‘Apple gaat naast series ook exclusieve podcasts aanbieden’

Door: Raymon Mens - 3 reacties
tech­podcast­festival 2019
(Afbeelding: Apple)

Apple gaat steeds meer exclusieve content aanbieden. De afgelopen tijd onthulde het bedrijf uit Cupertino namelijk Apple TV+ met eigen series en Apple Arcade met een selectie exclusieve games. Volgens zakenblad Bloomberg komen daar binnenkort ook exclusieve podcasts bij.

Op het gebied van audio-entertainment is Apple nog steeds dominant. iTunes en de Podcasts-app zijn de grootste aanbieders van gesproken enter­tainment. Er is echter steeds meer concurrentie. Zo investeert Spotify fors in audio-shows. De streaming­dienst beklonk onlangs een exclusieve deal met de Obama’s.

Na Apple TV+ ook Apple Podcasts+?

Hoe de exclusieve podcasts precies aangeboden worden, is nog onduidelijk. Apple gaat volgens Bloomberg een aantal shows financieren in ruil voor exclusiviteit. Dat wil zeggen dat de shows alleen op platforms van Apple te beluisteren zijn. De vraag is nu of het een extraatje wordt voor iedereen die een iPhone, iPad, Mac of Apple TV gebruikt, of dat Apple er een betaaldienst van maakt. Dat laatste lijkt ons overigens niet waarschijnlijk.

Wel duidelijk is dat de podcast bij Apple weer op de kaart staat. De afgelopen jaren rolde het bedrijf veel verbeteringen naar zijn podcasts-app en iTunes uit. Zo zijn er nu uitgebreide luistercijfers voor podcastmakers en ondersteunt de app voor audio-entertainment ook hoofdstukken. In macOS Catalina krijgt gesproken woord een nog prominentere plaats op de Mac. Er komt namelijk een stand-alone podcasts-app naar de Mac. (Zie ook → macOS Catalina: eerste blik op de 5 opvolgers van iTunes)

macOS catalina podcasts luister nu
Klik/tap voor groter.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Dit is toch wel een beetje de doodsteek voor podcasts. Spotify begon er al mee en nu volgt Apple. Heel irritant. In de basis is een podcast een openbaar audio bestand dat via RSS wordt verspreid.

 • Profielfoto
  pruus

  Er blijven altijd vrije stations. Met elke actie krijg je ook een reactie. Ik vind het wel goed dat er ordening komt voor een gebruiker. En een spreker wil een breed gehoor.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  iAmRenzo op 17 juli 2019 10:52
  Dit is toch wel een beetje de doodsteek voor podcasts.

  Het zal wel meevallen denk ik, er zijn nu al veel meer podcasts dan ik kan beluisteren. Ik ga echt niet een abonnement nemen op een podcastdienst van Apple om naar een paar podcasts die ik leuk vind te kunnen luisteren.

  Ik steun diverse podcasts via Patrion, als die naar Apple gaan dan stopt mijn donatie. Volgens mij weten de podcasters dat en zullen ze kiezen voor de zekerheid (reclame en donaties) die ze nu hebben en niet naar Apple gaan. Ik denk dat  er maar een paar podcasts zijn die een aardig bedrag daarvoor in de plaats kunnen krijgen van Apple. Apple News is ook geen vetpot voor de uitgevers.