1Password: stille wijzigingen pushen betaald abonnement

Door: Raymon Mens - 25 reacties

1Password is een van de oudste en meest geliefde password managers die vaak door iPhone-, iPad- en Mac-bezitters gebruikt wordt. In 2016 werd door het bedrijf achter de app een abonnements­model geïntroduceerd. Nu voert de app ook nog eens stille veranderingen door om een abonnement te pushen.

Sinds kort is het in de iOS-app van 1Password niet meer mogelijk om lokale kluizen aan te maken. Dit stelde gebruikers in staat om de app zonder abonnement te gebruiken. Het aanmaken van een kluis kan nu alleen in de (betaalde) app voor Mac en Windows. Daarna is synchroniseren met iOS pas mogelijk.

Nieuwe beperking 1Password

Opmerkelijk is dat 1Password niet over deze verandering heeft gecommuniceerd. Een alerte gebruiker van de app merkte het op en liet vervolgens op het forum van de app van zich horen. Daar bevestigt de maker de verandering, die vreemd genoeg niet in de release notes is opgenomen. Er is simpel gezegd geen enkele mogelijkheid meer om 1Password op iPhone of iPad zonder abonnement te gebruiken.

Toen 1Password in augustus 2016 aankondigde over te schakelen op een abonnementsmodel, ontstond nogal wat ophef. Gebruikers die de app al aangeschaft hadden, zaten niet te wachten op een maandelijkse betaling. De ontwikkelaar hield bestaande klanten tevreden met de toezegging dat het mogelijk zou blijven om de software voor een éénmalig bedrag te kopen. Stille veranderingen tonen nu echter aan dat die belofte steeds minder waard is. Voor de meeste gebruikers is de overstap naar een abonnement op lange termijn onvermijdelijk.

1Password
Klik/tap voor groter.

Alternatief van Apple

Dit is een goed moment om je eraan te herinneren dat Apple een prima eigen alternatief voor 1Password heeft dat ook nog eens gratis is. iCloud-sleutelhanger werkt op ieder Apple-apparaat en synchroniseert wachtwoorden op iPhone, Apple Watch, Apple TV en Mac. Dit vereist natuurlijk wel dat je volledig in het Apple-ecosysteem zit. Als je een iPhone en Windows-computer hebt, is een externe app zoals 1Password toch nodig.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is wat zeg. Kluizen aanmaken op je iPhone is niet meer mogelijk, er zijn ook zoveel dagen dat je partner roept, “schatje kom je naar bed?”  … en dat jij dan moet zeggen, nee ik moet nog een 1P-kluis aanmaken op mijn iPhone. 😊

   

  Weet je wat veel interessanter is. Probeer eens terug in de tijd te gaan naar de periode wanneer je voor het laatst betaald hebt voor de iOS app van 1Password. Ik heb het zojuist geprobeerd, als ik in mijn archief (mail) van digitale factuurtjes kijk dan zit ik nu al op 2014 en ben de aankoop het nog steeds niet tegengekomen.

  En ik wil niet zeggen dat dit ONS probleem is, dat is duidelijk het probleem van de developer maar als mensen nog steeds denken dat 1Password voor altijd als standalone dienst zal blijven functioneren dan kan ik je nu al uit die droom helpen. Switch heel snel naar dat geweldige gratis alternatief van Apple, iCloud sleutelhanger werkt minstens 23 keer beter dan iTunes. 😂

   

  Mensen die 1Password een aantal jaar gebruikt hebben gaan volgens mij liever zonder zwembroek in een bad met piranha’s zitten. 🐟

 • Profielfoto
  polansky

  Ik ben er helemaal klaar voor Shmoo

 • Profielfoto
  mirralph

  Daarnaast blijkt 2 factor authentificatie ook niet mogelijk voor de stand alone versie. Deze functie is in de app opgenomen maar niet te activeren. Navraag bij het 1-password team leerde dat ook voor deze functie een abonnement genomen dient te worden!

 • Profielfoto
  Reinier666

  Ik gebruik ook al een aantal jaar naar volle tevredenheid het Apple alternatief. Ik leg trouwens ook liever mijn wachtwoorden in handen van Apple, dan van een app maker, maar dat geheel terzijde.

 • Profielfoto
  pruus

  Schooiers zijn het, echte schooiers.

 • Profielfoto
  Shmoo

  mirralph op 12 juli 2019 14:35
  Daarnaast blijkt 2 factor authentificatie ook niet mogelijk voor de stand alone versie. Deze functie is in de app opgenomen maar niet te activeren. Navraag bij het 1-password team leerde dat ook voor deze functie een abonnement genomen dient te worden!

  Dan doe je toch iets verkeerd want ik gebruik die functie ALTIJD!

   

  Volgens mij ben je nu bewust online verkeerde informatie aan het verspreiden.

 • Profielfoto
  mirralph

  Dit is het antwoord dat ik op het 1-password forum kreeg:

  Hi @mirralph! Welcome to the forum!

  2-factor authentication is only available for 1Password Membership accounts. The feature cannot exist in the standalone version of 1Password because you are just using the app, without a server that checks your 2FA codes.

  If you want to use 2FA to protect your 1Password account, you can sign up for one and then turn on Two-Factor Authentication for it.

 • Profielfoto
  mirralph

  Hierbij nog de link naar het antwoord door het 1 password team member:

  https://discussions.agilebits.com/discussion/comment/514574#Comment_514574

 • Profielfoto
  Shmoo

  @mirralph

  Het slaat nergens op waarom dit meisje (medewerker) verkeerde informatie verstrekt. Als ik naar haar account kijk, werkt ze volgens mij pas sinds februari voor 1Password maar dat mag geen excuus zijn voor verkeerde informatie verstrekken.

   

  1Password is vaak heel sluw in hun communicatie/marketing, ze ontwijken bepaalde termen als standalone en dat soort dingen om hun 1Password Accounts (abonnementen) te promoten. Een keuze die ze als bedrijf maken en uiteindelijk op de langere termijn worden ze daar voor beloond of afgestraft.

  Wat ik ze nog nooit heb zien doen is bewust verkeerde informatie verstrekken. Dit gaat ook tegen het principe van 1Password in. Als je de eigenaren zou kennen dan weet je dat deze mensen heel erg nobel in het leven staan en dat een feature als 2FA uit een app slopen alleen omdat je een dienst wilt promoten, dat zit echt niet in deze mensen. 2FA is een essentieel onderdeel van veiligheid op je accounts. Daar ga je niet mee stoeien omdat je Pro versies of wat dan ook wilt verkopen.

   

  Dit is een screenshot uit mijn 1Password Mac app. Gewoon een standalone versie, geen verbinding met 1Password accounts of wat dan ook.

  De Mac app geeft je zelfs advies. Als je ergens online een account hebt (TransIP) waar 2FA ingesteld kan worden maar jij dat (nog) niet hebt gedaan dan krijg je zelfs een waarschuwing en deze banner in beeld te staan dat je 2FA kunt activeren.

 • Profielfoto
  Shmoo
 • Profielfoto
  mirralph

  Dank voor uw inzicht. Ik ga ervan uit dat uw eerdere opmerking over bewuste verspreiding van online informatie niet meert aan de orde is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee, uiteraard. 🙂

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  De bulk zit in Keychain en heb ook nog een old school Numbers document in iCloud waar een password op zit. Simpel en doeltreffend. En geen schooiers, juiste term, met hun flut app.

 • Profielfoto
  eled2010

  Voor mij is 1Password overbodig geworden sinds Mojave was altijd een tevreden gebruiker van de aangekochte App tot ze met abonnementen beginnen….

 • Profielfoto
  Karst

  Daag 1Password…

 • Profielfoto
  Broer T.

  Toevallig vorige week overgestapt naar 1Password 7, met abonnement. 100 jaar geleden had ik 1Password gekocht en ik heb me lang verzet tegen de abonnementsvorm (toch weer ettelijke tientjes per jaar). Maar de beperkingen van 1PW6 begonnen  irritant te worden en (nu komt-ie) mijn vrouw toonde eindelijk interesse in een passwordmanager. Dus toch gezwicht voor de familieversie van 1PW7, en ik moet zeggen dat het vlekkeloos werkt. Ja, het is weer elk jaar zoveel tientjes, maar daar krijg je heel degelijke software voor terug. En developers moeten ook eten. Bovendien: als het je niet aanstaat zijn er alternatieven. Gratis of goedkoper, maar naar mijn gevoel niet per se beter.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Superhandig programma, waar ik maandelijks geloof ik 4 euro aan kwijt ben. Ja, er zijn alternatieven, maar voor dat geld wil ik me daar geeneens in verdiepen.

 • Profielfoto
  Joid

  Onbegrijpelijk dat mensen hier nu met hun volle verstand abonnementsgeld aan uitgeven. Ik heb ooit bij een van de eerste MacHeists 1Password erbij gekregen. Zag er leuk en handig uit. Maar toen iCloud-sleutelhanger beschikbaar werd, heb ik direct afscheid genomen van 1Password. Werk je enkel met macOS en iOS, dan is 1Password volledig overbodig.

 • Profielfoto
  Robert

  mirralph op 12 juli 2019 15:24
  Dit is het antwoord dat ik op het 1-password forum kreeg:

  Hi @mirralph! Welcome to the forum!

  2-factor authentication is only available for 1Password Membership accounts. The feature cannot exist in the standalone version of 1Password because you are just using the app, without a server that checks your 2FA codes.

  If you want to use 2FA to protect your 1Password account, you can sign up for one and then turn on Two-Factor Authentication for it.

  2FA kan op 2 zaken duiden. Het bijhouden van tokens voor andere sites in een kluis in de app of het gebruiken van 2FA om je 1Password account beter te beschermen. Ik gok dat het het laatste betreft waarvoor je een abo nodig hebt.

  Ik vindt het abonnement redelijk prijzig en heb recent Bitwarden (https://bitwarden.com) ontdekt. Ben dat nu aan het uitproberen en dat is gratis te gebruiken voor de basis en een stuk goedkoper voor de premium versie. En is ook nog eens open source.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik heb ook slechte ervaringen met 1 Password. Lang geleden de iOS app gekocht die volgens de beschrijving met DropBox zou synchroniseren. Dat bleek niet te werken, dus geen synchronisatie tussen iPhone en iPad. Na klachten bij de ontwikkelaar bleek dat synchronisatie met DropBox alleen mogelijk was als je ook de, veel duurdere, Mac app van 1 Password zou kopen. Daar had ik helemaal geen behoefte aan.

  Later beloofde ze dat 1 Password via iCloud zou gaan synchroniseren, ook zonder aanschaf van de Mac app. Maar toen dat mogelijk werd gemaakt brachten ze een hele nieuwe app uit waar je weer de volle prijs voor moest betalen. De oude app werd niet meer ondersteund. Dit alles ongeveer een jaar na aanschaf. Mijn slechtste app aankoop ooit!

  Ik heb afscheid genomen van 1 Password en ben, mede op advies van een security expert bij mij op het werk, overgestapt op SecureSafe. Deze password manager kan je, met wat beperkingen, gratis gebruiken. Voor een klein bedrag krijg je meer mogelijkheden. Als je naar een andere password manager zoekt, probeer SecureSafe eens, ik ben er heel tevreden mee.

 • Profielfoto
  Demo

  Al lang in dubio over abbo-versie van 1Password; daarnaast ook LastPass in gebruik. In tegenstelling tot 1P is LastPass wel super krachtig qua features en UI vind ik.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Joid op 12 juli 2019 21:36
  Onbegrijpelijk dat mensen hier nu met hun volle verstand abonnementsgeld aan uitgeven. Ik heb ooit bij een van de eerste MacHeists 1Password erbij gekregen. Zag er leuk en handig uit. Maar toen iCloud-sleutelhanger beschikbaar werd, heb ik direct afscheid genomen van 1Password. Werk je enkel met macOS en iOS, dan is 1Password volledig overbodig.

  Onbegrijpelijk dat mensen zoiets roepen zonder er bij na te denken en hun gebruik, wensen en eisen als algehele maatstaf voor iedereen hanteren.

  icloud sleutelhanger is geen volwaardig alternatief, ik zou je aanraden om eens goed naar de geboden functionaliteit te kijken. Dan zal je het ongetwijfeld begrijpen waarom mensen voor 1Password en een abonnement kiezen. Voor mij is 1Password een must have app. Maar helaas schijnbaar doe ik het allemaal niet met vol verstand.

   

  neemt niet weg dat de verandering niet netjes is. Wanneer met 1Password Desktop ook heeft is er niks aan de hand en kan je nog steeds een lokale kluis aanmaken en met je devices Syncen.

 • Profielfoto
  Ree

  mirralph op 12 juli 2019 15:24
  Dit is het antwoord dat ik op het 1-password forum kreeg:

  … If you want to use 2FA to protect your 1Password account, you can sign up for one and then turn on Two-Factor Authentication for it.

  Dit gaat over 2factor op je 1password account, niet over 2factor op accounts die je in 1Password opslaat.

  Joid op 12 juli 2019 21:36
  … Werk je enkel met macOS en iOS, dan is 1Password volledig overbodig.

  bullshit.

  iCloud Keychain: slaat logins/wachtwoorden op.

  1Password: slaat logins/wachtwoorden op met 2factor auth optie, vult 2factor automatisch in (als de website correct geconfigureerd is), en nog veel meer, wat allemaal handig automatisch aangevuld kan worden en gesynchroniseerd. Zie image

  Nu zeg ik niet dat je dat allemaal echt nodig hebt, en ik gebruik het ook echt niet allemaal, maar om te zeggen dat iCloud Keychain een volledige vervanger is, helaas, dat is verre van waar.

   

 • Profielfoto
  HJR

  ik gebruik al jaren enpass!

  Je betaalt voor de iOS/Android app en synct naar de cloud, bijv Google drive.

  Enpass heeft clients voor iOS, Android, Windows, Mac en Linux…. en geen abonnement! zeker de moeite waard om naar te kijken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  iCloud sleutelhanger is voor mij ook mooi zat. Heel fijn dat 1P/enpass/LastPass meer kunnen maar dat heb ik niet nodig. Verder verwacht ik dat de integratie van de alternatieven minder zal zijn dan die van iCloud sleutelhanger.