Raymon Mens
Raymon Mens App Store 12 juli 2019

1Password: stille wijzigingen pushen betaald abonnement

1Password is een van de oudste en meest geliefde password managers die vaak door iPhone-, iPad- en Mac-bezitters gebruikt wordt. In 2016 werd door het bedrijf achter de app een abonnements­model geïntroduceerd. Nu voert de app ook nog eens stille veranderingen door om een abonnement te pushen.

Sinds kort is het in de iOS-app van 1Password niet meer mogelijk om lokale kluizen aan te maken. Dit stelde gebruikers in staat om de app zonder abonnement te gebruiken. Het aanmaken van een kluis kan nu alleen in de (betaalde) app voor Mac en Windows. Daarna is synchroniseren met iOS pas mogelijk.

Nieuwe beperking 1Password

Opmerkelijk is dat 1Password niet over deze verandering heeft gecommuniceerd. Een alerte gebruiker van de app merkte het op en liet vervolgens op het forum van de app van zich horen. Daar bevestigt de maker de verandering, die vreemd genoeg niet in de release notes is opgenomen. Er is simpel gezegd geen enkele mogelijkheid meer om 1Password op iPhone of iPad zonder abonnement te gebruiken.

Toen 1Password in augustus 2016 aankondigde over te schakelen op een abonnementsmodel, ontstond nogal wat ophef. Gebruikers die de app al aangeschaft hadden, zaten niet te wachten op een maandelijkse betaling. De ontwikkelaar hield bestaande klanten tevreden met de toezegging dat het mogelijk zou blijven om de software voor een éénmalig bedrag te kopen. Stille veranderingen tonen nu echter aan dat die belofte steeds minder waard is. Voor de meeste gebruikers is de overstap naar een abonnement op lange termijn onvermijdelijk.

1Password
Klik/tap voor groter.

Alternatief van Apple

Dit is een goed moment om je eraan te herinneren dat Apple een prima eigen alternatief voor 1Password heeft dat ook nog eens gratis is. iCloud-sleutelhanger werkt op ieder Apple-apparaat en synchroniseert wachtwoorden op iPhone, Apple Watch, Apple TV en Mac. Dit vereist natuurlijk wel dat je volledig in het Apple-ecosysteem zit. Als je een iPhone en Windows-computer hebt, is een externe app zoals 1Password toch nodig.

Reageer op artikel:
1Password: stille wijzigingen pushen betaald abonnement
Sluiten