Weekend poll: welk navigatie­systeem gebruik je in de auto?

Door: Raymon Mens - 36 reacties

Hoewel het beter is om je telefoon in de auto niet te gebruiken, is er tegenwoordig echt wat te kiezen op het gebied van navigatie. Gratis apps zijn breed beschikbaar en betaalde apps worden steeds beter met ondersteuning voor bijvoorbeeld CarPlay. Daarnaast is losse hardware die de weg weet steeds betaalbaarder en beter geworden.

Heeft een app jouw losse navigatie­systeem overbodig gemaakt, of gebruik je nog losse hardware omdat het misschien het minste gedoe geeft? Stem in onze weekend poll op welke vorm van navigatie je in de auto gebruikt!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen…)

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Uluru1964

  Gebruik of ingebouwde navigatie óf Google Maps óf Waze

 • Profielfoto
  Romper

  Volvo ‘native’… meest gedetailleerd. Google als goeie 2e

 • Profielfoto
  Bart119

  In mijn eigen auto, de ingebouwde TomTom, in andere gevallen Waze op mijn telefoon/tablet.

   

  Helaas geen carplay in mijn auto anders zou ik dat gebruiken, maar ik ga er ook niet speciaal een andere auto voor kopen.

 • Profielfoto
  Antonino

  Meestal de ingebouwde, maar soms ook Kaarten met Apple CarPlay.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Geen eigen auto hier, maar in voorkomende gevallen gebruik ik Navigon (werkt nog steeds) op iPhone of iPad (voor langere ritten). Voor mijn iPad heb ik een STM-hoes en een verstelbare ketting met twee haken die ik in de luchtroosters bij de voorruit steek. iPad hangt keurig over de radio in het midden-console. Perfect systeem dat snel te bevestigen en te verwijderen is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik gebruik nog steeds dat concept met uitvouwbare kaart + vrouw op de bijrijdersstoel. Lekker ruziemaken tijdens de rit, anders zit je ook maar uren in de auto niets tegen elkaar te zeggen. Dan had ik haar net zo goed aan een boom kunnen vastbinden en met hond op vakantie gaan.

 • Profielfoto
  Joid

  Gewoon de standaard Kaarten app. Werkt altijd prima.

 • Profielfoto
  mausje68

  Ik gebruik al vanaf het begin de TomTom app. Bevalt nog steeds prima.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Cygic was van oudsher perfect, zonder data verbinding de weg op. Zelf lifetime updates aangeschaft. Tegenwoordig met onbeperkt data in EU, heb ik Cygic al in geen jaren meer open gehad. Waze…

 • Profielfoto
  arno1975

  Gebruik gewoon Kaarten app via Apple Carplay. Werkt prima

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Tot voor kort een losse Garmin of Apple maps, met mijn VW was de ingebouwde navigatie om te huilen!

  Nu een auto die Google kaarten gebruikt en altijd online is en daarnaast bij lange ritten rekening houdt met laadmogelijkheden. Dus gebruik nu alleen nog maar de ingebouwde.

 • Profielfoto
  Airheart

  Ik gebruik tomtom of telefoon en dan kaarten of maps.

  Ik was op vakantie in Engeland en daar is het verboden om een telefoon navigatie te gebruiken. Ze willen niet dat je op dat apparaat kijkt tijdens het rijden denk ik.

  Wel fijn dat google maps de optie geeft om de stem via je bluetoothverbinding op de radio te laten horen. Kaartenapp heeft dat niet dacht ik.

 • Profielfoto
  wacon

  In mijn eigen auto al jaren via de Sygic app. Ook in verdere EU landen + USA gebruikt. In de auto van mijn vriendin een i3 de aanwezig navigatie welke tot nu toe het prima doet.

 • Profielfoto
  utah62

  Nu Volvo native. Anders Kaarten op iPhone. Alhoewel ik tijdens vakantie op Curacao Google Maps moest gebruiken want Kaarten werkte daar niet!?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Al een paar jaar Waze.

  In auto één zonder Android Auto, in auto twee mèt.

 • Profielfoto
  Sjors

  Waze op de iPad:) heb hem zo ingebouwd dat hij op dezelfde plek zit als het scherm van een tesla model 3. Stroom en aux gaan via de lightningpoort en alle kabels netjes weggewerkt. Veel beter dan per jaar betalen voor een navi update van mijn Volkswagen ?

 • Profielfoto
  Frans

  Google Maps, met heel Nederland als offline map geladen op mijn iPhone. Wanneer ik op vakantie ga zet ik het hele gebied waar ik naar toe ga in een offline map. Werkt prefect en bespaart data. ?

 • Profielfoto
  RW076

  Beetje voor de hand liggend deze uitslag.
  Iedereen met een nieuwe (lease) auto heeft het er in, iedereen met een tweedehands auto gebruikt zijn telefoon.

  Wat had de maker verwacht?

 • Profielfoto
  Di May

  Shmoo :

  … ” vastbinden en met hond op vakantie gaan. ”

  Is wat zonder doorgaans inderdaad doen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Geen,

  ik navigeer met behulp van de zon, maan en sterren

  de stam van een boom gericht op het westen is groener, dan de oost zijde.

  Heb ik wel een auto, jazeker,

 • Profielfoto
  sedikit

  Waarom wordt de mogelijkheid niet genoemd app op iPad ? En ik rijd net als iMac Lover doorgaans op de zon/het licht. Gaat uitstekend, overal in Europa.! Tenzij ik een precies adres moet hebben, dan gebruik ik TomTom op mijn iPad.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  De nieuwste TomTom. Niets gaat er boven een aparte navigatieapparaat: sneller, beter, meer functies gericht op het verkeer. Ik  heb deze:

  https://www.tomtom.com/nl_nl/drive/car/products/go-premium-x/

   

   

 • Profielfoto
  puccini

  Shmoo op 22 juni 2019 11:54
  Ik gebruik nog steeds dat concept met uitvouwbare kaart + vrouw op de bijrijdersstoel. Lekker ruziemaken tijdens de rit, anders zit je ook maar uren in de auto niets tegen elkaar te zeggen. Dan had ik haar net zo goed aan een boom kunnen vastbinden en met hond op vakantie gaan.

  Ik hoop voor jou dat je vrouw dit niet te lezen krijgt !

 • Profielfoto
  sedikit

  Lolsmurf op 22 juni 2019 18:33
  De nieuwste TomTom. Niets gaat er boven een aparte navigatieapparaat: sneller, beter, meer functies gericht op het verkeer. Ik  heb deze:

  https://www.tomtom.com/nl_nl/drive/car/products/go-premium-x/

   

   

  Wie het breed heeft laat het breed hangen. € 429.95…. Ik gebruik de TomTom (Classic)  W.Europa op mijn iPad. ± € 80. Hoewel sinds anderhalf jaar geen updates meer, kan ik me er in heel Europa prima mee redden.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Ik hoop voor jou dat je vrouw dit niet te lezen krijgt ! ”

  Vrouw is hond zonder leesbrevet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lolsmurf op 22 juni 2019 18:33
  De nieuwste TomTom. Niets gaat er boven een aparte navigatieapparaat…

  Ik zie letterlijk niets wat een navigatie-app niet biedt. In tegendeel zelfs. Ooit wel eens door de stad gewandeld of gefietst met je nieuwe TomTom bijvoorbeeld?

   

 • Profielfoto
  TandMac

  Shmoo op 22 juni 2019 11:54
  Ik gebruik nog steeds dat concept met uitvouwbare kaart + vrouw op de bijrijdersstoel. Lekker ruziemaken tijdens de rit, anders zit je ook maar uren in de auto niets tegen elkaar te zeggen. Dan had ik haar net zo goed aan een boom kunnen vastbinden en met hond op vakantie gaan.

  …. óf met de boom.

 • Profielfoto
  TandMac

  Ondanks dat het 2 vrij nieuwe Volvo zijn, hebben we in beide een TomTom op het dashboard gekleefd.

  Niets zo duidelijk als de instructies van dit TopProduct.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  sedikit op 22 juni 2019 18:48

  Lolsmurf op 22 juni 2019 18:33
  De nieuwste TomTom. Niets gaat er boven een aparte navigatieapparaat: sneller, beter, meer functies gericht op het verkeer. Ik  heb deze:

  https://www.tomtom.com/nl_nl/drive/car/products/go-premium-x/

   

   

  Wie het breed heeft laat het breed hangen. € 429.95…. Ik gebruik de TomTom (Classic)  W.Europa op mijn iPad. ± € 80. Hoewel sinds anderhalf jaar geen updates meer, kan ik me er in heel Europa prima mee redden.

  Valt wel mee. Je moet kijken hoelang doe je ermee? Mijn vorige Tomtom bijna 7 jaar….Stel je doet er 5 jaar mee. Ik betaal geen kaarten of flitsabbo, dat is met deze prijsafgekocht. Zolang ze het product ondersteunen krijg ik alles gratis. Nooit meer nieuwe kaarten kopen, en je weet die zijn duur. Voorts kun je met dit ding bellen, er zit IFTT op zeg bijvb. Stuur een mail naar x als ik bij punt y ben. Wordt geheel geregeld. Er  zit wifi op. Op de bank geef ik met mijn iPhone mijn bestemming aan. Zet de tomtom aan en karren maar. Iphone geeft de automatisch de bestemming door. Er zit een 3g verbinding in zodat ik op de route continue de laatste verkeersinformatie heb. Is er een file dan stuurt hij je erom heen. Echt ideaal.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lolsmurf op 22 juni 2019 23:40
   
  …Ik betaal geen kaarten of flitsabbo… …Nooit meer nieuwe kaarten kopen… Voorts kun je met dit ding bellen, er zit IFTT …Op de bank geef ik met mijn iPhone mijn bestemming aan. …iPhone geeft automatisch de bestemming door. Er zit een 3g verbinding in zodat ik op de route continue de laatste verkeersinformatie heb. Is er een file dan stuurt hij je erom heen….

  Is dat niet exact de omschrijving van bijvoorbeeld Waze of Maps op je telefoon? Die beide volledig gratis zijn.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Maps en waze zijn spielerei vergeleken met een TomTom. Vergeet niet de volledige hardware van een TomTom is ontwikkeld voor navigatie. Een smartphone natuurlijk niet.

  De navigatie-apps op je smartphone zijn beperkter dan je navigatiesysteem. Google Maps kleurt wegen rood als het druk is, maar gedetailleerde informatie krijg je niet. Via Waze krijg je wel meer informatie, alleen is de verkeersinformatie op deze app afhankelijk van gebruikers. De informatie is nauwkeurig, maar er kan wel informatie missen als nog niemand de situatie gemeld heeft. Wel geeft Waze informatie over de maximumsnelheid.

  De apps op de smartphone verbruiken wel data. Dit betekent dat het buiten Europa niet altijd werkt, of hoge kosten met zich meebrengt. Zonder internet beschikt het toestel ook niet over verkeersinformatie.

  Andere handige features van navigatiesystemen zie je niet terug op smartphones. Nuttige punten in je omgeving worden niet aangegeven tijdens het rijden, de zon weerspiegelt op het scherm van je telefoon en de indeling van het scherm is minder overzichtelijk.

  Het scherm van het gemiddelde navigatiesysteem is even groot als dat van een gemiddelde smartphone (rond de 5 inch, die van mij is zelfs 6 inch). Toch is de weergave van je route op een navigatiesysteem veel overzichtelijker. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een 3D weergave, oriënteer je jezelf nog gemakkelijker in grote steden. Daarnaast biedt mijn TomTomSteeds ook de mogelijkheid tot spraakbediening, handsfree bellen en tot het verbinding maken met je smartphone zodat je notificaties ontvangt.

 • Profielfoto
  Romper

  @ RW076
  ..zou zeggen: ‘Don’t jump into conclusions here’
  Overtuigd no- leaser hier

 • Profielfoto
  raymie

  Androidauto  met Waze.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lolsmurf op 23 juni 2019 10:17
  Maps en waze zijn spielerei vergeleken met een TomTom. …

  Ja, een smartphone verbruikt data. Maar als je gewoon net als op je TomTom kaarten download is dat echt minimaal.

  Verder zijn de verschillen toch echt minimaal. En zijn je laatste paar opgenoemde voordelen precies wat een smartphone al standaard doet.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Geen auto, wel een Garmin GPS op de fiets. Ik heb een iPad mini bij me tijdens de (fiets)vakantie. Als kaarten-app MapOut, ik kan in deze App dezelfde routes inladen als die ik in mij GPS gebruik. Kan zo precies het hoogteprofiel, POI’s zoals overnachtingsplaatsen, supermarkten ed zien. Overzicht is stukken beter, dan op het kleine schermpje van mijn GPS of iPhone, al deze informatie offline.

 • Profielfoto
  RW076

  Romper op 23 juni 2019 13:24
  @ RW076
  ..zou zeggen: ‘Don’t jump into conclusions here’
  Overtuigd no- leaser hier

  Ik snap je reply niet. Dat je niet least, neemt toch niets af van mijn stelling dat als je least er heel erg vaak voor gekozen zal worden om een “zakelijke” versie van dit model te nemen en daar zit 99 van de 100 keer navigatie in.

  Tenminste dat is de conclusie die ik geneigd ben te trekken. Niet leasers hebben vaker een iets oudere auto waarbij dit nog niet bijna altijd standaard was en dus gebruiken die vaker een app.

  Losse Navigatie zal je steeds minder vaak gaan zien. Niet omdat het slecht is, maar omdat meer en meer mensen of ingebouwde navigatie hebben of een App gebruiken op hun aanwezige smartdevice.