Apple, Google en Microsoft willen een eigen Wi-Fi standaard

Door: Raymon Mens - 7 reacties
wifi logo 16x9
(Afbeelding: Wi-Fi Alliance)

Met Wi-Fi 6, dat inmiddels op steeds meer apparaten zit, kunnen snelheden van 4,8 Gbit/s worden gehaald. Dat is bijna vier keer meer dan de 1,3 Gbit/s van het huidige Wi-Fi 802.11AC. Een prima ontwikkeling, maar het voldoet niet aan alle behoeften van fabrikanten zoals Apple, Google en Microsoft.

Daarom komen de bedrijven met Wi-Fi VLP. Dat staat voor Very Low Power en moet snelheden van 2 Gbit/s op een afstand van maximaal drie meter halen. Het is ideaal voor bijvoorbeeld AR- of VR-brillen, streaming van video naar een groot scherm, tethering of entertainmentsystemen in de auto.

Wi-Fi Very Low Power op 6 GHz

Wi-Fi Very Low Power (VLP) gaat als het aan Apple en Google ligt op 6 GHz werken. Dat is een hogere frequentie dan de 2,4 en 5 GHz waar Wi-Fi nu op werkt. Over het algemeen geldt: hoe hoger de frequentie, hoe hoger de snelheid, maar hoe kleiner het bereik. Dat laatste is echter geen bezwaar, omdat de nieuwe verbinding vooral voor apparaten die vrij dicht in de buurt zijn gebruikt wordt.

Apple zou Wi-fi VLP bijvoorbeeld in kunnen zetten voor de communicatie tussen de Apple Watch en iPhone. Daar wordt nu vaak nog een trage Bluetooth-connectie voor gebruikt. Als de nieuwe verbinding net zo zuinig kan worden als Bluetooth, komt dit het gebruiksgemak zeker ten goede. In de toekomst zou Apple dit ook voor bijvoorbeeld een AR-bril kunnen gebruiken.

wifi 6ghz apple google
Klik/tap voor groter.

Apple en Google zitten nog in de lobbyfase

Of deze nieuwe Wi-Fi-standaard er ook echt komt, is nog niet helemaal zeker. Apple, Google en andere techgiganten zitten momenteel in de lobbyfase en stuiten op verzet van telecom­providers. Zij hebben namelijk straalverbindingen tussen zendmasten en gebouwen die ook op 6 GHz werken. Volgens Apple en Google moet er geen storing ontstaan omdat Wi-Fi VLP een zeer beperkt bereik heeft en straalverbindingen vaak met een gericht signaal werken. Wordt ongetwijfeld vervolgd, maar eerst Wi-Fi 6. (Zie ook → Wi-Fi 6 komt eraan: de drie belangrijkste verbeteringen)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  “Wifi 6” had inderdaad een mooie naam geweest voor dit nieuwe protocol. Helaas iets te laat…

 • Profielfoto
  Night

  Hebben we nog altijd WiFi 7 😛

 • Profielfoto
  pruus

  Is dat niet 5G, voor korte afstanden?

 • Profielfoto
  ArMac

  Wat een gekke constatering dat video’s streamen, printers ed altijd dichtbij staan.

 • Profielfoto
  polansky

  Over het algemeen geldt: hoe hoger de frequentie, hoe hoger de snelheid, maar hoe kleiner het bereik. Dat laatste is echter geen bezwaar, omdat de nieuwe verbinding vooral voor apparaten die vrij dicht in de buurt zijn gebruikt wordt.

  Beetje vreemde constatering – Ik zie het zelf juist als het grootste probleem!

  Bij menig huishouden staat de router in de meterkast, een printer op een zolder of werkkamer een NAS in diezelfde ruimte en wordt de laptop, iPad of computer veelal juist NIET in de buurt van deze apparaten gebruikt. Bijvoorbeeld in de woonkamer of één van de slaapkamers.

  Kortom als je dit dus wilt gebruiken zul je alsnog je huis moeten voorzien van een bedraad netwerk en voor iedere ruimte minimaal één of meer hubs gebruiken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  polansky op 25 juli 2019 17:34

  Over het algemeen geldt: hoe hoger de frequentie, hoe hoger de snelheid, maar hoe kleiner het bereik. Dat laatste is echter geen bezwaar, omdat de nieuwe verbinding vooral voor apparaten die vrij dicht in de buurt zijn gebruikt wordt.

  Beetje vreemde constatering – Ik zie het zelf juist als het grootste probleem!

  Bij menig huishouden staat de router in de meterkast, een printer op een zolder of werkkamer een NAS in diezelfde ruimte en wordt de laptop, iPad of computer veelal juist NIET in de buurt van deze apparaten gebruikt. Bijvoorbeeld in de woonkamer of één van de slaapkamers.

  Kortom als je dit dus wilt gebruiken zul je alsnog je huis moeten voorzien van een bedraad netwerk en voor iedere ruimte minimaal één of meer hubs gebruiken.

  In de tekst staat duidelijk waarvoor Apple deze beoogde standaard wil inzetten: (onder andere) voor de communicatie tussen iPhone en Apple Watch. Je iPhone zit in je kontzak en je Watch hangt om je pols. Is dat een groot bereik? Nope. Heeft dat iets met je router te maken? Nope. Je zou WiFi VLP, zoals het is voorgesteld, kunnen zien as een PAN (Personal Area Network. En daarbij vormt het kleine bereik écht géén probleem.

 • Profielfoto
  polansky

  csteelooper op 25 juli 2019 17:41
  In de tekst staat duidelijk waarvoor Apple deze beoogde standaard wil inzetten: (onder andere) voor de communicatie tussen iPhone en Apple Watch. Je iPhone zit in je kontzak en je Watch hangt om je pols. Is dat een groot bereik? Nope. Heeft dat iets met je router te maken? Nope. Je zou WiFi VLP, zoals het is voorgesteld, kunnen zien as een PAN (Personal Area Network. En daarbij vormt het kleine bereik écht géén probleem.

  Het is je zeker te warm – Heet gebakerd persoontje!