13-inch MacBook Pro 2019 uit: nu standaard met Intel quad-core

Door: Raymon Mens - 19 reacties
MacBook pro

Naast een MacBook Air 2019 heeft Apple ook een vernieuwde 13-inch MacBook Pro 2019 geïntroduceerd. Het instapmodel is niet in prijs verlaagd, maar krijgt wel een Intel 1,4-GHz quad-core processor (Turbo Boost tot maximaal 3,9 GHz), een Touch Bar, Touch ID en T2-chip.

Iedere MacBook Pro is nu dus voorzien van een Touch Bar en Touch ID. Het oude instapmodel zonder Touch Bar is niet langer verkrijgbaar. Er wordt nu ook geen 13-inch MacBook Pro meer met een dual-core processor verkocht. Alles is quad-core met een Intel Core i5-processor van de 8e generatie.

13-inch MacBook Pro 2019 is 50% sneller

Volgens Apple zorgt de upgrade naar een quad-core Intel i5 voor gemiddeld 50 procent meer snelheid. Naast de CPU zijn de overige specificaties nog steeds ongewijzigd. De 13-inch MacBook Pro bevat standaard nog steeds 8 GB 2133‑MHz LPDDR3-geheugen en 128 GB SSD‑opslag. De twee Thunderbolt 3‑poorten zijn ook gebleven, maar je kunt nog steeds upgraden naar een model met krachtigere CPU, GPU en 4 Thunderbolt 3‑poorten.

Het verdwijnen van de 13-inch Pro zonder Touch Bar zorgt ervoor dat je aanzienlijk meer waar voor je € 1.499,- krijgt. Voorheen moest je voor een Touch Bar, Touch ID en T2-chip upgraden naar een 13-inch Pro van € 1.999,- maar nu krijg je dit allemaal voor een lagere prijs. Een blijvend nadeel is de 128GB SSD. Voor een upgrade naar 256GB betaal je € 250,- extra.

13-inch MacBook Pro 2019
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Helaas heeft Apple de 13-inch MacBook Pro 2019 niet voorzien van een nieuw toetsenbord. Er is nog steeds een toetsenbord met vlindermechanisme aanwezig. Dit ontwerp is vrij kwetsbaar en veel gebruikers klagen over defecte toetsen. Apple was genoodzaakt een uitgebreid reparatieprogramma te starten. Het komt erop neer dat alle toetsenborden, ook die van de Pro 2019, vier jaar lang gratis vervangen worden bij een defect.

Andere laptops ook vernieuwd

Naast de 13-inch MacBook Pro 2019 heeft Apple ook een in prijs verlaagde MacBook Air 2019 geïntroduceerd. De prijs van deze laptop is verlaagd van € 1349,- naar € 1249,-. Ten slotte is de 12-inch Retina MacBook volledig uit het assortiment verdwenen. De keuze is nu eenvoudiger dan ooit. Wil je een laptop voor alledaags gebruik? MacBook Air. Wil je een laptop met Touch Bar die klaar is voor professionele workflows? MacBook Pro. Een logische line-up.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  En het niet werkende butterfly toetsenbord krijg je er ook bij….niet te geloven dat ze dit slechtste toetsenbord ever nog steeds blijven verkopen.

 • Profielfoto
  Metten

  lordoftheflatbush op 9 juli 2019 16:07
  En het niet werkende butterfly toetsenbord krijg je er ook bij….niet te geloven dat ze dit slechtste toetsenbord ever nog steeds blijven verkopen.

  Apple zal waarschijnlijk pas bij een nieuw model daadwerkelijk een nieuw toetsenbord installeren. Overigens is de hype over het toetsenbord enigzins overdreven, wij hebben er hier ±20 van in gebruik en hebben er nog geen enkele issue mee gehad en ik heb van mijn collega’s ook geen klachten gehad over het gevoel van het toetsenbord. Ik ben benieuwd hoe lang dat zal duren…;)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het zit je wel hoog hè?

 • Profielfoto
  BigFreak

  Shmoo op 9 juli 2019 16:17
  Het zit je wel hoog hè?

  Hahah ik dacht het! Ik heb ook net een MacBook weg gebracht voor deze garantie. Maar om nu onder elk bericht te gaan bitchen over het keyboard..

 • Profielfoto
  jan jansen

  lordoftheflatbush op 9 juli 2019 16:07
  En het niet werkende butterfly toetsenbord krijg je er ook bij….niet te geloven dat ze dit slechtste toetsenbord ever nog steeds blijven verkopen.  Bord voor de kop zullen we maar zeggen. Klanten uit winstbejag rotzooi verkopen. Zou gevangenisstraf op moeten staan. Is toch een vorm van diefstal of oplichting?

  lordoftheflatbush op 9 juli 2019 16:07
  En het niet werkende butterfly toetsenbord krijg je er ook bij….niet te geloven dat ze dit slechtste toetsenbord ever nog steeds blijven verkopen.

  lordoftheflatbush op 9 juli 2019 16:07
  En het niet werkende butterfly toetsenbord krijg je er ook bij….niet te geloven dat ze dit slechtste toetsenbord ever nog steeds blijven verkopen.

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  BigFreak op 9 juli 2019 16:28

  Shmoo op 9 juli 2019 16:17
  Het zit je wel hoog hè?

  Hahah ik dacht het! Ik heb ook net een MacBook weg gebracht voor deze garantie. Maar om nu onder elk bericht te gaan bitchen over het keyboard..

  Ik heb nog nooit last gehad van haperende toetsen. Wel veel meer last van de lagere travel waar ik niet goed aan kan wennen. Je kunt heel snel typen met dit bordje maar je maakt ook veel sneller fouten.

  Ik ben van mening dat je tegenwoordig online aan de manier waarop mensen schrijven kunt herkennen of ze een Mac of iOS device gebruiken. Het is er echt niet beter op geworden.

 • Profielfoto
  polansky

  lordoftheflatbush op 9 juli 2019 16:07
  En het niet werkende butterfly toetsenbord krijg je er ook bij….niet te geloven dat ze dit slechtste toetsenbord ever nog steeds blijven verkopen.

  Dit probleem is opgelost en bovendien geldt er een reparatieprogramma voor bestaande MBP’s…. Vooral de feiten niet kennen, maar wel lekker lopen mekkeren. Typisch Hollands!

   

 • Profielfoto
  yasser

  Dit probleem is opgelost en bovendien geldt er een reparatieprogramma voor bestaande MBP’s…. Vooral de feiten niet kennen, maar wel lekker lopen mekkeren. Typisch Hollands!

  Opgelost is het niet, de net vernieuwd MacBook’s komen namelijk ook in aanmerking voor het reparatieprogramma. Echt wel bizar dat ze computers met een designfout blijven verkopen. Maar het moet wel gezegd worden dat ik na 2 jaar gebruik nog geen last heb gehad met mijn toetsenbord

 • Profielfoto
  taxandria

  Die 128GB blijft een kansloos verhaal

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Toetsenbord probleem is helemaal niet opgelost. Mijn nieuwe MBP is in de eerste week vervangen. Nieuwe exemplaar had hetzelfde probleem. Daarna nog een keer laten repareren. Ook dit heeft niet geholpen. Ik vind het niet normaal dat een laptop van €2000+ dit soort problemen heeft waar je dagelijks last va hebt. Maar ja als je het niet wilt horen zie je het niet….

 • Profielfoto
  dushi

  Begrijp niet echt goed wat jullie allemaal met jullie laptops doen 🧐 je moet ook geen vettig voedsel eten terwijl je aan het werken bent, neem dan beter een pauze, en is nog goed voor de gezondheid 😉

 • Profielfoto
  Ruwepit

  lordoftheflatbush op 9 juli 2019 18:55
  Toetsenbord probleem is helemaal niet opgelost. Mijn nieuwe MBP is in de eerste week vervangen. Nieuwe exemplaar had hetzelfde probleem. Daarna nog een keer laten repareren. Ook dit heeft niet geholpen. Ik vind het niet normaal dat een laptop van €2000+ dit soort problemen heeft waar je dagelijks last va hebt. Maar ja als je het niet wilt horen zie je het niet….

  Is geen kwestie van niet willen horen maar om bij elk artikel notoir met dezelfde tekst te blijven reageren zal niet echt werken. In dit geval werkt “de kracht van herhaling” niet…

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Geweldig toetsenbord, ben er blij mee;-)

  Mensen die tevreden zijn hoor je niet zo vaak, mensen die dat niet zijn schreeuwen het van alle daken. Zo lijkt het probleem groter dan het is.
  Er is zo’n reparatie programma, dus maak er gebruik van als je een probleem hebt. Voor de rest van je leven kan je lekker door blijven klagen, is ook een optie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bagataliseren is ook een optie en iets waar wij goed in zijn.

   

  Een reparatieprogramma wordt natuurlijk niet uitgeschreven wanneer een aantal mensen last hebben. Dan moet er echt wel wat aan de hand zijn. We leven natuurlijk ook in een hipster tijdperk, mensen met baarden, daar valt van alles uit.

   

  Ik hoop dat zodra een nieuw toetsenbord geïntroduceerd wordt (2021) dat Apple (of een team advocaten dmv een class action) gaat zorgen dat mensen hun 2016-2019 modellen kunnen inruilen tegen een schappelijke deal voor een nieuw model. Dat hoeft niet gratis maar wel een betere deal dan het standaard inruilprogramma op dit moment. Je krijgt voor een instap 2016 nog maar 350 euro. Das lachwekkend en diefstal!

 • Profielfoto
  Bart119

  dushi op 9 juli 2019 20:17
  Begrijp niet echt goed wat jullie allemaal met jullie laptops doen 🧐 je moet ook geen vettig voedsel eten terwijl je aan het werken bent, neem dan beter een pauze, en is nog goed voor de gezondheid 😉

  Een laptop dient nu eenmaal om op verplaatsing te kunnen werken. Dat kan zowel het kantoorgebouw aan de overkant van de straat, een trein, een fotostudio of een stoffige bouwwerf zijn. Ook in geval van dat laatste wil je een computer die het gewoon blijft doen, of die het weer doet na even het toetsenbord schoon te maken met perslucht.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Bart119 op 9 juli 2019 22:58

  dushi op 9 juli 2019 20:17
  Begrijp niet echt goed wat jullie allemaal met jullie laptops doen 🧐 je moet ook geen vettig voedsel eten terwijl je aan het werken bent, neem dan beter een pauze, en is nog goed voor de gezondheid 😉

  Een laptop dient nu eenmaal om op verplaatsing te kunnen werken. Dat kan zowel het kantoorgebouw aan de overkant van de straat, een trein, een fotostudio of een stoffige bouwwerf zijn. Ook in geval van dat laatste wil je een computer die het gewoon blijft doen, of die het weer doet na even het toetsenbord schoon te maken met perslucht.

  Ik weet niet of een stoffige bouwwerf echt een omgeving is waar een reguliere laptop het moet kunnen doen. Maar je hebt verder wel gelijk.

  Ik heb destijds mijn 15” MBp 2016 weggedaan voor een schijntje ivm o.a. de aanhoudende problematiek met het toetsenbord. Helaas voor het euvel erkend werd door Apple, anders had ik hem nu wellicht nog gehad. Toegegeven, ik heb nog nooit een Apple product gehad die ik zo kort in bezit heb gehad. Vanuit dat oogpunt hoopte ik ook zeer op het vernieuwde toetsenbord waar men recentelijk over sprak.

 • Profielfoto
  Q-collective

  yasser op 9 juli 2019 17:56

  Dit probleem is opgelost en bovendien geldt er een reparatieprogramma voor bestaande MBP’s…. Vooral de feiten niet kennen, maar wel lekker lopen mekkeren. Typisch Hollands!

  Opgelost is het niet, de net vernieuwd MacBook’s komen namelijk ook in aanmerking voor het reparatieprogramma. Echt wel bizar dat ze computers met een designfout blijven verkopen. Maar het moet wel gezegd worden dat ik na 2 jaar gebruik nog geen last heb gehad met mijn toetsenbord

  De 2018 en nu dan de 2019 modellen hebben een vierde generatie butterfly toetsenbord. Hier zijn geen gevallen meer van bekend. Apple heeft het programma voor de zekerheid blijkbaar uitgebreid, maar het lijkt wel degelijk volledig te zijn opgelost.

 • Profielfoto
  xaddict

  Een instap MacBook pro is toch niet echt een pro te noemen. Al een tijd niet hoor, maar open grafische software en alles duurt eeuwig. Zelfs met zuinige software als Affinity. Photoshop is zelfs een regelrechte ramp.

 • Profielfoto
  cartimundi

  Het lijkt mij wel een mooie update voor mijn pro uit 2013..

  qua prijs neig ik alleen naar die 128gb, hoewel ik nu 256gb heb…

  ik werk voornamelijk thuis en heb een nas en div clouds…maar mijn progs zijn al 30gb…kortom lastig en de sd-card zit er ook niet meer in ;-(