Night
Night Nieuws 12 juli 2019

13-inch MacBook Pro 2019 van binnen: grotere accu en meer

De 13-inch MacBook Pro 2019 ligt amper af te koelen in de schappen, of de jongens van iFixit hebben alweer kans gezien de nieuwste telg uit de MacBook Pro-familie uit elkaar te halen. Er zitten een aantal verrassingen onder de motorkap.

De 13-inch MacBook Pro 2019 is meer dan een update met nieuwe processor. Apple heeft het instapmodel zonder Touch Bar afgeschaft. Je krijgt voor de prijs van de oude instapper nu een MacBook Pro met nieuwe Intel-chips, True Tone-scherm, Touch Bar, Touch ID en de Apple T2-chip.

Grotere accu

Het eerste dat opvalt is dat de compacte laptop een grotere batterij heeft gekregen. De capaciteit is nu 58,2 Wh (wattuur). Dat is iets meer dan de 54,5 Wh uit het vorige model. iFixit vermoedt dat dit gedaan is zodat het 2019-model de Touch Bar, Touch ID en T2-chip van stroom kan voorzien en tegelijkertijd dezelfde batterijduur van 10 uur weet te behouden. Verwacht dus geen significant betere accuduur.

Touch ID kost ruimte

Om ruimte te maken voor de Touch ID-sensor naast de Touch Bar, heeft Apple een iets kleiner koellichaam voor de CPU en GPU gebruikt. Ook de luidspreker, die tegenover de ventilator zit, lijkt iets kleiner te zijn. De vraag is of je de verminderde koelcapaciteit gaat merken door throttling. Wij vermoeden van niet, maar kunnen dit later pas in een eigen benchmark bevestigen.

SSD werderom vastgesoldeerd

De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar van de vorige generatie had een modulaire SSD. In 2019-model zit de Solid State Disk echter weer op het moederbord gesoldeerd. Het loont voor externe aanbieders van componenten dus niet om een upgrade-set aan te bieden. Gelukkig heeft Apple de prijzen voor upgrades recent een beetje verlaagd.

13-inch MacBook Pro 2019 Thunderbolt 3
Klik/tap voor groter.

Andere modulaire componenten

Er zijn echter ook enkele componenten die voorheen aan het moederbord vastzaten, maar nu los een plaats hebben gekregen in de MacBook Pro. Het betreft het Thunderbolt-kaartje en de luidsprekers. Heel verrassend is dit niet, want hierdoor komt de kleinste MacBook Pro nu meer overeen met het ontwerp van zijn 15-inch broer.

Wel een vinder-toetsenbord, maar…

Bij de introductie van de 13-inch MacBook pro hebben we het al over het toetsenbord gehad. Dit model heeft hetzelfde derde-generatie vlindertoetsenbord als de 15-inch MacBook Pro 2019 die al in mei werd geïntroduceerd. Doordat er met andere materialen is gewerkt, gaat de betrouwbaarheid van het toetsenbord er volgens Apple op vooruit.

Desalniettemin blijft deze laptop onderdeel van het reparatieprogramma voor MacBook-toetsenborden. Dat wil zeggen dat defecte toetsen tot vier jaar na aankoop vervangen worden. Zonder extra kosten. (Zie ook → Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid)

MacBook Pro 2019 toetsenbord
Klik/tap voor groter

Repareerbaarheid slecht, met klein lichtpuntje

iFixit geeft ieder apparaat een score voor de mate waarin het te repareren is. Die is ook bij deze MacBook laag. Het gaat om gebruikelijke ‘problemen’ waar reparateurs tegenaan kunnen lopen, zoals de door Apple gebruikte gepatenteerde ‘pentalobe’ schroeven (bloemvormig), een vastgelijmde batterij en op het moederbord gesoldeerd RAM-geheugen en SSD-opslag. Toch is er ook positief nieuws. Het trackpad kan nu worden vervangen zonder dat de batterij losgemaakt hoeft te worden. Bij reparatie van het toetsenbord blijft het echter noodzakelijk de hele topcase te vervangen.

Reageer op artikel:
13-inch MacBook Pro 2019 van binnen: grotere accu en meer
Sluiten