Apple kondigt iOS 13 met dark mode en meer nieuws aan

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Darkmode 4

Tijdens ontwikkelaars­conferentie WWDC 2019 heeft Apple zojuist iOS 13 aangekondigd. De toekomstige software-update voor de iPhone, iPad en iPod Touch heeft brengt een groot aantal vernieuwingen, waaronder een donkere modus (dark mode). Vorig jaar kreeg macOS die al en nu is het eindelijk de beurt aan iOS.

Er is echter veel meer dan alleen een donkere modus. Er zijn allerlei functies toegevoegd die je iOS-apparaat een stukje beter maken. iPad-gebruikers kunnen uitkijken naar een boel productieve toevoegingen. Hier is een overzicht van de nieuwigheden.

Dit artikel wordt nog bijgewerkt, refresh voor updates

iOS 13: dit zijn de nieuwe functies

Een welkome verandering is dat Apple apps op een nieuwe manier compileert. Daardoor zijn downloads tot wel 50 procent kleiner, en updates zelfs 60 procent. Daarnaast worden apps nu tot wel twee keer zo snel geopend. Een update waar je dus elke keer dat je een app opent profijt van hebt.

Dark Mode

Na jaren aan smeekbedes van fans is nu ook Dark Mode onthuld. Oftewel, de donkere modus. Apple is hier laat mee, maar voert het wel op een verfijnde en strakke manier uit. Apps krijgen een donker kleurpalet, wat tot in de details is doorgevoerd. Tot in het dock van het homescreen.

Darkmode 4
(Klik/tap voor groter)

Nieuw toetsenbord

Apple ondersteunt al enkele jaren toetsenborden van derde partijen, dus ook toetsenborden met swipe-functionaliteit. Apple introduceert in iOS 13 Quick Path, een toetsenbord met swipe-functionaliteit. Geen innovatief iets, maar wel een welkome optie.

Updates voor Safari, Notities en Apple Maps

Een aantal van de standaard applicaties van iOS zijn flink uitgebreid. Apple Mail krijgt een nieuwe interface, met desktop-niveau functionaliteit. Safari krijgt voorkeuren per website, en Notities krijgt een nieuwe gallerijmodus waarmee je in een keer al je notities kunt bekijken.

Maps 3
(Klik/tap voor groter)

Apple Maps is compleet vernieuwd in iOS 13. Volgens de techgigant is de app van de grond af aan opnieuw gebouwd. De maps zijn een stuk gedetailleerder, en Apple heeft een eigen equivalent van Google Street View. Het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om Google te evenaren, maar het is een enorme stap in de goede richting.

Maps 3
(Klik/tap voor groter)

Privacy

Zoals verwacht was privacy een grote focus in de presentatie. En terecht, want Apple heeft echt een prachtige functie onthuld: Sign in with Apple. Je hoeft niet langer overal via Google of Facebook in te loggen, waarbij al je data mogelijk (waarschijnlijk) wordt verkocht. Gebruikers kunnen inloggen met Face ID, zonder data prijs te geven.

log in met Apple 3
(Klik/tap voor groter)

Ook kun je er nu voor kiezen om slechts één keer je locatiegegevens met een app te delen, zodat de app in kwestie niet stiekem continu je locatie op kan slaan. Apple-accounts kunnen ook nieuwe privé email-adressen per app aanmaken, die verbonden zijn met je ‘echte’ adres zodat je precies kunt zien wie je spamt en zodat derde partijen niet allemaal je echte email-adres hebben.

iMessage profielfoto’s en Memoji

iOS krijgt profielfoto’s zoals je ze gewend bent van WhatsApp en Facebook Messenger. Daarvoor kun je, natuurlijk, ook je Memoji als profielfoto gebruiken. Daarover gesproken: Apple voegt in iOS 13 een flinke lading aan extra opties toe om je Memoji aan te passen. Waaronder: piercings. Je kunt je Memoji nu ook als stickers in iMessage, Mail en onder andere WeChat gebruiken. Een soort custom emoji dus.

Apple heeft Photos ook vernieuwd, met een nieuwe editing-interface en ondersteuning voor video’s. Je kunt contrast, verzadiging, witbalans, scherpte en andere details aanpassen. De app wordt er dus een stuk professioneler op. Ook kun je godzijdank eindelijk video’s draaien. Ook is de interface waarin je foto’s selecteert en bekijkt vernieuwd.

Releasedatum en systeemeisen iOS 13

Hoewel iOS 13 nu aangekondigd is, komt de update pas in september uit. Ontwikkelaars kunnen wel een bètaversie gaan gebruiken om hun apps alvast voor de update te optimaliseren. Waarschijnlijk volgt eind juli een publieke bèta. Dan kunnen nieuwsgierige consumenten iOS 13 ook alvast proberen.

iOS 13 werkt op de volgende toestellen:

 • iPhone: 6, 6s, SE, 7 (Plus), 8 (Plus), X, XR, XS (Max)
 • iPad: Wordt nog aangevuld
 • iPod Touch: Wordt nog aangevuld

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Dus toch een streetview variant. Er reed hier in Spanje vorige maand al een van Apple auto rond met een groot cameragevaarte op het dak. Hopelijk wordt ik geblurd, al hangend uit de auto 😅

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ik ben misschien wel het meest happy with ” Sign in with Apple”. dit weiger ik altijd te gebruiken vanwege Google en Facebook en dus privacy.

  Toch zijn er helaas sites of apps die niet anders meer accepteren.

  Apple biedt dus een mooi alternatief.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Aanvulling welke iPhones en iPads worden ondersteunt

  Availability
  The developer preview of iOS 13 is available to Apple Developer Program members at developer.apple.com starting today, and a public beta program will be available to iOS users later this month at beta.apple.com. New software features will be available this fall as a free software update for iPhone 6s and later, and will be available with iPadOS for iPad Air 2 and later, all iPad Pro models, iPad 5th generation and later, and iPad mini 4 and later. iPadOS also introduces new capabilities and intuitive features that take advantage of the unique characteristics of iPad. For more information, visit apple.com/ios/ios-13-preview and apple.com/ipados/ipados-preview/. Features are subject to change. Some features may not be available in all regions or all languages.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik ben superblij dat mijn iPhone SE nog ondersteund wordt. 😋

 • Profielfoto
  MacBooky

  Type prediction for Dutch

   

  👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

 • Profielfoto
  GoeieDag

  MacBooky op 3 juni 2019 23:22
  Type prediction for Dutch

   

  👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  Dat is idd top!

 • Profielfoto
  polansky

  Jammer, ik moet een nieuwe iPhone kopen… Mijn 6 plus wordt niet ondersteund.

 • Profielfoto
  Walkingfingers