13-inch MacBook Pro 2019 van binnen: grotere accu en meer

Door: Night - 9 reacties
2019 13-inch MacBook Pro Teardown toetsenbord
(Bron: OMT)

De 13-inch MacBook Pro 2019 ligt amper af te koelen in de schappen, of de jongens van iFixit hebben alweer kans gezien de nieuwste telg uit de MacBook Pro-familie uit elkaar te halen. Er zitten een aantal verrassingen onder de motorkap.

De 13-inch MacBook Pro 2019 is meer dan een update met nieuwe processor. Apple heeft het instapmodel zonder Touch Bar afgeschaft. Je krijgt voor de prijs van de oude instapper nu een MacBook Pro met nieuwe Intel-chips, True Tone-scherm, Touch Bar, Touch ID en de Apple T2-chip.

Grotere accu

Het eerste dat opvalt is dat de compacte laptop een grotere batterij heeft gekregen. De capaciteit is nu 58,2 Wh (wattuur). Dat is iets meer dan de 54,5 Wh uit het vorige model. iFixit vermoedt dat dit gedaan is zodat het 2019-model de Touch Bar, Touch ID en T2-chip van stroom kan voorzien en tegelijkertijd dezelfde batterijduur van 10 uur weet te behouden. Verwacht dus geen significant betere accuduur.

Touch ID kost ruimte

Om ruimte te maken voor de Touch ID-sensor naast de Touch Bar, heeft Apple een iets kleiner koellichaam voor de CPU en GPU gebruikt. Ook de luidspreker, die tegenover de ventilator zit, lijkt iets kleiner te zijn. De vraag is of je de verminderde koelcapaciteit gaat merken door throttling. Wij vermoeden van niet, maar kunnen dit later pas in een eigen benchmark bevestigen.

SSD werderom vastgesoldeerd

De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar van de vorige generatie had een modulaire SSD. In 2019-model zit de Solid State Disk echter weer op het moederbord gesoldeerd. Het loont voor externe aanbieders van componenten dus niet om een upgrade-set aan te bieden. Gelukkig heeft Apple de prijzen voor upgrades recent een beetje verlaagd.

13-inch MacBook Pro 2019 Thunderbolt 3
Klik/tap voor groter.

Andere modulaire componenten

Er zijn echter ook enkele componenten die voorheen aan het moederbord vastzaten, maar nu los een plaats hebben gekregen in de MacBook Pro. Het betreft het Thunderbolt-kaartje en de luidsprekers. Heel verrassend is dit niet, want hierdoor komt de kleinste MacBook Pro nu meer overeen met het ontwerp van zijn 15-inch broer.

Wel een vinder-toetsenbord, maar…

Bij de introductie van de 13-inch MacBook pro hebben we het al over het toetsenbord gehad. Dit model heeft hetzelfde derde-generatie vlindertoetsenbord als de 15-inch MacBook Pro 2019 die al in mei werd geïntroduceerd. Doordat er met andere materialen is gewerkt, gaat de betrouwbaarheid van het toetsenbord er volgens Apple op vooruit.

Desalniettemin blijft deze laptop onderdeel van het reparatieprogramma voor MacBook-toetsenborden. Dat wil zeggen dat defecte toetsen tot vier jaar na aankoop vervangen worden. Zonder extra kosten. (Zie ook → Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid)

MacBook Pro 2019 toetsenbord
Klik/tap voor groter Afbeelding: iFixit

Repareerbaarheid slecht, met klein lichtpuntje

iFixit geeft ieder apparaat een score voor de mate waarin het te repareren is. Die is ook bij deze MacBook laag. Het gaat om gebruikelijke ‘problemen’ waar reparateurs tegenaan kunnen lopen, zoals de door Apple gebruikte gepatenteerde ‘pentalobe’ schroeven (bloemvormig), een vastgelijmde batterij en op het moederbord gesoldeerd RAM-geheugen en SSD-opslag. Toch is er ook positief nieuws. Het trackpad kan nu worden vervangen zonder dat de batterij losgemaakt hoeft te worden. Bij reparatie van het toetsenbord blijft het echter noodzakelijk de hele topcase te vervangen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  jonasT

  Ik vind het toch vreemd dat ze gewoon een laptop uitbrengen en die al direct aan het reparatieprogramma toevoegen omdat ze gewoon weten dat er hoogst waarschijnlijk problemen van gaan komen. Wacht dan gewoon tot je een nieuw werkend type keyboard hebt.

  Maar goed, hopelijk heeft niemand er last van.

 • Profielfoto
  mmww

  Vast gesoldeerd SSD en Ram. Een SSD drive gaat gegarandeerd stuk na veelvuldig gebruik. Ik heb er al genoeg versleten. En dan? Computer weggooien en weer een nieuwe kopen? Kortom er is niks “Pro” aan.

 • Profielfoto
  Melle

  SSD gegarandeerd stuk na veelvuldig gebruik? Dat is de eerste keer dat ik dar hoor!

  Wat steek jij uit met je SSD’s? 😀

  Sponning drive – jups, zwakste onderdeel, maar bij ssd laptops is de ssd dat niet meer dacht ik.

 • Profielfoto
  Melle

  En nog een vraag. Dit gaat dus over enkel de nieuwe 13”? De 4 poort 13” is nog met ouder intern design? En dus met betere koelcapaciteit?

  De nieuwe 13” is sowieso een straffe update eigenlijk. Maar in eerste YouTube reviews zag ik dat de laptop vrij snel heel hard begint te blazen.

  En die kleinere koelcapaciteit kan dat wel verklaren!

 • Profielfoto
  Shmoo

  jonasT op 12 juli 2019 22:18
  Ik vind het toch vreemd dat ze gewoon een laptop uitbrengen en die al direct aan het reparatieprogramma toevoegen omdat ze gewoon weten dat er hoogst waarschijnlijk problemen van gaan komen. Wacht dan gewoon tot je een nieuw werkend type keyboard hebt.

  Ik denk dat ze volgend jaar helemaal geen nieuwe MacBooks gaan lanceren. Ze hebben nu, ook mede door het weghalen van de 12 inch een line-up staan die heel erg recent is. Deze line-up kan makkelijk 16 of 18 maanden mee.

  Apple heeft nu bijna 2 jaar om een compleet nieuwe generatie te ontwikkelen met een compleet nieuw design, toetsenbord en weet ik veel wat nog meer. Tegelijk voer je de productie op van het aantal toetsenborden om snel aan reparaties en vervagingen te voldoen. Niets mis mee toch, zolang Apple maar hun verantwoordelijkheid blijft nemen en hopelijk over twee jaar deze mensen een fatsoenlijk inruilkorting geven op een nieuwe generatie – wanneer de oude (weer) stuk zou gaan.

 • Profielfoto
  mmww

  Melle op 13 juli 2019 09:02
  SSD gegarandeerd stuk na veelvuldig gebruik? Dat is de eerste keer dat ik dar hoor!

  Wat steek jij uit met je SSD’s? 😀

  Sponning drive – jups, zwakste onderdeel, maar bij ssd laptops is de ssd dat niet meer dacht ik.

  Doe maar veel audio en video editing met een SSD dan heb je hem zo stuk. Hoe groter de SSD hoe langer hij meegaat. Op youtube kun je vinden hoe lang ze mee gaan. Bij “normaal” gebruik gaan ze idd lang mee.

 • Profielfoto
  Melle

  Vandaag 13” 2TB besteld. Vanaf hogere ssd is het prijsverschil tussen 2port en 4port 13” zo klein (250 euro bij 512ssd) dat de “nieuwe” 2port niet meer de beste deal is. Dan heb je ineens voor 250 euro meer veel meerwaarde!

 • Profielfoto
  computer space

  Dus de Air is nu de enige zonder FantaBar?

 • Profielfoto
  AT024

  Ja