 • Profielfoto
  Zodiack

  koen op 18 juli 2019 22:25
  Ik dacht dat ze tegenwoordig allemaal waterdicht waren?

  Scherp 🤣

 • Profielfoto
  icegodd

  lelijkste iPhone ooit.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Die tijd is voorbij: denk niet dat het te stoppen is, gezien de veelvuldige mock-ups die allemaal op elkaar lijken.

  Het is geen 1998 meer met Thinksecret.com e.a.

 • Profielfoto
  donut

  Nu snap ik dat Ive is weggegaan: idd super lelijk