‘Apple geeft controversieel MacBook toetsenbord eindelijk op’

Door: Mark Hofman - 25 reacties
Apple MacBook

Sinds de komst van de MacBooks uit 2015 zit Apple met een groot probleem. De producent uit Cupertino introduceerde bij deze modellen het butterfly-keyboard dat mee voor problemen wist te zorgen, dan dat het voordelen gaf. Volgens 9to5Mac maakt het bedrijf er nu eindelijk een einde aan.

Apple geeft butterfly-keyboard eindelijk op voor MacBooks

Volgens betrouwbare Apple Analist Ming-Chi Kuo stopt Apple eindelijk met een van de grootst frustrerende elementen van de MacBooks. Tegenover 9to5Mac laat hij weten dat de producent uit Cupertino eindelijk een einde gaat maken aan het butterfly-keyboard. Apple introduceerde deze in de MacBooks van 2015. Destijds had het bedrijf niet kunnen bedenken dat deze introductie voor heel veel problemen zou zorgen. In de afgelopen jaren is het toetsenbord voorzien van verschillende upgrades, maar dat was tevergeefs. Het butterfly-keyboard blijft alles behalve een geslaagde innovatie.

Volgens het verslag van Ming-Chi Kuo zal Apple zich gaan richten op een scissor-switch design. Dit nieuwe toetsenbord zal eerst geïmplementeerd worden in het nieuwe MacBook Air model dat dit jaar gaat verschijnen. Vervolgens zal de MacBook Pro van 2020 het toetsenbord overnemen. Kuo meldt:

“We voorspellen dat het butterfly-keyboard uiteindelijk helemaal zal gaan verdwijnen.”

Er gaan op dit moment geruchten rond dat Apple in september ook een 16-inch MacBook Pro gaat introduceren. Volgens Kuo zal deze laptop, mocht hij er daadwerkelijk komen, nog wel voorzien zijn van het butterfly-keyboard. Hetzelfde geldt voor de vernieuwde 13-inch MacBook Pro die ook regelmatig genoemd wordt in de wandelgangen. Uiteraard moeten we dit hele verhaal wel met een korreltje zout nemen.

Problemen blijven opduiken

Zoals gezegd heeft Apple meerdere pogingen gedaan om het toetsenbord van de MacBooks te fixen. Tot drie keer toe werd er een nieuwe versie van het butterfly-keyboard geïntroduceerd, maar de problemen blijven opduiken. Het toetsenbord kan door een klein stukje vuil of een klein stofje al volledig ontregeld worden. Het resultaat hiervan was dat het intoetsen van bepaalde letters niet meer optimaal werkte of helemaal niets meer deden.

Apple MacBook toetsenbord

Eerder dit jaar bood Apple dan eindelijk excuses aan voor het probleem en starte het een reparatieprogramma voor de gedupeerde.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  O-M-G, ein-de-lijk! Gewoon terug naar toetsenborden uit 2015 en daarvoor, zonder herrie, zonder meuk onder de toetsen en met half zo hoge pijltoetsen links/rechts…

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  2020 is OK :). Ik wil deze generatie in z’n geheel overslaan, ik gebruik dagelijks m’n Macbook Pro 15″ 2015, die werkt perfect!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik wacht ook nog even op hoe dit uitpakt en hoe het afloopt met de chips. Intel/ARM.

 • Profielfoto
  midas

  Neem

  aan dat ik mijn 2017 model van 3500 kan inruilen voor een nieuw exemplaar wat dan wel gewoon werkt

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  He he eindelijk. Nu nog schadevergoeding voor mijn MBP….

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Het werd tijd. Mijn Macbook Pro 15 inch uit 2015 heeft gelukkig dat toetsenbord niet. 👍😊

 • Profielfoto
  Wimperdepim

  Voor mij was dit de reden om geen macbook te kopen. Een te dure macbook die je niet vrolijk maakt.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik ga niet zo lang kunnen wachten… MacBook air 2013 einde van zijn krachten…

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Kheb nog de MacBook Pro uit 2013 en kben er blij mee. Enige kutte is dat ik constant de Service Battery waarschuwing heb, maar verder een prima ding. Doet nog steeds, dus geen nut voor vervanging bij mij.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  IcyDragon68 op 4 juli 2019 18:11
  Kheb nog de MacBook Pro uit 2013 en kben er blij mee. Enige kutte is dat ik constant de Service Battery waarschuwing heb, maar verder een prima ding. Doet nog steeds, dus geen nut voor vervanging bij mij.

  Ik heb er gisteren een nieuwe batterij in laten steken. Nu terug 7 uur op één lading. Heerlijk. Ik kan weer even verder met mijn “oude” Mac (en qua design is ie nog steeds vooruitstrevender dan de concurrentie).

 • Profielfoto
  draugminaion

  Dus we krijgen die oude typemachine wiebeltoetsen van vroeger terug. Jammer.

 • Profielfoto
  Q-collective

  midas op 4 juli 2019 15:53
  Neem aan dat ik mijn 2017 model van 3500 kan inruilen voor een nieuw exemplaar wat dan wel gewoon werkt

  Jij gelooft ook in sprookjes.

  lordoftheflatbush op 4 juli 2019 16:51
  He he eindelijk. Nu nog schadevergoeding voor mijn MBP….

  Dat is dat reparatieprogramma van vier jaar.

 • Profielfoto
  donut

  Apple heeft dus ca 4-5 jaar nodig om een verkeerd design eindelijk ( toe te geven) de kop om te draaien. Hetzelfde gebeurde met de MacPro. ..en dan al die muizen!

 • Profielfoto
  polansky

  Niet om vervelend te doen, maar ik heb onlangs het toetsenbord van mijn MBP in verband met het vervangingsprogramma laten repareren, maar zoals het er nu naar uit ziet werkt dit toetsenbord eindelijk perfect.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Laat ik dan helemaal niet vervelend doen, maar mijn macbook van eind 2016 heeft het originele toetsenbord en nog nooit problemen gehad. (afkloppen)

 • Profielfoto
  cursive

  Gek genoeg heb ik sinds vorig jaar een 15″ MacBook Pro en (afkloppen!) nog geen problemen mee gehad. Sinds een halfjaar hebben we een 15″ MacBook Pro ook op werk en daar zijn ook nog geen toetsenbord problemen aangetroffen. Deze MacBook Pro gaat door vele handen heen, maar voor alsnog geen enkel mankement.

  Zelf ben ik erg fan van deze dunne toetsen, dus ik hoop dat Apple de techniek met toekomstige modellen vooral perfectioneert, zodat niemand er nog problemen mee kan krijgen.

 • Profielfoto
  yellow

  Vervelende mensen zeg. We gaan geen positieve dingen over Apple schrijven hoor. Dat is op deze fansite not done. Lol.

  On: prima dat ze wijzigen. Zolang ze het maar dunner en lichter maken.

 • Profielfoto
  Kobes

  Apple heeft niet drie jaar nodig om het toe te geven, maar wel 3 jaar voor het ontwerpen van een nieuw design, testen (wat de vorige keer te weinig is gedaan) en een productielijn voorbereiden die ettelijke miljoenen devices per maand kan uitspugen.
  Als ze in de tussentijd hadden gezegd ‘ja, het is kut, over 3 jaar hebben we het gefixt’, dan was er geen laptop meer verkocht, waren er twintig rechtszaken geweest en was de waarde op de beurs ingestort.
  Dus het is wel logisch hoor. Dus niet zo piepen, het is technisch niet anders te doen. Maar wel balen voor iedereen met zo’n k ding, maar dat vindt Apple ook echt wel.

 • Profielfoto
  fan2007

  Ik ga het toetsenbord toch missen. Had er nooit problemen mee, vond het aangenaam om te typen en het maakte de Mac compacter.

 • Profielfoto
  MrMo

  Ik heb de MacBook Pro 2016 15″ en tot nu toe nooit echt problemen gehad met het toetsenbord. Je moet natuurlijk niet gaan eten boven het toetsenbord (logisch).Gewoon netjes doen. En als er dan toch wat stof in komt, dan is het met compressed air zo weer weg.

 • Profielfoto
  RJG

  Toetsenbord is niet het enige probleem, zijn nog genoeg problemen over. Sinds 2015 zijn er teveel issue’s. Ook mijn laptop van 2016 heeft problemen. Los van prijzen en kwaliteit binnen het Apple portfolio is de MacBook serie niet meer koopwaardig. Premium betalen en niet de bijbehorende kwaliteit krijgen, gaat er bij mij niet in. Laptop Windows en Mac naast elkaar in gebruik, de Windows laptop verslaat op vele punten de Mac.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  RJG op 6 juli 2019 10:16
  Toetsenbord is niet het enige probleem, zijn nog genoeg problemen over. Sinds 2015 zijn er teveel issue’s. Ook mijn laptop van 2016 heeft problemen. Los van prijzen en kwaliteit binnen het Apple portfolio is de MacBook serie niet meer koopwaardig. Premium betalen en niet de bijbehorende kwaliteit krijgen, gaat er bij mij niet in. Laptop Windows en Mac naast elkaar in gebruik, de Windows laptop verslaat op vele punten de Mac.

  Hier een soortgelijke situatie, maar het maakt wel een beetje verschil wélke Windowsbak en wélke Mac.

 • Profielfoto
  Odyssey

  als je natuurlijk een sloddervos bent… ik hen nog geen enkel probleem ondervonden en gebruik mijn macbook elke dag professioneel al anderhalf jaar lang:)

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heeft daar niks mee te maken, is een design fout.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  draugminaion op 4 juli 2019 20:01
  Dus we krijgen die oude typemachine wiebeltoetsen van vroeger terug. Jammer.

  Goed geprobeerde troll. Maar ik denk niet dat ze zomaar het oude toetsenbord terug installeren, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen: een sterk aangepast scissor-mechanisme dat ook behoorlijk is getest zodat het niet dezelfde betrouwbaarheidsproblemen oplevert (en hopelijk minder lawaaiierig is). En hoe blij ik ook ben voor de mensen wier toetsenbord geen problemen gaf, nadat ik voor de derde keer het mormel had laten vervangen (altij w-e-r-kluster) was ik er wel klaar mee.